Managementul cultivării şi al semănării - Partea I/3 - Revista Ferma
10 minute de citit

Managementul cultivării şi al semănării – Partea I/3

Astăzi, fermierii români exercită un interes major pentru tehnologiile inovative, pentru sistemele de exploatare durabilă a terenurilor agricole care să prevină sau să minimizeze degradarea solului, să restaureze capacitatea sa productivă şi procesele vitale ale solurilor degradate.
Pornind de la sintagma „foloseşte, îmbunătăţeste, restaurează” capacitatea productivă a solului (Lal si Stewart, 1992), Titan Machinery România, împreună cu constructorul american de utilaje agricole CASE IH, vă prezintă o nouă perspectivă a managementului cultivării solului, structurat în trei părţi, alături de ilustraţii sugestive. Scopul este acela de a vă face foarte bine înţeles procesul interesant prin care solul agricol al fermei devine unul performant.
În prima parte vom vorbi despre principiile elementare ale cultivării solului, despre relaţiile dintre elementele determinante ale unei cultivări corecte şi despre noţiunile de bază, prezentate într-o manieră diferită de cea a manualelor de studii agronomice autohtone.

Agricultura – definiţia cultivării
Noţiuni de bază. Cuvântul „agricultură” provine din limba latină şi înseamnă ”lucrarea câmpului”, fiind definită ca ansamblul de operaţiuni efectuate pentru a spori fertilitatea solului, în scopul de a produce mărfuri. De asemenea, cuvântul „agronomie” provine din Grecia antică – „legea câmpului” – şi este ştiinţa care studiază agricultura.
Cultivarea solului este complexul de operaţii mecanice efectuate pentru a crea condiţii mai bune pentru plantele aflate în creştere. Accentul principal al cultivării este pus pe îmbunătăţirea structurii şi porozităţii solurilor şi, astfel, pe viaţa microbiologică, de degradare a reziduurilor şi pe nutriţia plantelor.
Fertilizarea, irigarea, combaterea buruienilor şi a dăunătorilor sunt alte ramuri de bază ale agronomiei, care sprijină practicile de lucrare a solului.
Agricultura a evoluat de la lucrarea solului efectuată manual, la aratul convenţional, cultivarea minimă a solului, semănat, agricultura “uscată” ş.a.m.d. O astfel de evoluţie nu se termină niciodată. În ultimele decenii, practicile de cultivare a solului au continuat să se îmbunătăţească. Cercetarea a produs noi tehnologii care protejează umiditatea din sol, în timp ce costurile de exploatare a acestuia scad. Alegerea „corectă” a arăturii depinde de mai mulţi factori, cel mai important fiind textura solului, cultura următoare, clima, reziduurile, măsurile posibile de control al buruienilor şi suprafaţa fermei. Vorbim de un sistem bazat pe agronomie (vezi schemă).

Raportul dintre sol, aer şi apă
Solul este alcătuit din mai multe componente diferite: minerale, materii organice, lichide şi gaze. El este o chestiune vitală, în cazul în care componentele sunt legate prin relaţii foarte complexe, în acest mediu în care rădăcinile se dezvoltă şi se hrănesc. Din punct de vedere fizic, solul este compus din mai multe minerale diferite, ce iau naştere prin dezagregarea rocilor de la suprafaţă.
Cultivarea solului este practica de gestionare a structurii solului pentru a stabili o relaţie corectă între particule. Starea ideală a solului este, de asemenea, numită fărâmiţare. Solurile „bune” au proporţii „corecte” între particulele minerale, materie organică, porii mai mici sau mai mari (micro şi macro porozitate). Porozitatea permite infiltrarea apei şi a aerului în sol şi este esenţială pentru viaţa plantelor şi a animalelor, inclusiv pentru bacterii, ciuperci şi resturi vegetale. Aceşti factori creează fertilitatea fizică a solului.

Cultivarea „corectă” constă în echilibru
Cultivarea solului este practica de gestionare a structurii solului pentru a stabili o relaţie corectă între particule şi pori. Tehnicile de cultivare sunt doar o modalitate de a avea impact asupra proprietăţii solului, atât fizic, cât şi chimic. Gestiunea materiei organice, irigarea, rotaţia culturilor sunt alţi factori care influenţează chimic şi fizic fertilitatea solului. Ameliorarea proprietăţilor fizice, chimice şi biologice ale solului devine un factor de natură tehnică: îmbunătăţirea sau înrăutăţirea condiţiilor solurilor sunt legate, de asemenea, de practica de cultivare a solului.
Practicile de cultivare sunt, de asemenea, determinate de factori economici, cum ar fi costurile de producţie. Situaţia economică a producătorului, preţurile materiilor prime, disponibilitatea creditării, echipamentele deja disponibile şi factorii structurali cum ar fi mărimea fermelor şi distanţa dintre terenurile agricole. Prin urmare, necesar un echilibru, pentru că îi permite unui producător să utilizeze practici de producţie sustenabile la un anumit nivel economic. Cultivarea nu poate adăuga apă solului, dar poate îmbunătăţi textura şi echilibra nivelul de apă.
Evitând băltirea şi compactarea, se îmbunătăţeşte porozitatea şi fărâmiţarea solului (Foto 1).

Cultivarea convenţională
Noţiuni de bază. Grapele cu discuri sunt echipamente foarte flexibile, a căror utilizare depinde de culturi şi de soluri. Aratul a fost şi încă este o bună practică, în conformitate cu anumite condiţii (prezenţa rădăcinoaselor în rotaţie, dimensiunea fermelor şi textura solurilor, printre altele), pentru pregătirea solului în vederea dezvoltării plantelor, ajutând la controlul buruienilor şi al dăunătorilor, în special în absenţa sau deficitul de substanţe chimice.
Materia organică este complet încorporată în sol, deşi nu este uniformă. Aratul este riscant în zonele cu apă şi cu eroziune eoliană. În timp ce aratul distruge complet ierburile prezente pe suprafaţa solului, lucrarea, de asemenea, încorporează şi seminţele vechi de iarbă de la suprafaţă şi creşte depozitul de seminţe al ierburilor, gata să germineze. Prin arătură, starea fizică a solului este îmbunătăţită, dar de regulă avem nevoie de o lucrare complementară pentru a obţine un pat germinativ propriu-zis, pentru că bolovanii (bulgării de pământ) au mărimi diferite. Stratul de compactare se poate forma atunci când se ară mai mulţi ani la aceeaşi adâncime, precum şi în funcţie de textura solului şi de greutatea maşinilor.
În funcţie de condiţiile agronomice locale, a celor sociale şi a situaţiei economice, s-au dezvoltat diferite practici de cultivare primară (pluguri de foraj, disc Ripper, instrumente Combo, plug moulboard şi altele). (Grupaj Foto 2)

Cultivarea primară
Cultivarea primară este baza operaţiunilor mecanice de pregătire a solului, creând astfel un mediu favorabil pentru dezvoltarea plantelor. Solul este supus acţiunilor, cum ar fi grăparea, brăzdarea, discuirea, acţiunea organelor active precum lift, rolă etc., toate având rolul de a-l amesteca împreună cu reziduurile, îngrăşămintele, gunoiul de grajd, îmbunătăţindu-i astfel structura fizică.
Ceea ce înseamnă că fărâmiţarea solului, respectiv starea fizică a acestuia în raport cu uşurinţa de a-l lucra şi cu accesibilitatea apariţiei plantelor şi penetrării rădăcinilor, este crescută, particulele de sol sunt mai structurate şi “camerele” (spaţiile) pentru aer, apă şi rădăcini sunt restabilite. Reziduurile şi gunoiul de grajd sunt tocate şi încorporate în sol, astfel începând procesul de descompunere, care formează materia organică, ceea ce este important pentru structura fizică şi pentru echilibrul chimic al solului.
Porozitatea ajută rădăcinile să pătrundă în sol, să ia apă şi substanţe nutritive şi, de asemenea, ajută semănăturile să răsară mai uşor. Oamenii de stiinţă de la USDA – Agricultural Research Service (Serviciul de cercetare a agriculturii) – au arătat că definiţia „fărâmiţării solului” este mai complexă. Ei au sugerat ca definiţia să fie revizuită astfel: „procesul de formare a fărâmiţării”. Acest lucru se datorează faptului că fizica, chimia şi procesele biologice se combină pentru a lega particulele de sol în agregate mai mari, care creează condiţiile corespunzătoare de fărâmiţare.
Eficienţa operaţiunilor de sol primare depinde de mai mulţi factori, cum ar fi rotaţia culturilor, vremea, organizarea muncii, structura fermei.
Cu siguranţă, în emisfera nordică, cea mai bună perioadă pentru cultivarea primară a solului este sfârşitul verii şi toamna, deoarece îngheţul din timpul iernii ajută foarte mult la obţinerea unei structuri coerente de sol granular. În cazul în care acest lucru nu este posibil, cultivarea primară a terenului în primăvară este, de asemenea, o opţiune, însă rezultatele nu vor fi niciodată atât de bune.

Cultivarea secundară
Ca o regulă, starea solului după cultivarea primară este îmbunătăţită, dar nu permite plantarea sau semănarea. Solul cu o suprafaţă aspră împiedică germinarea corespunzătoare a seminţelor şi creşterea plantelor, ceea ce duce în cele din urmă la potenţiale pierderi. Bulgării mari de pământ pot cauza sărirea secţiunii unităţii de plantare a semănătorii. Ceea ce este o provocare în a controla adâncimea de semănat şi de a menţine precizia de plasare a seminţelor pentru o spaţiere uniformă a plantelor. Bulgării mari pot lăsa, de asemenea, spaţii goale, ceea ce poate duce la încetinire şi la germinarea neuniformă a seminţelor.
Diferenţele înălţimilor de sol de pe suprafaţa agricolă sunt consecinţa nivelurilor de variabilitate termică şi a umidităţii. Astfel, este necesară netezirea solului, spargerea bulgărilor şi uniformizarea suprafeţei agricole. Aceste operaţiuni dispersează, de asemenea, umiditatea solului, echilibrându-l. În ansamblu, această activitate este denumită prepararea şi finisarea patului de seminţe.
Pregătirea corespunzătoare a patului de seminţe oferă, de asemenea, o dimensionare corectă a particulelor de sol, ceea ce asigură un sol bun pentru contactul seminţelor şi acest lucru înseamnă că seminţele germinează mai devreme şi uniform: concurenţa între plante va fi redusă la minimum, aducând-se astfel la un standard uniform, ceea ce reprezintă condiţia de bază pentru randamente crescute.
Agronomii la Case IH au descoperit că, reducând dimensiunea bulgărilor şi nivelând suprafaţa agricolă prin trecerea cultivatorului în toamnă, până la 15 cm (sau mai puţin în solurile forestiere), cultivatorii reduc substanţial riscul problemelor emergente din primăvară.
În ceea ce priveşte momentul optim, cultivarea secundară este realizată mai bine chiar înainte de plantare sau de semănat, cu condiţia de a avea umiditate minimă posibilă, să zicem cu 24-48 ore înainte de semănat, în cazul în care acest lucru este posibil. Atunci când cultivarea secundară se efectuează înainte de semănat, adâncimea de lucru nu ar trebui să fie mai mare decât adâncimea de semănat, pentru a evita evaporarea apei din straturilor profunde ale solului şi, prin urmare, pentru a împiedica apariţia plantelor în lipsa umidităţii din aceste straturi.

Material oferit de Titan Machinery România
www.titanmachinery.ro

AratArat
În zilele noastre, aratul este o practică foarte comună, fiind baza pentru lucrarea primară pe multe suprafete şi în multe regiuni. Dimensiunea fermelor şi plantarea culturilor sunt factori importanţi care decid consistenţa aratului, la fel de importanţi ca şi factorii economici.

 

SCHEMA: UN SISTEM BAZAT PE AGRONOMIE

SCHEMA: UN SISTEM BAZAT PE AGRONOMIE

 

Evitând băltirea şi compactarea, se îmbunătăţeşte porozitatea şi fărâmiţarea solului

Evitând băltirea şi compactarea, se îmbunătăţeşte porozitatea şi fărâmiţarea solului

 Grapele cu discuri sunt echipamente foarte flexibile, a căror utilizare depinde de tipul culturilor ÅŸi de soluri

Grapele cu discuri sunt echipamente foarte flexibile, a căror utilizare depinde de tipul culturilor şi de soluri

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 4 (187) din 1-15 martie 2017

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →