7 minute de citit

Mărturii de pe front. Fermieri sub tirul rachetelor

La o întâlnire organizată sub egida Rețelei Europene de Jurnalism Agricol (ENAJ), reprezentanții unor asociații de fermieri ucraineni au povestit jurnaliștilor despre ceea ce a devenit viața lor în ultimul an.

 ferma ucraina 04_b

PIERDERI ÎN TOATE SECTOARELE

Iurii Mykhaylov, președinte de onoare al Asociației Jurnaliștilor Agrarieni din Ucraina a prezentat un bilanț asupra efectelor directe pe care războiul le-a avut asupra sectorului agricol până la sfârșitul lunii octombrie. Trebuie subliniat că Iurii a intrat în legătură cu noi dintr-un mall din Kiev. Doar acolo a găsit un loc în care să aibă și curent electric și acces la internet, necesare pentru a participa la întâlnirea online.
Aproape 20% din totalul vitelor din Ucraina erau concentrate pe teritorii care sunt ocupate în prezent sau unde au loc ostilități active. În primele luni de război a fost posibilă relocarea parțială a animalelor și a întreprinderilor, însă la scară mult prea mică.
De câteva luni, procesatorii se confruntă cu refuzuri de carne refrigerată precomandată, amânarea livrărilor și revizuirea forțată a programelor de producție și/sau expediere a produselor finite. Astfel, mulți operatori au stocuri cu produse de tranziție semnificative și înregistrează scăderi de venituri, astfel încât, ca răspuns, procesatorii au redus volumele de achiziții și volumul de muncă al abatoarelor cu cel puțin 20-30%.
Între jumătatea lunii octombrie și mijlocul lunii noiembrie prețul mediu al porcilor vii a scăzut cu aproximativ 20%.

 Iurii Mykhaylov (1)_b

Conform datelor oficiale, invadatorii ruși au furat din teritoriile ocupate ale Ucrainei aproximativ 6 milioane de tone de cereale. Valoarea alimentelor furate este de aproximativ 1 miliard de euro.
IURII MYKHAYLOV
Asociația Jurnaliștilor Agrarieni din Ucraina

 

ŞI VITELE PIER SUB BOMBE

Hanna Lavreniuk, director general al Asociației Producătorilor de Lapte din Ucraina, a mai adăugat câteva amănunte legate de efectul războiului asupra vitelor. Dincolo de cifre, răscolitoare este povestea unor oameni și a animalelor.
„Rușii au venit și au rechiziționat vite. Apoi au tăiat animale pentru hrana trupelor. Iar când s-au retras, pur și simplu au ucis animalele oamenilor, pentru a nu le lăsa în urmă. N-a contat că era vorba despre ferme mari sau gospodării. Au distrus cât au putut!”, a povestit Hanna.
Apoi a venit cu exemple concrete, multe susținute de imagini. Societatea Agromol LLC, din regiunea Harkov, creștea 1.500 de vite. După bombardamente repetate și șase luni de ocupație, a pierdut 70% din efectivul de animale. Prin comparație, fermierii de la Agroservis Ltd., din aceeași regiune, s-au considerat „norocoși” că au pierdut în șase luni de ocupație rusească „doar” o treime din cele 1.150 de vite pe care le-au avut…
În regiunea Zaporojie, 12 rachete au lovit o fermă. 11 dintre cele 14 clădiri ale fermei au fost distruse, inclusiv abatorul. Au pierit 1.000 de vaci și 100 de viței.

ferma ucraina 01_b
Ferma Naporyvske din Cernihin a pierdut jumătate dintre animale după bombardamente

 

Ferma Naporivske, din regiunea Cernihin, s-a aflat timp de o lună sub ocupația rusă. A fost lovită de o rachetă Grad și bombardată de tancuri. Au pierit jumătate dintre vitele ce se găseau în fermă. Vecinii de la Herasymenka au fost victime a două raiduri aeriene. 70% dintre vacile de acolo au pierit în bombardamente.
Exemplele ar putea continua, dar probabil că cele menţionate sunt suficiente pentru a creiona imaginea tragismului evenimentelor ce au loc în țara vecină.

foto 4_Agroservis_b După șase luni de ocupație la Agroservis, regiunea Harkov

 

PĂSĂRILE MOR CU MILIOANELE

Revenind la bilanțul prezentat de Iurii Mykhaylov, acesta a vorbit și despre avicultură. În 9 luni de la începerea războiului, numărul total de păsări de curte a scăzut cu 14%, ceea ce înseamnă 16 milioane de capete. În același timp, numărul găinilor ouătoare a scăzut cu 6,3 milioane. În total, în nouă luni de război, producția de carne de pasăre a scăzut cu 7,5%, adică 73 mii tone.
În structura generală a producției de carne, ponderea produselor de pasăre reprezintă 56 de procente. În structura cărnii de pasăre în sine, 94% este carne de broiler, 2,5% carne de curcan iar producția de carne de rață și gâscă a scăzut aproape la zero.
În 2022, producția de ouă a scăzut cu 800 de milioane de ouă – 16%. Anul acesta, multe ferme de păsări au rămas pe teritoriile ocupate de Rusia, în primul rând în regiunile Harkov, Donețk, Zaporizhzhia și Herson.

 

FERMA ÎN CARE PĂSĂRILE N-AU MAI PUTUT FI HRĂNITE

Rezultatele sunt dezastruoase. Un exemplu în acest sens îl constituie povestea unui mare combinat de creștere a păsărilor, aflat lângă Herson. În martie, ca urmare a agresiunii armate rusești și a bombardamentelor masive, a fost decuplată de la curent. Din cauza ocupației, ferma nu a avut posibilitatea de a hrăni păsările și de a menține un regim sanitar. Ca urmare, marea majoritate a păsărilor au murit. Înainte de a începe invazia la scară largă, ferma avea peste 4 milioane de pui.
Una dintre probleme, în opinia jurnalistului ucrainean este și că piața păsărilor de curte din Ucraina este foarte monopolizată. Astfel, Myronivsky Hliboprodukt, care este cel mai mare producător de carne de pasăre din Ucraina, a monopolizat piața cărnii de pasăre cu o cotă de 68%. Piața de ouă este practic împărțită între trei companii.

ferma ucraina 02_b 

 

FERMIERII NU MAI AU UTILAJE

Nick Gordiichuk, vicepreședinte al Asociației Cultivatorilor de Cartofi din Ucraina, a vorbit, la rândul său, despre distrugerile pe care numeroase ferme le-au suferit în urma bombardamentelor şi a luptelor.
O pierdere majoră este și cea suferită în urma distrugerii utilajelor și uneltelor agricole. Încă nu există o evidență clară, dar numărul tractoarelor total distruse este estimat la mult peste 1.000.
Pierderea utilajelor agricole va afecta major activitatea agricolă, deoarece fermierii nu vor mai avea mijloacele de a lucra pământul cu o productivitate corespunzătoare. Refacerea parcului de utilaje este o chestiune anevoioasă, căci necesită fonduri însemnate, care nu sunt la îndemâna celor mai mulți dintre agricultori.
„Un sprijin important ar putea veni din partea producătorilor de utilaje, dacă aceștia ar fi dispuși să ofere facilități speciale fermierilor din Ucraina”, a arătat Iurii Mykhaylov.

colaj obuz_b 

 

CAMPANIILE AGRICOLE VIITOARE, UN SLALOM PRINTRE MINE

O altă amenințare majoră în agricultura Ucrainei este legată de situația terenurilor. Din anul 2014 și până acum, au fost minați 180.000 de kilometri pătrați, ceea ce reprezintă 30% din întregul teritoriu al Ucrainei. Pentru comparație, este dimensiunea dublă a teritoriului Austriei.
Cea mai mare parte a acestei suprafețe este reprezentată de terenuri agricole, pe care se găsesc din belșug rachete neexplodate, dispozitive explozive improvizate, mine anti-personal și mine anti-tanc.
Potrivit estimărilor preliminare, costul total al deminării va fi de aproximativ 2 miliarde de euro și va dura aproximativ 10 ani până când întreg teritoriul va putea fi curățat în totalitate de mine.

Nick Gordiichuk (1)_b
Cultura cartofului este una dintre cele mai răspândite în Ucraina, care este și un producător de cartof de sămânță. De la declanșarea războiului, activitatea a scăzut însă simțitor și în acest sector.
NICK GORDIICHUK
Vicepreședinte Asociația Cultivatorilor de Cartofi din Ucraina

RESURSE DE APĂ DISTRUSE!

Potrivit Agenției de Stat pentru Resurse de Apă a Ucrainei, acțiunile militare din Ucraina agravează semnificativ și problemele gestionării durabile a resurselor de apă. În primele nouă luni de război, peste 500 de instalații de infrastructură de apă au fost distruse, iar volumul de apă pierdut din cauza avariei și distrugerii barajelor și altor structuri hidrotehnice este de 742,2 milioane de metri cubi.

15% din fermele zootehnice ucrainene, exceptându-le pe cele de vaci și 10% din cele specializate în creșterea vacilor au fost distruse.

 

un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →