Material săditor Vissers: investiția în plante certificate dă recolte bogate - Revista Ferma
4 minute de citit

Material săditor Vissers: investiția în plante certificate dă recolte bogate

fonoage1 m Material săditor Vissers: investiția în plante certificate dă recolte bogate

De fiecare dată, prima dintre concluzii a fost că materialul săditor de calitate, procurat din pepiniere autorizate, poate fi cheia succesului nostru.

 

Materialul săditor – prima verigă a investiției

Cu toții ne dorim producții mari, de calitate și cheltuieli cât mai mici cu tratamentele, dar atunci când facem investiția în plante stăm pe gânduri și încercăm tot felul de tertipuri ca să reducem costurile. Este o greșeală pe care o facem sperând să obținem un venit în care doar  credem că nu am investit nimic.
Și eu sunt cultivator și recunosc că am încercat de multe ori să elimin această primă verigă a investiției.

Dar raportat la cheltuieli și la volumul de muncă, veniturile obținute au fost nesatisfăcătoare.
Toate tratatele de specialitate impun folosirea unui material săditor sănătos, certificat. Această recomandare nu vine doar din partea producătorului de stoloni, ci e condiția de bază pentru a avea plantații sănătoase, pentru a folosi cât mai puține pesticide și pentru a obține producții cât mai mari.

În pepiniere se fac mult mai multe tratamente decât în livezi, care acoperă o paletă mai mare de boli și de dăunători. Luând în considerare numai acest aspect, putem să ne dăm seama că ceea ce vom produce în plantație nu va fi nicidecum un material sănătos 100%. Să nu uităm că plantele folosite în pepiniere nu sunt din aceeași categorie biologică cu cele folosite în producție.


Calitatea stolonilor Vissers

Firma Vissers din Olanda produce material săditor din anul 1961. Am putea spune că o face de o viață de om iar acest lucru are o importanță deosebită în ceea ce privește calitatea produsului.
Laboratorul de cercetare și de producere a soiurilor noi s-a dezvoltat odată cu firma. Specialiștii și-au dat silința să creeze plante rezistente care să dea producții mari și de calitate foarte bună.

Câmpurile sunt supravegheate permanent, analiza solului și a plantelor se face regulat, eliminând astfel riscul de a livra material săditor bolnav. Fie că vorbim de căpșuni, zmeură sau sparanghel, toate speciile sunt supuse unei supravegheri atente iar tratamentele efectuate și metodele de cultivare și de recoltare ne dau certitudinea că vom achiziționa un material săditor de calitate.

Nu este același lucru să transplantezi un stolon din plantația proprie care va intra în producție într-un an sau doi sau să plantezi un stolon refrigerat care îți va da producție în 60 de zile de la plantare.
Să ne folosim, deci, de experiența și destoinicia producătorilor autorizați ca să înființăm plantații sănătoase. În mod cert, aceasta este premisa reușitei noastre și ne vom recupera necondiționat și în întregime investiția în plante certificate.
Mult succes tuturor.

Vasile FONOAGE
Reprezentant Vissers
Tel. 0722373105 sau 0758488556
E-mail: fonoage-emil@hotmail.com


PLANTE CU DIFERITE PERIOADE DE MATURITATE

Ca orice producător, Vissers ține seama de dorințele clienților și încearcă pe cât posibil să le satisfacă necesitățile. Vissers produce atât stoloni pentru producții timpurii, semitimpurii sau târzii, dar și pentru fermierii care doresc să producă tot timpul anului.

Oferta cuprinde și drajoni de zmeură pentru producția de vară, dar și pentru fermierii care doresc să culeagă în toamnă. Se pot comanda drajoni care să producă la 90 de zile de la plantarea din primăvara sau în septembrie, în primul an de la plantare. De asemenea, drajonii care produc în al doilea an sunt disponibili în mai multe variante.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →