Tânărul fermier a studiat Ingineria Economică în Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Facultatea de Management Agricol la USAMV în Bucureşti şi mi-a spus cu mândrie că a ales Agricultura din convingerea că este o afacere cu mari perspective. „Tatăl meu are o vorbă de mare înţelepciune: «Agricultura este prima meserie care s-a practicat pe pământ şi va fi şi ultima!» Lucru pe care îl găsesc perfect adevărat”, spune Matei Lupşa. De asemenea, tânărul se implică şi în vânzarea tractoarelor şi utilajelor agricole, lucrând la o companie de prestigiu.
O afacere de la zero
În anul 2000 părinţii lui Matei au făcut primii paşi în agricultură, la Lehliu Gară, județul Călărași. O afacere în adevăratul sens al cuvântului a apărut însă abia în anul 2004. „Totul a început de la zero, de la absolut nimic. A fost o provocare economică la momentul acela. Tatăl meu se gândea la o afacere care nu ar muri niciodată şi producerea mâncării a fost prima opţiune. A început cu puţin, a luat un tractor cu care presta servicii oamenilor, a observat că îi place să lucreze terenul şi a început să-şi cumpere sau să arendeze şi el teren de unde şi cum putea. Iniţial a adunat circa 40 de hectare, apoi 100 şi apogeul a fost la 250 de hectare, din care acum mai avem doar 200. Asta din cauza faptului că oamenii de la care noi aveam arendat au dorit să mai vândă din teren, noi a trebuit să investim în utilaje pentru a putea lucra performant şi nu am putut cumpăra la acel moment.
Acum, în fermă lucrăm eu, mama, tata, fratele meu şi unchiul meu. Este strict o afacere de familie în care ne implicăm cu toţii”, îmi explică Matei începutul acestei aventuri.
Teren de la ADS prin programul destinat tinerilor fermieri
Prima şi cea mai importantă achiziţie într-o afacere agricolă este terenul. Tânărul fermier a învăţat asta din propria experienţă şi nu se teme de nou. Astfel că a plecat pe propriul drum. „Recent s-a dat startul la programul destinat tinerilor fermieri, care au posibilitatea de a concesiona până la 50 de hectare de la stat prin Agenţia Domeniilor Statului (ADS). Eu sunt unul dintre acei tineri fermieri. Am reuşit să iau de la stat în concesiune 35 de hectare, pentru că pentru atât am depus. Surprinzător este faptul că redevenţa va trebui plătită la preţul de referinţă de la Bursa franceză Matif. Nu înţeleg la ce se raportează când stabilesc aceste obligaţiuni, dar nu am avut de ales”, spune tânărul.
Un bun de mare preţ
A făcut acest pas pentru că şi de la ţărani este tot mai dificil să găseşti teren compactat sau cel puţin statornicie. „Unii arendatori vor să încheie contracte de arendă doar pe un an de zile, ceea ce pentru un fermier este total neprofitabil şi descurajant. Nu poţi investi într-un teren, pentru ca apoi să-l predai. Nu poţi avea o siguranţă, nu poţi accesa un credit, nu poţi face un proiect… şi lista continuă”, explică Matei Lupşa.
Ce beneficii aşteaptă de la cooperativizare?
De ce vor să intre într-o cooperativă? „Pentru că doar făcând parte dintr-o cooperativă agricolă mai câştigăm 10-15 puncte la un proiect. În plus, tot astfel vom reuşi să ne achiziţionăm şi noi inputurile mai ieftin, la timp, avem altfel de avantaje şi consider că aşa aş putea acoperi şi diferenţa de bani pe care o pierd plătind redevenţa la ADS la cotaţia din Franţa. Nu ştim dacă e de vină criza provocată de pandemie sau seceta de anul trecut, dar toate inputurile s-au scumpit”, spune tănărul fermier.
Am ales agricultura pentru că am crescut cu ea, îmi plac foarte mult utilajele agricole şi să văd cum cresc şi rodesc plantele sub grija noastră. Atunci când rezultatul muncii tale este unul pozitiv, nu ai cum să nu fii bucuros – MATEI LUPŞA, tânăr fermier din Călăraşi
Porumbul, o cultură deşteaptă!
La momentul actual în ferma familiei Lupşa planul culturilor arată astfel: 30 hectare de orz, 33 ha de rapiţă, 50 ha de grâu şi 4 de soia, 3 ha de lucernă, 25 ha de porumb şi 10 ha de floarea soarelui. „Culturile arată bine, rapiţa şi grâul au răsărit bine. Cultura mea preferată este porumbul. Mi-a spus odată un fermier cu experienţă: porumbul este atât de deştept, încât el îşi dă seama, în funcţiile de resursele pe care le are, dacă mai poate face încă o legătură de rod, deci încă un ştiulete sau nu”, a argumentat Matei.
Cu toate acestea, porumbul este şi cultura care îi dă şi o mare bătaie de cap. Nu prin prisma atacurilor de boli sau dăunători, ci pentru că în zona sa de cultură… se fură. „De când e în lapte şi până se coace, eu stau de dimineaţa până seara de pază. Nu mi-ar părea rău dacă ar lua o sacoşă, dar ei intră cu căruţa şi mai mult distrug cultura”, adaugă tânărul.
Prioritatea numărul 1 în agricultură…
… ar fi onorarea promisiunilor de către cei care le-au făcut, spune Matei Lupşa: „Nu ne văităm, nu am maşini de lux, nici nu mor de foame, dar suntem într-un impas mare. Este o provocare, o situaţie excepţională, avem nevoie de susţinere acum. Tot ceea ce am avut am investit, am sperat că vom reuşi, am jucat totul pe o carte, dar… 2020 a fost un dezastru. Avem credite pe care trebuie să le achităm. Fără bănci nu poţi să te dezvolţi, iar noi acum suntem îndatoraţi şi mai trebuie să pregătim şi campania de primăvară!”
CITITI ÎN NUMĂRUL VIITOR
Care este tractorul visurilor pentru tânărul fermier şi ce le recomandă colegilor de breaslă aflaţi la început de drum, citiţi în numărul viitor al revistei Ferma!
un articol de
PAULA CIUPAG