Creşterea cererii consumatorilor şi perspectivele asigurării unor profituri mai mari pentru producători au făcut ca alimentele ecologice să fie sensibile la fraude alimentare. Deşi controalele alimentare daneze sunt destul de stricte şi există o trasabilitate a produselor comercializate, chiar şi în această ţară apar situaţii în care unele fruce sau legume se dovedesc că nu au fost cultivate în sistem ecologic, cu toate că ajung la raft să fie etichetate drept bio.
În timp ce mijloacele actuale de a afla dacă un fruct sau o legumă sunt cu adevărat ecologice se concentrează pe identificarea reziduurilor de pesticide, Kristian Holst Laursen, profesor asistent la Universitatea din Copenhaga, a dezvoltat o metodă mult mai simplă care determină modul în care culturile ecologice sunt fertilizate.
De exemplu, utilizarea pesticidelor pe un câmp vecin sau urme din producţia convenţională anterioară pe un câmp acum ecologic poate altera culturile. Mai mult decât atât, analiza reziduurilor de pesticide nu este în măsură să dezvăluie dacă toate regulile pentru producţia ecologică au fost respectate, cum ar fi absenţa îngrăşămintelor anorganice.
„Metoda noastră nu dezvăluie dacă pesticidele au fost folosite, ci dacă culturile ecologice au fost fertilizate corect. Ca atare, metoda completează controalele analitice existente şi, în general, oferă o imagine mult mai detaliată a istoricului cultivării acestor produse”, explică Kristian Holst Laursen.