Miere puţină, preţuri mici - Revista Ferma
4 minute de citit

Miere puţină, preţuri mici

La jumătatea lunii iunie, apicultorii au recoltat mierea de salcâm. Din cauza ploilor, culesul a avut de suferit. Mierea obţinută trebuie, totuşi, scoasă pe piaţă. Bun, dar la ce preţ?

Apicultorii mai aşteaptă
Citesc un anunţ pe Jurnalul apicultorului: ”18 lei salcâmul en-gross la Vaslui”. Un anunţ sec, numai bun de comentat. Desigur, comentatorii, cei mai mulţi dintre ei apicultori cu experienţă, au intervenit imediat. ”Mai aşteptăm”, răspunde unul. ”Cam mult”, intervine altul, desigur, ironic. Apoi, un sfat de apicultor trecut prin multe: ”Salcâmul e bine să-l ţii”. Altul e foarte tranşant: ”Bătaie de joc”. Un stupar bine informat intervine: ”Era cineva pe grup care dădea 22 de lei. Nu vă grăbiţi”. Un altul susţine că anunţurile despre preţuri sunt aruncate pe internet nu de apicultori, ci de cumpărători, adică de comercianţi, numiţi popular samsari: ”Dragi colegi, eu cred că numai cumpărătorii pun preţuri pe grupuri! Eu cred că la cât de puţin s-a făcut salcâmul în ţară, e bătaie de joc 18 lei. Părerea mea e că 25 de lei/kg ar fi un preţ rezonabil en-gross”.
A ţine preţul sus nu este o soluţie agreată de toată lumea. Comentariul de anterior a primit o replică promptă: ”Discutăm de preţ pentru mierea vândută en-gross. Eu am 3000 kg. Ar fi sublim 25 lei, dar uite că se dă cu 14 lei. Aceşti 18 lei par mană cerească. Aşa stau lucrurile”. Comentatorul dinaintea sa îşi apără punctul de vedre: ”Eu vă înţeleg foarte bine! Dar, totuşi, 14 lei kg? Dvs. credeţi că e suficient? Mai ales dacă faceţi şi pastoral. Bănuiesc că ştiţi câtă muncă e şi câtă cheltuială se face. Eu nu fac preţul, Doamne fereşte, doar am spus că ăsta ar cam fi preţul pentru munca depusă! Dar, în principiu, fiecare îşi vinde marfa cum şi cu cât poate, până la urmă”.

Ţigări şi alcool în loc de miere?
Discuţia se aprinde. Cel care a postat anunţul îi asigură pe colegii de grup şi de breaslă că este apicultor, nu comerciant. Asta nu-l scuteşte de acuzaţii: ”Vreţi să stricaţi preţurile, şi aşa mici”. Acelaşi comentator face o observaţie corectă: ”Pentru un litru de rachiu se poate da 30 de lei. Pentru un pachet de ţigări 20 lei, dar pentru un kilogram de miere de salcâm nu se poate da un preţ de 25-30 de lei”? Aflăm dintr-un comentariu că într-unul dintre judeţele vecine cu Vaslui, preţul pentru mierea livrată en-gross este aproape dublu: ”La Galaţi se vinde cu 35 de lei”. Un alt comentariu pune lucrurile la punct: ”Eu am dat de câţiva ani cu 20 la en-gross, fără analiză, cu bani în mână la oamenii mei, care au încredere şi mă cunosc. Anul acesta nu am de dat la en-gross, dar dacă aş avea, nu aş da-o sub 25, pentru că la piaţă este 35 lei, iar cel care cumpără are destul 10 lei câştig la un kilogram. Nu mai merge să scoată dublu. Cine vrea să scoată câştig dublu, să producă el miere”. Numai că, iată, chiar cei care produc mierea nu reuşesc să obţină preţul dorit.

blocstupi_b

PLOILE AU STRICAT TOATE PLANURILE
Fenomenele meteorologice extreme (ploi abundente, vijelii, căderi de grindină) au afectat activitatea apicolă din ţara noastră, mai ales în timpul înfloririi salcâmului. Apicultorii se plâng că recolta de miere de salcâm este puţină. Chiar şi în aceste condiţii, preţurile oferite sunt uneori mici, după cum o arată şi anunţul apicultorului din Vaslui. Şansa ca mierea să fie mai bine plătită ar putea sta în certificarea ecologică. Producţia bio poate aduce câţiva lei în plus pentru un kilogram de miere vândut en-gross.


Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →