Michael Beier: „Dacă nu îţi eficientizezi costurile, nu vei putea supravieţui la nesfârşit!” - Revista Ferma
9 minute de citit

Michael Beier: „Dacă nu îţi eficientizezi costurile, nu vei putea supravieţui la nesfârşit!”

Ferma: Întâi de toate, mă gândesc că ar fi interesant pentru clienţii Claas şi fermierii români în general să afle mai multe despre dumneavoastră. Aşadar, cine sunteţi şi care sunt aşteptările dumneavoastră vizavi de noua poziţie în care aţi fost numit în octombrie 2018?
Michael Beier: Aş prefera să vorbesc mai mult despre activitatea în compania Claas, alături de care sunt din anul 2012, când am preluat responsabilitatea pentru operaţiunile din Asia Centrală, în special Uzbekistan, unde Claas deţine o fabrică în regim de joint-venture împreună cu guvernul uzbek. Acolo am avut în subordine aproximativ 400 de persoane, iar eu am fost responsabil de coordonarea activităţii, inclusiv pe partea de vânzări. Important de menţionat este faptul că întreaga mea carieră profesională am desfăşurat-o în faţa clienţilor. Înainte de a ajunge la Claas, am petrecut 11 ani în Rusia, în calitate de reprezentant al unei alte companii germane.

Michael Beier_b

Ferma: Vorbiţi ruseşte?
Michael Beier: Desigur! După atâta timp era firesc. Acum urmează să învăţ româna. Ştiu din experienţă că este foarte importantă comunicarea cu partenerii. Pe viitor, mi-aş dori să pot discuta cu clienţii români în limba română. Călătoresc destul de des prin ţară de când am venit în România şi asta îmi dă o motivaţie în plus.

Ferma: Ce v-aţi propus să realizaţi aici?
Michael Beier: Am propria mea viziune în ceea ce priveşte dezvoltarea afacerii din România. Lumea ne percepe, în mod firesc desigur, drept lideri mondiali pe piaţa combinelor, dar să nu uităm că avem şi nişte tractoare minunate şi alte echipamente performante, pe care consider că ar trebui să le promovăm mai mult. Mi-am propus, aşadar, ca românii să vorbească mai mult despre tractoarele Claas, nu doar despre combinele pe care le producem. Sunt sigur că împreună cu echipa de aici vom reuşi acest lucru.

Ferma: Sunt absolut convins că sunteţi foarte familiar cu felul în care se face agricultură în spaţiul ex-sovietic. Ce ştiţi însă despre agricultura românească?
Michael Beier: Fermierii români sunt foarte diferiţi între ei. Nu există un grup unitar, după care i-aş putea clasifica. Aici sunt fermieri mici, fermieri care exploatează suprafeţe medii, dornici de a se dezvolta, dar şi acei profesionişti care lucrează mii de hectare şi care monitorizează în permanenţă costurile de producţie şi sunt foarte atenţi la toate detaliile activităţii lor. Pe de altă parte, există diferenţe mari între regiuni, fiecare cu provocările sale. Asta este ce am identificat eu până acum.

Ferma: Vă mai pot spune că România deţine cel mai mare număr de fermieri din Uniunea Europeană, undeva la o treime din total, dar foarte puţini dintre aceştia produc cu adevărat pentru piaţă, iar suprafeţele sunt foarte fragmentate…
Michael Beier: Am impresia că uneori fermierul român petrece mai mult timp pe drumul de acces de la o parcelă la alta în loc să-şi lucreze pământul. Cred că e nevoie de găsirea unor soluţii pentru a comasa mai bine terenurile. Nu este uşor, dar probabil fiecare caz în parte are o rezolvare.

Claas_b

Ferma: Cum vedeţi evoluţia pieţei anul acesta şi pe termen scurt, atât în Europa, cât şi la nivel naţional?
Michael Beier: Nu cred că e nevoie să menţionez ce s-a petrecut anul trecut în Europa. Germania, spre exemplu, s-a confruntat cu o perioadă foarte secetoasă, iar asta a afectat agricultura în toate aspectele sale. Fermierii au pierdut foarte mulţi bani. La fel cred că s-a întâmplat şi în România toamna trecută, când, ţin minte, eu am ajuns la mijlocul lunii august şi până în noiembrie nu am văzut ploaie. E posibil să-mi fi scăpat, dar oricum se poate observa cum au fost afectate culturile. În 2018 ne-am aflat, totuşi, la un nivel destul de ridicat din punct de vedere al vânzărilor de maşini şi echipamente agricole, iar asta mă face să cred că ar trebui să ne aşteptăm la o reducere a capitalului investit anul acesta. O prognoză de care am auzit recent vorbea de o scădere cu 30 la sută a vânzărilor de combine la nivel global, ceea ce nu e puţin deloc. Din discuţiile cu partenerii noştri din sectorul financiar am înţeles că ultimele trei luni din 2018 au fost destul de proaste, iar până în martie anul acesta lucrurile au stagnat. Mi-e teamă că piaţa se va situa sub medie în anii care vor veni.

Ferma: Viitoarea Politică Agricolă Comună va aduce probabil modificări semnificative în ceea ce priveşte acordarea de subvenţii. Deşi nimic nu este încă stabilit, ne aşteptăm la o creştere a sprijinului pe hectar pentru fermele mici şi mijlocii, în timp ce plăţile directe alocate marilor fermieri ar putea fi plafonate la 100.000 de euro pe exploataţie. Cum va afecta un astfel de scenariu activitatea comercială a producătorilor de echipamente agricole?
Michael Beier: Tot ce discutăm acum se află sub semnul întrebării, pentru că nu s-a decis nimic încă. Dar dacă aceste măsuri vor fi implementate, noi vom fi afectaţi. România a primit până acum un ajutor substanţial din partea Uniunii Europene, ceea ce a condus la creşterea nivelului de performanţă în agricultură. Pot înţelege îngrijorarea marilor fermieri. Dar trebuie să ne punem serios problema dacă nu cumva a venit momentul să devenim sustenabili din acest punct de vedere. Cei care depind astăzi de subvenţii ar trebui să se înveţe să trăiască fără ele în viitor. Pe de altă parte, sunt conştient că estul Europei are nevoie de mai mult sprijin pentru investiţii în tehnologii pentru a ţine pasul cu Vestul. E o tranziţie care nu s-a încheiat. Autorităţile europene trebuie să se gândească cum să sprijine într-un mod eficient dezvoltarea agriculturii în România. Trebuie să se ţină cont şi de costurile de producţie. În Germania, spre exemplu, pentru producerea unui kilogram de lapte se cheltuieşte undeva la 29 de eurocenţi. Iar când fermierii vând laptele la procesatori cu doar 28 de eurocenţi, atunci avem o problemă. De aceea este importantă acordarea de subvenţii europene. Până la urmă, însă, consumatorul final va trebui să aprecieze produsul, în cazul acesta laptele, şi să plătească puţin mai mult către fermier. Nu este normal ca laptele din supermarket să fie mai ieftin decât costul său de producţie. Ceva nu e logic.

Ferma: Claas este o afacere de familie, fondată în urmă cu peste o sută de ani. În România, conceptul acesta de fermă de familie este unul relativ nou. Credeţi că ar trebui să i se acorde o mai mare importanţă?
Michael Beier: Oriunde în Europa întâlnim această problemă a lipsei oamenilor calificaţi. Şi nu neapărat doar în domeniul agriculturii. Tinerii nu mai sunt interesaţi să facă o astfel de activitate. Nu vor să stea pe câmp, în noroaie sau praf, ci vor să facă altceva. În Germania, de pildă, în timpul campaniei de recoltare, dacă ai ghinionul să se strice ceva la combină, trebuie să aştepţi în medie trei săptămâni pentru că nu sunt destui oameni care să se ocupe de asta. Pe de altă parte, există tendinţa ca exploataţiile mici şi medii să dispară. În primul rând pentru că nu sunt destul de competitive faţă de cele mari. Mecanismele sunt reglate automat de economia de piaţă. Dacă nu îţi eficientizezi costurile, dacă nu îţi pasă de consumul de carburant, nu vei putea supravieţui la nesfârşit, iar concurenţa din piaţă te va pedepsi în final. Or, ferma de familie se bazează mai mult pe resursele proprii şi poate reprezenta o alternativă.

Ferma: Cum vedeţi viitorul agriculturii, luând în considerare tocmai această lipsă a personalului calificat? Maşinile au devenit tot mai sofisticate şi uneori operatorii sunt speriaţi de noile tehnologii.
Michael Beier: E greu de evaluat cu exactitate ce se va întâmpla în următorii 15 ani. Pentru moment am intrat într-o perioadă de tranziţie, în care clienţii noştri îşi regândesc afacerile. Fermierii apelează tot mai des la imagini din satelit, aplică tratamentele fitosanitare într-un mod din ce în ce mai eficient, pentru că sunt preocupaţi constant să-şi scadă costurile. Sunt obligaţi să-şi monitorizeze cheltuielile pentru a deveni mai performanţi. Toată lumea ştie care sunt preţurile cerealelor la bursă şi cât oferă traderii. Iar de aici pornesc calculele. Pentru sistemul automat de treierat pe care l-am implementat pe combinele Lexion am primit un feedback foarte pozitiv, tocmai pentru că acesta simplifică mult munca operatorului. Din păcate, de obicei clienţii nu se folosesc sută la sută de tehnologiile pe care le achiziţionează. Iar aceasta este sarcina noastră, să îi ajutăm să obţină cât mai aproape de maxim de la echipamentele pentru care au plătit. Asta le cerem şi dealerilor noştri.

Ferma: Spre sfârşitul anului va avea loc o nouă ediţie Agritechnica. La ce să ne aşteptăm din partea Claas?
Michael Beier: La ceva nou, cu siguranţă. Vă las însă să descoperiţi singuri aceste noutăţi şi nu pot decât să vă invit la Hanovra. Veţi fi surprinşi!

Articol publicat în revista Ferma nr. 10/237 (ediţia 1-14 iunie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →