Marcel GHINIEŞ face PROFIT în ferma sa FĂRĂ RAPIŢĂ ŞI GRÂU! - Revista Ferma
2 minute de citit

Marcel GHINIEŞ face PROFIT în ferma sa FĂRĂ RAPIŢĂ ŞI GRÂU!

Marcel Ghinieş are o afacere de familie în agricultura locului; cultivă pământ, parte proprietate, parte preluat în arendă. În total, cam 335 de hectare. A ales culturile preferate, pe care le stăpâneşte destul de bine: floarea-soarelui pe 130 ha, porumb pe aproape 100 ha, mazăre pe vreo 70 ha, iar restul suprafeţei l-a semănat cu orz în toamna trecută.

„Am avut o experienţă tristă la rapiţă. Cu ceva timp în urmă, pregătisem 30 ha. Am căutat să reglez semănătoarea pentru lucru, dar nu am ştiut să-i fac adâncimea aşa cum trebuie. În loc să-mi încorporeze sămânţa în sol la 2-3 cm, a adâncit-o mai mult. Aşa că în anul acela nu a ieşit cultura şi de zece ani nu pun deloc rapiţă”, ne-a declarat apăsat Marcel Ghinieş. Fermierul pare oarecum… certat şi cu grâul! Se explică: „Grâu nu am mai pus de vreo cinci ani. Nu am avut timp să pregătesc terenul. Culturile pe care le-am avut eu, m-au dus până toamna târziu. Or, trebuia eliberat şi pregătit terenul, iar la sfârşitul lui septembrie să încep să semăn, dar nu am avut timp. Şi nici cu cine! Îl cultiv de-acum”. (…)

marcel-ghinies_b

Producţii peste media pe ţară
Pământurile mândreştenilor, urmaşi ai răzeşilor marelui voievod modav Ştefan cel Mare şi Sfânt, sunt mănoase, dau holde bogate. Marcel Ghinieş obţine an de an recolte frumoase; la floarea-soarelui a realizat puţin peste 3 tone la hectar, la porumb, mai bine de 6 tone/ha, la orz, în jur de 5 tone/ha; mazărea a dat şi ea peste 3.500 kg/ha. Producţiile sunt peste media înregistrată pe ţară în anul 2016. „Mazăre pun de trei ani, mai întâi am încercat să văd cum se comportă, acum sunt obligat de APIA să pun cinci la sută cultură verde, dar am semănat mai mult pentru că este o cultură bănoasă şi îţi lasă în sol azot”, a precizat cultivatorul.
Pentru fermierul din Mândreşti, anul este bunicel, însă nu-i ca sezonul agricol trecut. Tot ce adună de pe câmp, vinde imediat. Are de înapoiat credite, datorii la furnizorii de inputuri.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →