Managementul fermei de vaci în era roboţilor - Revista Ferma
9 minute de citit

Managementul fermei de vaci în era roboţilor

Împreună cu Ovidiu Istrate, administratorul fermei, au reuşit ca, în trei ani, să ajungă de la un efectiv de 80 vaci la muls, cu o producţie medie de 25 litri de lapte/animal/zi, la 120 de capete la muls, cu o producţie medie de 34,5 -35 litri/animal pe zi, cu 4,6-4,7% grăsime şi 3,82-3,91% proteină.

 

CUM AU REUŞIT?

 

Reţeta clasică: rasă+casă+masă, plus un management foarte eficient al fermei. Am aflat de la ei ce rol au roboţii de muls şi programul de management al fermei – Lely în această performanţă. „Roboţii de muls în sine ne oferă enorm de multe informaţii legate de sănătatea ugerului vacii, de viteza de muls a animalului, cantitatea de lapte, procentul de grăsime şi de proteină, numărul de celule somatice (NCS) şi numărul total de germeni (NTG). Acum, după trei ani de zile după ce am pus în funcţiune cei doi roboţi de muls Lely Astronaut, am reuşit să facem selecţia animalelor, ceea ce nu puteam face înainte, pentru că nu aveam informaţii atât de detaliate despre performanţa animalului”, spune Daniel Ţermure.

Ovidiu Istrate, administrator SC Muflonul Agrosort SRL din Chiuza, judeţul Bistriţa-Năsăud_b

„Nu robotul de muls în sine îţi ridică producţia de lapte în fermă, ci faptul că te obligă să foloseşti softul de management şi să faci selecţie în fermă” – OVIDIU ISTRATE, Administrator Muflonul Agrosort SRL

 

FURAJARE INDIVIDUALĂ, ÎN FUNCŢIE DE PRODUCŢIE


De asemenea, roboţii au un sistem de furajare care permite hrănirea diferenţiată a animalelor, în funcţie de performanţă. „Toate animalele din adăpost primesc aceeaşi raţie de furaj unic, iar suplimentar, fiecare animal primeşte individual un surplus de furaj concentrat în funcţie de performanţă. Noi doar introducem în soft o schiţă de furajare suplimentară, în funcţie de cantitatea de lapte pe care o dă animalul, iar robotul administrează această cantitate automat în momentul în care vaca merge la muls. Robotul are un algoritm prin care repartizează automat raţia zilnică în funcţie de numărul de mulsori”, explică Daniel Ţermure. Acesta susţine că furajarea individuală suplimentară ar fi imposibil de realizat fără roboţii de muls şi are un rol important în creşterea producţiei de lapte.

 

vaci red Holstein robot de curatat Lely Discovery.jpg_b

 

INFORMAŢII ÎN TIMP REAL DESPRE FIECARE ANIMAL


Softul de management al fermei Lely Horizon are capacitatea de a monitoriza animalele 24 din 24 de ore şi poate transmite informaţii detaliate în timp real despre activitatea fiecărui animal, precum şi despre toată turma: cantitatea de lapte mulsă în 24 de ore, media producţiei de lapte pe cap de animal, numărul mulsorilor zilnice pentru fiecare vacă, cantitatea de lapte separată de la animalele sub tratament, cantitatea de furaj suplimentar dozată automat de robot, numărul vizitelor pe care le face fiecare vacă în robotul de muls, viteza de muls, activitatea de rumegare și timpul de hrănire. 

Daniel Termure analizand datele din programul Lely Horizon_b

„Pentru fiecare vacă, avem posibilitatea de a vedea tot istoricul, din prima zi de viaţă, până iese din turmă” – DANIEL ŢERMURE, Şef fermă SC Muflonul Agrosort SRL

 

DE LA EVIDENŢA PE CAIET, LA PROGRAMUL INFORMATIZAT


Ştim timpul de rumegare, timpul de repaus, informaţii pe care nu le aveam înainte. De asemenea, primim informaţii legate de însămânţări, înţărcări, fătări. Pentru toate acestea, înainte aveam o evidenţă scrisă pe caiet, greu de gestionat. În schimb, softul ne dă, în timp real, căldurile animalului, perioada optimă de însămânţare, ne atenţionează dacă un animal este predispus să facă o mamită şi putem interveni rapid. Putem analiza curba de lactaţie în funcţie de greutatea vacii. Pe fiecare robot de muls este montat un cântar şi, la fiecare muls, animalul este cântărit. Dacă scade în greutate, poţi să-ţi dai seama dacă nu a fost bine hrănit şi are vreo problemă de sănătate şi poţi să iei măsuri rapid”, spune Daniel Ţermure.

detaliu telefon aplicatie LELY_bPractic, tot sistemul e gândit pentru confortul animalului. Orice problemă de sănătate apare la o vacă, fermierul este informat imediat şi poate să intervină, pentru ca problema să nu se agraveze.

 

„TEHNOLOGIA TE OBLIGĂ SĂ TE ÎNDREPŢI SPRE PERFORMANŢĂ”


În grajd, vacile ascultă un vals, ”Mariage d’Amour”, iar în biroul de lângă, administratorul şi şeful fermei stau în faţa calculatorului şi analizează cifrele: „Vrem să vedem ce putem face să avem 140 de vaci la muls fără să scadă media de lapte. Analizăm viteza de muls. Ca să pot mulge mai multe vaci, trebuie să urmăresc şi să scot din efectiv vacile care au viteza cea mai mică de muls. Dacă scot cinci astfel de vaci, poate pot să introduc apoi în turmă opt sau zece vaci cu viteză de muls mai mare. Am planul de cireadă pe următoarele şase luni, care îmi arată câte fătări şi câte înţărcări o să am şi câte vaci o să am la muls în fiecare lună. Ştiu deja că în iunie o să am 160 de vaci la muls, iar în septembrie o să am 171. Robotul de muls m-a ajutat să fac selecţie în fermă”, spune Ovidiu Istrate.

Robor de impins furaje LELY Juno in ferma Muflonul Agrosort _b

 

ÎN SISTEMUL CU ROBOŢI, VACILE VIN LA MULS CÂND VOR


„Vaca e obligată să vină la muls când laptele în uger ajunge la o presiune de 40 de atmosfere”, spune Daniel Ţermure. Media fermei este de 2,8 – 3 mulsori pe zi. Au şi vaci cu 6 mulsori pe zi, care dau 62-63 litri de lapte.

Cea mai productivă vacă din ferma Muflonul Agrosort are o producţie de 10.500 litri pe lactaţie şi este la a doua lactaţie. Cea mai bătrână vacă din fermă are zece ani şi este în fermă din 2014. A dat până acum 7.300 litri de lapte, pe parcursul a şapte lactaţii.

robot de muls LELY ASTRONAUT_b„O vacă care dă sub 8.000 litri de lapte pe lactaţie nu face performanţă”, susţine Daniel Ţermure.

Ferma Muflonul Agrosort livrează acum 4.000 de litri de lapte pe zi către un procesator din zonă, Lacto Sinelli. Până în toamnă trebuie să finalizeze construcţia unui nou grajd de vaci de lapte, unde vor fi montaţi încă doi roboţi de muls Lely Astronaut. 

detaliu robot de muls LELY ASTRONAUT_b

COSTUL UNEI MAMITE

„Probabil aş putea ajunge la o producţie medie de lapte mai mare, dar laptele ăla s-ar putea să fie foarte scump. La furaje nu mai am ce îmbunătăţi. Când forţezi vacile, apar probleme de reproducţie, apar mamite şi scade viaţa productivă. Trebuie să mergi în echilibru, sănătatea animalelor să fie bună”, susține Ovidiu Istrate „O mamită te costă 500 de lei, dacă socoteşti tratamentul şi laptele aruncat”, adaugă acesta.

 

RAPOARTE PERSONALIZATE ȘI PLANURI DE TRATAMENT

 

„Softul de management trebuie exploatat. Dacă nu îl exploatezi, poţi să crezi că nu e bun, dar nu e aşa. Dacă nu şti cum, ceri informaţii. Softul are foarte multe funcţii cu care se poate lucra, dar, pe lângă rapoartele şi graficele standard, îţi dă posibilitatea să creezi rapoarte personalizate. De exemplu, eu am multe rapoarte pe diferite categorii de animale, pe stadii de gestaţie, îmi pot programa înţărcările la 60 de zile înainte de fătare. Tot din soft putem face analize chiar şi pe taurii folosiţi pentru însămânţare, am foarte multe planuri de tratamente concepute în soft, planuri de vaccinare şi pe care softul mi le dă automat, nu trebuie să-mi fac notiţe, nu trebuie să am o agendă scrisă”, spune Daniel Ţermure.

drona ferma SC Muflonul Agrosort SRL din Chiuza, judeţul Bistriţa-Năsăud._b

 

”SOFTUL ÎMI ARATĂ CE AM DE FĂCUT ÎN ZIUA RESPECTIVĂ”


”Dimineaţa, la cafea, doar glisez ecranul calculatorului şi vizualizez toate atenţionările care îmi apar pe pagina principală, softul îmi arată ce am de făcut în ziua respectivă, îmi indică animalul la care trebuie să îi administrez un tratament, câte animale am de însămânţat în ziua respectivă. În plus, pot să selectez animalele pe care le vreau dimineaţa în boxa de izolare pentru tratamente sau însămânţări, iar robotul de muls le dirijează automat în izolator. Robotul de muls ştie şi să direcţioneze automat laptele muls de la vacile sub tratament către fosa septică, după care efectuează o autocurăţare cu dezinfectant”, explică zootehnistul.

Mai mult, toate avertizările de pe calculator sunt disponibile şi pe telefonul mobil. La fel, la orice defecţiune legată de fluxul echipamentelor Lely din fermă, softul îl alertează pe fermier printr-un mesaj sau apel telefonic.

În plus, noua versiune a softului de management al fermei Lely Horizon colectează toată informaţia în cloud şi apoi îi transmite fermierului recomandări.

grajdul fermei Muflonul Agrosort doi roboti de muls LELY Astronaut_b


MULSUL ROBOTIZAT IA AMPLOARE


„Am lucrat ani de zile în ferme cu rotolactor, am fost inclusiv în SUA într-un schimb de experienţă, dar am rămas surprins de ceea ce pot face roboţii de muls Lely. Ceea ce fac roboţii de muls nu poate să facă o sală de muls, chiar performantă, şi în nici un caz nu poate să facă un om.

Vedem că robotizarea mulsului ia amploare pentru că nu există forţă de muncă pentru fermele de vaci. Noi mulgeam cu o sală de muls de 2×6 posturi, de două ori pe zi, câte 2-2,5 ore, şi s-a întâmplat de multe ori ca patronul să vină la muls pentru că angajaţii nu veneau”, spune Daniel Ţermure. Odată cu montarea roboţilor de muls, au trecut de la trei angajaţi care se ocupau de vaci, la un singur angajat.

„Nu mă mai ţine în stres nici un angajat care mă ameninţă că pleacă din fermă. Aşa cum e ferma acum, mă descurc o perioadă şi singur, aş avea de lucru câte două ore pe zi”, spune Ovidiu Istrate.

 

SISTEM DE SUBVENŢII INCORECT


„Ar trebui ca femierii care primesc subvenţii să fie obligaţi să investească 75% din subvenţie în fermă, pentru că mulţi au încasat sume fabuloase şi şi-au pus termopane la casă şi şi-au luat jeep-uri. În felul acesta nu e stimulată performanţa”, crede Daniel Ţermure.

 

un reportaj de VIOLETA MÂŢ

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →