Micii crescătorii de Brună pierd sprijinul cuplat - Revista Ferma
5 minute de citit

Micii crescătorii de Brună pierd sprijinul cuplat

euro2 m Micii crescătorii de Brună pierd sprijinul cuplat

Registrul Genealogic (RG) al Rasei Brună este condus de Agenția Națională de Zootehnie (ANZ). Rasa este slab reprezentată în România, deși este recunoscută pentru calitățile deosebite ale laptelui, procent bun de grăsime și proteine. Sunt 220.00 de capete de vaci și juninci, din care doar 10.000 de animale sunt în ferme mari. Celelalte exemplare sunt risipite în gospodăriile țărănești. Efectivul existent nu permite derularea unui program de ameliorare, astfel că RG nu a fost cedat de ANZ asociației care reprezintă crescătorii de Brună.

„În anii trecuți, prin 2013, mulți dintre fermierii care dețineau peste 20 de capete de vaci și-au împărțit fermele în două. De ce? Un fermier care crește peste 20 de capete este obligat să aibă animalele înscrise în Controlul Oficial al Producțiilor (COP). Crescătorii încasau doar ajutorul național tranzitoriu și nu prea le venea să plătească pentru COP. Taxa este aproximativ 2,8 lei pe cap de vacă pe lună și ajungeau la câteva milioane de lei vechi pe an. Acum e alta situația. Sprijinul cuplat e mare, undeva la 11 milioane de lei vechi, fermierii sunt interesați să-l încaseze. Din păcate, crescătorii noștri nu știu cum să procedeze și pierd startul. În primul rând, animalele trebuie înscrise în COP. Un tehnician veterinar ia probe de lapte etc., datele strânse merg la asociația fermierilor care execută COP și abia după aceea animalul poate fi înscris în Registrul Genealogic”, spune Dorel Codrea, președintele Asociației „Bruna-Schwyz” Maramureș.

Sprijinul se acordă doar fermierilor care dețin peste 10 capete de bovine, de lapte sau pentru carne. Fermierii mari care cresc Brună le-au înscris în RG, așa că ei își vor încasa sprijinul cuplat. „Au fost prost negociate criteriile de eligibilitate. Am încercat să discutăm la Ministerul Agriculturii. Fără șanse. Asociația noastră este membră în Federația Europeană pentru Rasa Brună. Când mergi în Europa cu argumente solide, nu se poate să nu ți le accepte. Dar aici e o luptă între marii fermieri și micii crescători. Este motivul pentru care s-a și stabilit să se dea sprijinul cuplat de la 10 capete în sus. Vrem să schimbăm această condiție. Sunt exemplare valoroase din Rasa Brună în România, dar aceste animale se găsesc în micile ferme”, susține Codrea.

Asociația pe care o conduce acesta și-a unit forțele cu o asociație de crescători de vaci din Satu Mare și speră să reușească astfel să preia RG al rasei Brună.

 

Mai mulți bani pentru bovinele eligibile

Sprijinul cuplat ar putea fi anul acesta mai mare de 250 euro/vaca de lapte și 300 euro/vita de carne. Numărul animalelor solicitate la plată este mai mic de 300.000 de capete, pentru cât este pregătit bugetul, din cauză că acordarea sprijinului cuplat este condiționată de înscrierea animalelor în Controlul Oficial al Producțiilor (COP) și în Registrul Genealogic al rasei, ceea ce presupune costuri suplimentare pentru crescătorii de animale.

„Cheltuielile cu controlul oficial al producțiilor sunt în jur de 200 de lei/cap de bovină/an, din care statul suportă 70%, iar Registrul genealogic este susținut 100% de stat. (…) Aici e și o mare lipsă de încredere a fermierilor că se poate obține o asemenea sumă pe cap de animal. În momentul în care vor vedea că fermierii au primit banii, fermierii care au făcut acest efort financiar, pentru că este un efort financiar la controlul performanțelor și la registrele genealogice, sunt convins că, fiind o schemă cu inventariere anuală, anul viitor ne vom apropia de cele 300.000 de capete de bovine pentru care avem finanțare”, spune Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România.

 

 

OLANDEZII NE ÎNVAȚĂ SĂ PRODUCEM MAI MULT LAPTE

Ministerul Agriculturii a anunțat, pe 5 octombrie 2015, lansarea unui parteneriat între România și Olanda prin care se urmărește creșterea producției autohtone de lapte de vacă destinat procesării la 2,5 milioane de tone/an, până în 2020, de 2,5 ori mai mult decât anul trecut.

Proiectul în sectorul laptelui promovează fermele de familie, ca soluție pentru dezvoltarea lanțului producție, procesare și vânzare a laptelui. Pentru început, proiectul va fi implementat în mai multe ferme din Transilvania, care vor fi sprijinite de olandezi să își dezvolte afacerea și să obțină, cu costuri minime, un lapte de cea mai bună calitate.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →