Miere mai puțină și mai scumpă - Revista Ferma
5 minute de citit

Miere mai puțină și mai scumpă

miere m Miere mai puțină și mai scumpă

În 2013, România a fost pe locul patru în Europa, cu o producție de cca. 18.000 tone miere. România are, în prezent, 1,47 mil. familii de albine și în jur de 40.000 de apicultori. Peste 60% dintre aceștia, cu cca. 900.000 familii de albine, sunt membri ai ACA. Producția de miere ecologică a fost, în 2013, de 3.200 tone, cu 110.000 familii de albine certificate în sistem ecologic.

Compensații pentru cheltuielile cu hrana albinelor
Guvernul promite apicultorilor ajutoare de minimis pentru a compensa pierderile înregistrate în acest an din cauza ploilor din perioada mai – iulie. Potrivit proiectului privind aprobarea sprijinului, vor fi alocate 4,131 mil. lei pentru compensarea cheltuielilor suplimentare efectuate de apicultori din cauza ploilor. Apicultorii vor putea primi maximum 50% din cheltuielile efectuate cu achiziția hranei necesare menținerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 4 lei/familie pentru stupinele de până la 75 familii, respectiv 7,5 lei/familie pentru stupinele cu peste 75 familii.
Apicultorii au cerut acest ajutor pentru a completa rezervele pentru iernare, astfel încât „să nu avem surprize în primăvară că ne mor de foame familiile de albine”, afirmă Ioan Fetea, președintele ACA. „Sunt doar vreo două- trei județe care nu au avut probeleme. Mi se pare o măsură bună pentru că unii au reușit să își formeze 20% rezerve de iernare, alții 40% sau poate 50%. (…) Județele cele mai afectate sunt cele din vestul țării, pentru că au fost calamitate și din cauza secetei de anul trecut. Anul acesta, în Bihor, Satu Mare sau Arad, nu a plouat decât după ce a înflorit floarea soarelui”, a precizat Ioan Fetea, citat de Agerpres.

Termen extins pentru atestarea produselor tradiționale

Termenul de înregistrare a produselor tradiționale conform Ordinului MADR 724/2013 a fost prelungit  până la 30 noiembrie 2014, la solicitarea Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale.
Termenul inițial era 11 septembrie 2014. Potrivit MADR, până la 10 septembrie au fost atestate după noile prevederi 116 produse tradiționale, din 239 de dosare depuse. Alte 123 de dosare au fost respinse, deoarece nu corespund noilor reglementări de atestare.
În jud. Sălaj, până la jumătatea lunii septembrie a.c.. doar două firme și-au manifestat interesul pentru atestarea unor produse tradiționale conform noilor reglementări intrate în vigoare la sfârșitul lui 2013, fiind primite cereri de atestare pentru patru produse. Până la finalul anului trecut, în Sălaj au existat 160 de produse tradiționale atestate, dintre care 10 produse lactate, 24 produse din carne și preparate din carne și 103 produse de panificație.
În județul Timiș, au fost, în anii anteriori, 46 de producători și 120 de produse tradiționale atestate. Până la jumătatea lunii septembrie, DADR Timiș nu a eliberat nici un atestat, dar estimează că vor fi cca. 60 de produse pentru care vor fi depuse solicitări de atestare.
În jud. Covasna, doar trei produse tradiționale – un colac secuiesc și două tipuri de pâine cu cartofi – au fost reatestate conform noii legislații.

Cereri agricultura bio: Până în 28 noiembrie
Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului specific pentru agricultura ecologică a fost prelungită până la 28 noiembrie 2014, iar până la 5 decembrie 2014, pot fi eliberate certificatele de conformitate.de către organismele de inspecție și certificare (OIC). Controlul la fața locului se efectuează pentru minimum 5% din beneficiarii care au depus cereri de sprijin, începând cu 29 decembrie 2014.
Prin modificarea HG 759/2010, a crescut și plafonul maxim alocat pentru plățile anuale suplimentare în 2014, de la 3 mil. euro la 7,098 mil. euro, dintre care 5,798 mil. euro pentru producția vegetală și 1,3 mil. euro pentru sectorul zootehnic.

Plăți suplimentare pentru fermele vegetale
Cca. 9.600 de exploatații vegetale înregistrate în sistem ecologic vor împărți 10,6 mil. lei reprezentând plăți suplimentare pe 2014, acordate sub formă de ajutoare de minimis.
Potrivit proiectului de HG privind acordarea ajutorului, cuantumul sprijinului financiar va fi de aproximativ 270 euro (1.180 lei)/exploatație pentru cei care au între 0,3 ha – 5 ha, inclusiv, și de aproximativ 192 euro (845 lei)/exploatație pentru exploatațiile de 5,1 ha – 20 ha, inclusiv.

Carne, cereale și lactate din R. Moldova, fără taxe vamale
Începând din septembrie 2014, prin Acordul de asociere încheiat între UE și Republica Moldova, importurile de produse din carne, unele sortimente de carne, produse lactate, cereale, zahăr și ouă din Republica Moldova beneficiază de scutire totală de taxe vamale, informează Direcția Generală a Vămilor (DGV). Potrivit DGV, pentru aceste produse nu mai este necesar ca importatorii să aplice pentru contingent și să garanteze taxele la import.
Pentru unele sortimente de roșii, usturoi, struguri, mere și prune, Acordul de asociere prevede o scutire totală de taxe vamale, însă în limitele contingentelor tarifare.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →