Visul lui Manfred Spendier este acela ca peste ani buni să revină la ferma familiei din sudul muntos al Austriei. Pasiunea lui pentru agricultură a fost şi motivul pentru care şedinţa foto dedicată acestui articol a avut loc lângă utilaje şi nu în biroul său de Country Manager al Titan Machinery.
Ferma: Care este legătura ta cu agricultura şi ce te-a determinat să lucrezi în acest domeniu?
Manfred Spendier: Părinţii mei au o fermă mică situată într-o zonă de munte, în sudul Austriei, aproape de Klagenfurt. Acolo deţinem 40 de hectare de teren pe care cultivăm grâu şi porumb; de asemenea, creştem vaci de lapte, porcine şi oi. Îmi place agricultura, încă din adolescenţă m-am implicat în activităţile fermei. Am muncit mult în trecut şi am condus diferite utilaje. Era clar că asta îmi doream şi trebuia să continui să merg pe acest drum, aşa că m-am decis să urmez studiile în domeniu şi am devenit inginer tehnic de utilaje agricole. Apoi, un prieten m-a remarcat şi m-a recomandat pentru un post de dealer de echipamente agricole şi uite aşa am intrat în acest domeniu.
Ferma: Te-ai acomodat în România? Te simţi ca acasă aici?
Manfred Spendier: Prima dată am ajuns în România în anul 2002, cu ocazia unui business trip. Abia după patru ani am venit să locuiesc în ţară. Cel mai mult mi-a plăcut că aici există mai multă libertate şi ai posibilitatea să dezvolţi, dacă doreşti. În alte ţări totul este mult mai structurat. Cred că asta mi-a plăcut cel mai mult. De asemenea, prima impresie pe care am avut-o când am ajuns aici a fost una pozitivă. Oamenii sunt deschişi la nou, prietenoşi, receptivi, iar relaţia mea cu aceştia este foarte bună. Mi-a fost greu să mă obişnuiesc cu stilul de viaţă de la oraş. Eu provin dintr-o zonă de munte, iar când intru într-un oraş mare, precum Viena sau oricare altul, nu mă simt prea bine, doresc să evit agitaţia cotidiană. Motiv pentru care mi-am cumpărat o casă aproape de zona Otopeni. Să-ţi răspund la întrebare! Da, mă simt şi aici ca acasă. Acum că am această locuinţă, mă simt acasă. Însă dorul de Austria mă apasă, iar după câţiva ani buni cred că mă voi retrage în ţara natală, la fermă.
Ferma: Te-ai gândit să dezvolţi o fermă şi aici?
Manfred Spendier: M-am gândit, clar! Însă trebuie să te focusezi bine pe ceea ce faci. Nu poţi să faci câte puţin din toate şi să iasă bine. Sunt foarte ocupat şi implicat în proiectele companiei Titan Machinery. De când am venit aici, sunt ocupat cu munca în proporţie de 90%, îmi place tare mult cum s-a dezvoltat firma. Ca să creez o fermă, trebuie să mă implic, să fiu eu prezent acolo. Ceea ce nu aş putea să fac acum. Este o investiţie mare, mai ales dacă vrei să faci asta de la zero. În plus, gândul îmi stă tot la ferma de acasă, deoarece eu voi prelua toată munca de acolo.
Ferma: Cum îşi petrece Country Manager-ul Titan Machinery România timpul liber? Eşti un mare pasionat al motosportului?
Manfred Spendier: Eu tot timpul am practicat aproape orice tip de sport. Motosportul îmi place cel mai mult. În primul rând, este un hobby, o fac din plăcere, nu vorbim despre un nivel profesionist. Chiar şi aşa, sunt destul de activ, merg la competiţii, mă antrenez ori de câte ori prind un pic de timp liber. Am participat la etapele naţionale de motocross, iar în trecut şi la Red Bull România. Anul acesta, în luna aprilie, am următorul concurs. În timpul liber îmi place să fac altceva, complet diferit faţă de jobul meu. Când nu sunt ocupat, mă refugiez în asta. O zi-două de pregătiri pentru competiţie pentru mine reprezintă o eliberare, un mod de a mă relaxa. Problema mea este timpul de antrenare, iar vârsta nu prea mă mai ajută în domeniul acesta.
Ferma: Să revenim la subiectul nostru preferat – agricultura. Cum ai văzut, în tot acest timp de când eşti în România, evoluţia fermierului român?
Manfred Spendier: Fie că este vorba de fermierul mic sau mare, clar, se vede un progres. Inovaţiile, tehnologia şi informaţiile au contribuit mult la evoluţia agriculturii româneşti. Oamenii au fost deschişi şi sunt în continuare pe un drum bun.
Ferma: Aţi început anul în forţă. Titan Machinery a lansat recent un sistem inteligent de management al utilajelor agricole unic în România. Despre ce este vorba?
Manfred Spendier: Anul acesta intenţionăm să extindem portofoliul şi să îmbunătăţim fiecare echipament din gamă. România este foarte deschisă la partea digitală, iar noi acolo am mers: agricultura digitală. Astfel, inginerii de la Titan Machinery România, împreună cu agricultorii români, au dezvoltat un serviciu de monitorizare a flotei de utilaje total diferit faţă de ceea ce există în momentul actual pe piaţă. Acesta a fost construit pe tehnologii de tracking de ultimă generaţie, cu ajutorul cărora fermierii obţin informaţii statistice şi rapoarte în timp real.
Ferma: Cum funcţionează această aplicaţie?
Manfred Spendier: În principiu, descarci aplicaţia FarmIS, care este gratis timp de un an. În acest interval, fermierul poate să vadă cât de eficient este programul, care sunt avantajele aplicaţiei şi ce poate câştiga cu acest soft. Vede la tractorul său care este consumul lui pe oră, ce turaţie are şi care este eficienţa utilajului. Câştigă automat 15% din consum. Este simplu de folosit şi se adaptează oricărui tip de tractor, de la 55 CP şi până la 620 CP.
Toate tractoarele livrate în 2018 au instalat acest sistem. În momentul în care primeşti tractorul, vine un reprezentant şi îţi arată cum funcţionează aplicaţia.
Ferma: Prin ce se deosebeşte această aplicaţie de cele existente pe piaţă?
Manfred Spendier: În primul rând, este dedicată tuturor utilajelor. Apoi, softul este accesibl, preţul fiind unul foarte bun. Spre deosebire de sistemele de pe piaţă, care au fost importate practic din alte industrii, cum ar fi cea de monitorizare prin GPS a flotei auto, FarmIS este singurul produs 100% românesc, dezvoltat şi personalizat pentru clienţii din agricultură. Specificul acestui produs unic pleacă de la 3 elemente esenţiale. Primul element nou pe care îl aduce acest sistem este faptul că importă automat suprafeţele APIA sau cadastrale ale fermierului. Al doilea element nou constă în definirea listei de implemente cu lăţimi de lucru. Astfel, FarmIS poate calcula productivitatea de lucru şi poate reda procentual stadiul de lucru din sola respectivă. Al treilea aspect constă în măsurarea încărcării pe motor a utilajului, dată de implementul din spatele tractorului. Acesta este elementul care ne arată lăţimea de lucru din spatele tractorului şi încărcarea pe care o are motorul pe o anumită suprafaţă. Fermierul poate vedea ce procent s-a lucrat în câmpul respectiv, cu ce viteză se deplasează tractorul, care este încărcarea pe motor, dacă tractorul este în sarcină sau stă pe loc, cât combustibil a folosit la nivel de hectar sau la nivel de câmp.
Ferma: Când va ajunge tractorul autonom Case IH în fermele autohtone?
Manfred Spendier: Avem deja cereri pentru el, fermierii îl vor acum. Există un prototip, însă până nu ajunge într-o serie, nu există un preţ. Cel mai greu este să fie omologat pentru spaţiul public. Acolo este un proces care va dura mai mulţi ani, trebuie studiat. Pe lângă asta, se dezvoltă şi partea tehnică.
Când va fi disponibil? Cred că în circa 5-8 ani, când va fi gata pentru producţia de serie. Consider că trebuie să ne focusăm pe ceea ce avem şi folosim acum. Niciodată să nu sărim de la pasul 1 la 10, ci treptat!
Ferma: Cu ce alte noutăţi veniţi anul acesta şi cu ce echipamente îi veţi întâmpina pe fermieri la târgurile expoziţionale de la Agraria şi AgriPlanta?
Manfred Spendier: Noi completăm portofoliul, nu schimbăm. Începem anul acesta cu maşinile mari de erbicidat – avem un nou furnizor, Dammann, un producător german pentru maşini de erbicidat – până la 14.000 litri, special concepute pentru ferma mare. La târguri, clar, vom fi prezenţi cu noutăţile din portofoliu, echipamentele de la Dammann, MacDon, Case IH. De la Case IH vom avea expusă aproape toată gama, începând cu tractoare de la 55 CP, până la cele mai mari, împreună cu utilajele de pregătit solul şi cu semănătorile de la Vaderstad. Este pentru prima dată când venim cu o gamă mică de tractor. Vom mai avea în stand o serie nouă de la Puma X, dar şi Quadtrac şi Steiger pentru fermierii mari.
De asemenea, la AgriPlanta, clienţii noştri vor fi la înălţime, pentru că vom avea din nou platforma Titan Machinery V.I.P. Club. Astfel, le vom oferi acestora o experienţă “Dinner in the sky”, ridicându-i la cel mai înalt punct al târgului, unde vor trăi o senzaţie unică, memorabilă.
Mesajul lui Manfred Spendier pentru fermierul român: “Fă-ţi un plan concret pentru viitor, dar concentrează-te pe timpul prezent. Fii deschis la soluţii noi. Nu spune: . Nu trebuie să-ţi cumperi cea mai scumpă maşină, ci pe cea care îţi oferă cea mai mare productivitate”.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)