Maximizarea randamentului - hibrizii de rapiţă de toamnă de la EURALIS - Revista Ferma
5 minute de citit

Maximizarea randamentului – hibrizii de rapiţă de toamnă de la EURALIS

Noul program “Maximizarea randamentului” demonstrează rezultate remarcabile. Hibrizii din acest program garantează fermierilor: Performanţă, Protecţie şi Profitabilitate.
Aceşti trei piloni au la bază criterii importante de selecţie:
Performanţa asigură un randament ridicat şi o bună calitate a conţinutului de ulei;
Protecţia asigură o foarte bună toleranţă la Phoma (cea mai cunoscută boală la cultura de rapiţă), precum şi la alte boli în general, dar şi o foarte bună rezistenţă la iernare;

hibrizii de rapiţă de toamnă de la EURALIS_b
Profitabilitatea – asigură stabilitatea producţiei în toate regiunile din România, precum şi o foarte bună rezistenţă la scuturarea silicvelor.
ES IMPERIO, ES BAROCCO, ES MOMENTO şi ES CESARIO sunt primii hibrizi care fac parte din acest program.
• ES IMPERIO este un hibrid semitardiv, unul dintre cei mai performanţi din gama Euralis. Are o rezistenţă ridicată la Phoma, Sclerotinia şi Verticilium, conţinut ridicat de ulei – 48% şi o capacitate foarte bună de ramificare. ES IMPERIO prezintă o vigoare hibridă pronunţată, foarte importantă pentru rezistenţa la iernat. Asigură un restart foarte bun în vegetaţie.
Producţii obţinute în 2018 în România: Marghita (BH) – 5.312 kg/ha; Topolovăţul Mic – 5.300 kg/ha; Şag (AR) – 5.100 kg/ha; Caracal (OT) – 4.474 kg/ha.
• ES BAROCCO – hibrid semitimpuriu, de ultimă generaţie. Acest hibrid, ca parte din programul „Maximizarea randamentului”, are o rezistenţă mult mai ridicată la Phoma şi o toleranţă mult mai bună la Verticillium, Sclerotinia si Cylindrosporium, conţinut ridicat de ulei – 48% şi rezistenţă la iernare.
Producţii obţinute în 2018 în România: Cauaceu (BH) – 5.114 kg/ha; Marghita (BH) – 4.968 kg/ha; Topolovăţu Mic (AR) – 4.600 kg/ha; Caracal (OT) – 4.395 kg/ha, Dâlga (CL) – 4.113 kg/ha .
• ES MOMENTO – hibrid NOU, semitardiv – are o vigoare foarte bună de pornire în vegetaţie, conţinut de ulei de 48%, toleranţă foarte bună la scuturare şi toleranţă bună la Phoma. O altă caracteristică importantă a acestui hibrid este rezistenţa la iernat, precum şi faptul că este o plantă cu talie redusă.
Producţii obţinute în 2018 în România: Dâlga (CL) – 4.113 kg/ha; Marghita (BH) – 3.933 kg/ha; Caracal (OT) – 3.723 kg/ha, Inand (BH) – 3.514 kg/ha.
• ES CESARIO este un hibrid NOU, timpuriu, cu o vigoare excelentă de pornire în vegetaţie, conţinut de ulei de 47%, rezistenţă bună la iernat şi toleranţă foarte bună la scuturare. Are producţii stabile, valorifică eficient potenţialul solei, având o toleranţă excelentă la Phoma.
Producţii obţinute în 2018 în România: Dâlga (CL) – 3.993 kg/ha; Caracal (OT) – 3.743 kg/ha; Inand (BH) – 3.550 kg/ha; Secuieni (NT) – 3.119 kg/ha.

Hibrizi în sistemul de producţie Clearfield®
Pe lângă aceşti hibrizi de rapiţă, în portofoliul Euralis se mai regăsesc şi ES AQUAREL CL, ES DECIBEL CL, ES ELDORADO şi ES HYDROMEL
• ES AQUAREL CL – hibrid cu sistem de producţie Clearfield®, timpuriu. Este un hibrid extrem de stabil şi cu o rezistenţă foarte bună la scuturare şi la iernare, are conţinut ridicat de ulei: 48%. Prezintă combatere mult mai bună a buruienilor în cultură, datorită tehnologiei Clearfield®.
Producţii obţinute în 2018 în România: Caracal (OT) – 4.540 kg/ha; Cauaceu (BH) – 4.384 kg/ha; Dâlga (CL) – 3.650 kg/ha; Şuştra (TM) – 3.603 kg/ha; Vânători (MH) – 3.500 kg/ha.
• ES DECIBEL CL – hibrid NOU, semitimpuriu, cu sistem de producţie Clearfield®. Hibrid cu o vigoare foarte bună la repornirea în vegetaţie, are capacitate puternică de ramificare, toleranţă la îngheţ şi toleranţă ridicată la dehiscenţa silicvelor. Prezintă conţinut de ulei de 47% şi oferă o combatere mult mai bună a buruienilor datorită tehnologiei Clearfield®.
Producţii obţinute în 2018 în România: Caracal (OT) – 4.433 kg/ha; Dâlga (CL) – 4.286 kg/ha, Negreşti (VS) – 3.678 kg/ha.
• ES ELDORADO este un hibrid semitimpuriu, cu o rezistenţă foarte mare la iernare şi la scuturarea silicvelor, având o capacitate ridicată de a produce o cantitate mare de biomasă. ES ELDORADO are o toleranţă ridicată la boli şi un conţinut ridicat de ulei (48%).
Producţii obţinute în 2018 în România: Marghita (BH) – 5.010 kg/ha; Caracal (OT) – 5.000 kg/ha; Dâlga (CL) – 4.013 kg/ha.
În concluzie, generaţia de rapiţă de toamnă 2019 din cadrul programului MAXIMIZAREA RANDAMENTULUI, cu ES IMPERIO, ES BAROCOO, ES MOMENTO, ES CESARIO ca primi hibrizi, va permite fermierilor să beneficieze de performanţe cu adevărat crescute.
Vă invităm să achiziţionaţi hibrizii de rapiţă Euralis, astfel încât să puteţi profita de toate aceste performanţe. Detaliile despre hibrizi şi oferta de preţ le puteţi afla de la reprezentanţii noştri zonali: www.euralius.ro/contact.

Text şi foto: EURALIS SEMINŢE

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 10/237 (ediţia 1-14 iunie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →