4 minute de citit

MANAGEMENTUL MAMITELOR V – igiena mamelonului vacilor înainte de muls

Ca urmare, în acest număr prezentăm câteva aspecte practice privind igiena mamelonului vacilor care sunt pregătite pentru ataşarea paharelor de muls. Indiferent de metoda şi de paşii utilizaţi în pregătirea ugerului şi a mameloanelor, cel mai frecvent procesul se face în succesiunea:
1) mulgerea dopului bacterian;
2) cufundarea în paharul cu soluţie antiseptică (dezinfectantă);
3) ştergerea mameloanelor;
4) ataşarea paharului.
Tehnica adaptată în multe ferme din România, după cea utilizată de văcarii din Wisconsin, este (în engleză) “strip-dip-wipe-attach”. Verificarea trebuie să vizeze „starea de curăţenie a mamelonului înainte de ataşarea paharelor aparatului de muls. În fapt, dacă se efectuează într-un timp rezonabil (maximum 90 secunde), interesează mai puţin succesiunea paşilor şi modalitatea în care aceştia se realizează; ceea ce contează cu adevărat este ca înainte de ataşarea paharului de muls, mamelonul să fie uscat şi curat.

Aprecierea curăţeniei mamelonului
Practic, metoda de apreciere a curăţeniei mamelonului este destul de simplă, dar trebuie efectuată foarte rapid, pentru că se desfăşoară în timpul mulsului, pe durata celor 90 de secunde amintite.
Pentru a fi cât mai obiectivi, cu ajutorul unor şerveţele umede, de felul celor utilizate la nou-născuţi, mameloanele se şterg bine, prin răsucire, astfel încât starea de curăţenie a tegumentului mamelonului să fie cuantificată prin cantitatea de mizerii şi dejecţii care mai rămân pe şerveţelele utilizate pentru fiecare mamelon, înainte de aplicarea paharelor de muls. {erveţelele astfel obţinute se punctează cu note de la 1 la 5, conform tabelului, iar rezultatele se interpretează prin rapoarte efectuate între diferite grupe de puntaje. Spre exemplu, în situaţia în care raportul punctajelor (3+4)/(1+2) este supraunitar, adică mai mare de 1, se impune revizuirea procedurii de muls, riscul mamitei ca urmare a deficienţelor igienice fiind unul apreciabil. În fapt, un obiectiv major al managementului în sala de muls este ca suma punctajelor 1 şi 2 să fie mai mare de 85% din sfârcurile supuse examinării.

Indicator de performanţă al managementului fermei
În funcţie de managementul fermei (performant, restrictiv sau permisiv) şi de categoria de personal, bonusurile băneşti se pot acorda în strânsă dependenţă cu igiena ugerului şi a mamelonului. Aspectele legate de igienă pot fi verificate fie direct prin metodele descrise (anterior şi în numărul trecut), fie indirect, prin identificarea şi numărarea unor bacterii din tanc. În ultimul caz este vorba în special de bacterii coliforme, streptococi (unii streptococi cum sunt S. dysgalactia şi uberis supravieţuesc în mediu) sau stafilococi.
Atunci când sănătatea ugerului este asigurată contractual de către veterinar – prevalenţa şi incidenţa mamitelor se pot constitui în indicatori de performanţă ai serviciului prestat. În acelaşi timp, dacă se utilizează metode de cuantificare a activităţii tehnicianului veterinar, mulgătorul sau grăjdarul, categorii de personal care au în responsabilitate igiena, prevenirea şi depistarea mamitei, pot fi remuneraţi în funcţie de performanţele înregistrate în termenii igienei şi a mamitelor depistate – găsiţi dumneavoastră când şi cum!

Vom reveni!

Punctaje_b
TABEL: APRECIEREA IGIENEI SFARCURILOR PRIN CUANTIFICAREA SERVETELULUI
Se bifează câte un pătrăţel din cele 25 căsuţe din dreptul fiecărei imagini; când s-au bifat toate cele 25 de căsuţe corespunzătoare unui punctaj, se schimbă formularul cu unul nou, necompletat.
Idee preluată după Westfalia Surge, 2005, în Manualul de bune practici al proiectului „Abordarea bioeconomică a agenţilor antimicrobieni – utilizare şi rezistenţă”, proiect finanţat de către UEFISCDI, PN-III-P1-1.2-PCCDI-2017-0361.

Articol publicat în revista Ferma nr. 19/246 (ediţia 1-14 noiembrie 2019)

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →