Măsuri agrotehnice recomandate în plină iarnă - Revista Ferma
5 minute de citit

Măsuri agrotehnice recomandate în plină iarnă

viticultura m Măsuri agrotehnice recomandate în plină iarnă

Tăiatul în uscat se face în vederea stabilirii încărcăturii optime a butucului, care depinde direct de starea ochilor de iarnă.


„Nu recoltaţi coarde pentru evaluarea gradului de afectare a ochilor de iarnă când afară se înregistrează temperaturi sub -20 °C
Staful specialistului

 

Determinarea viabilităţii ochilor

Viabilitatea ochilor se poate evalua prin recoltarea probelor din plantaţiile viticole, respectiv 25-30 bucăţi de coarde (lăstari anuali maturaţi) cu lungimea de 15-20 ochi, transportarea lor în încăperi încălzite şi păstrarea în vase cu apă până la pornirea ochilor în creştere. Ştiind numărul total de ochi şi numărul ochilor dezmuguriţi, se poate determina procentul ochilor pierduţi din cauza gerului şi nivelul fertilităţii embrionare pe lungimea corzii.

O altă metodă mai simplă prevede secţionarea ochilor de iarnă cu o lamă, longitudinal, şi înregistrarea datelor într-un tabel, în care se notează categoriile de ochi de iarnă prin diferite semne: „+” – ochi vii şi „–” – ochi morţi. Rezultatelor obţinute în urma stabilirii gradului de vătămare a ochilor de iarnă li se aplică o eroare de +10%.


Evaluarea gradului de afectare a butucilor

Înainte de a începe tăierea butucilor distruşi de temperaturile negative din timpul iernii trebuie apreciat gradul de afectare a acestor elemente. În primul rând, se apreciază procentul de ochi afectaţi de temperaturile minime absolute.

Dacă se înregistrează pierderi de ochi de până la 30%, se fac tăieri normale cu stabilirea unei încărcături de ochi pe butuc în funcţie de vigoarea acestuia. Pe braţele cordonului, încărcătura se va repartiza în verigi de rod formate din cordiţe de 4-6 ochi, în funcţie de particularităţile biologice ale soiurilor cultivate şi de numărul şi starea cepilor de înlocuire (cu 2 ochi). Coardele pornite din lemnul multianual se scurtează la 2 ochi, formând cepul de înlocuire. La baza tulpinii, coardele lăsate se elimină, lăsând numai una scurtă de 2 ochi pentru a forma cepul de siguranţă.

De asemenea, se va ţine cont şi de faptul că la soiurile pentru struguri de masă încărcătura de ochi rezultată după tăiere este mai mică faţă de soiurile pentru struguri de vin (Perla de Csaba – 25-30 ochi/butuc; Chasselas dore, Muscat de Hamburg şi altele – 28-35 ochi/butuc; Coarna neagră – 32-45 ochi/butuc, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Fetească albă, Merlot, Sauvignon etc. – 32-42 ochi; Băbească neagră, Fetească regală, Aligote etc. – 42-48 ochi/butuc. Aceste încărcături sunt orientative, ele fiind adaptate fiecărei situaţii întâlnite în plantaţiile viticole.

În urma evaluării gradului de afectare a butucilor se pot identifica următoarele aspecte negative:

– Dacă au pierit 75-95% ochi de iarnă (90-95% muguri principali) şi lăstarii anuali maturaţi au fost afectaţi, atunci, până la dezmugurit, se taie tot ce este uscat şi doar după umflarea mugurilor se execută tăiatul definitiv, prin înlăturarea vârfului corzilor până la ochii vii.

– Dacă au pierit mai mult de 90% ochi de iarnă (100% din mugurii principali), fiind atacaţi lăstarii anuali maturaţi şi, parţial, organele de schelet multianuale, atunci tăiatul se face după dezmugurire, prin înlăturarea părţilor uscate ale butucului şi scurtarea lăstarilor anuali maturaţi la ochii vii. În acest caz, scopul tăierii este de a restabili organele butucilor prin stimularea dezvoltării lăstarilor din mugurii dorminzi de pe organele de schelet. În aceste situaţii, se iau măsuri de dezinfectare a instrumentelor de tăiat pentru a nu răspândi infecţia cancerului bacterian.

– Dacă butucii au pierit complet, atunci aceştia se lasă în plantaţie până în luna iulie. Butucii care nu au format lăstari se înlătură şi se înlocuiesc cu alţii. La butucii pe rădăcini proprii se admite tăiatul “în ras” cu muşuroirea lor ulterioară.

 


Refacerea potenţialului vegetativ

Întrucât 2012 a fost un an foarte secetos, la tăierea în uscat, butucilor li se va atribui o încărcătură moderată, cu scopul de a restabili potenţialul vegetativ al butucului.
În cazul în care s-au înregistrat între 40% şi 50% pierderi de ochi, se va face o tăiere de compensare cu 25-35%, în raport cu forma de conducere şi cu starea butucului.   

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →