Managementul apei în Insula Mare a Brăilei - Revista Ferma
4 minute de citit

Managementul apei în Insula Mare a Brăilei

irigatii1 m Managementul apei în Insula Mare a Brăilei

„Trebuie să găsim soluţii pentru asigurarea apei în sol!”, ne-a declarat inginerul Lucian Buzdugan. „Pentru că în apa aceasta din sol se dizolvă toate elementele fertilizante care pot fi accesate de plante, se dezvoltă microorganismele, prin acţiunea cărora resturile organice ce se acumulează la partea superioară a solului sunt supuse mineralizării”.

 

Agrotehnică de conservare a apei în sol

Reputatul specialist a ţinut să precizeze că în Insula Mare a Brăilei – cea mai întinsă exploataţie agricolă din ţară, specialiştii au dobândit o bună experinţă în ceea ce priveşte managementul apei. „Noi nu ne gândim numai la apa pe care ne-o dă Dumnezeu sau la apa care curge în râuri şi cu care irigăm câmpurile, ci acţionăm printr-o agrotehnică pentru conservarea apei în sol.

Şi anume, urmărim să nu facem lucrări energice, puternice, de vânturare a terenului, de scoatere a apei din sol, pe care după aceea s-o dorim adusă”.

Prin urmare, în Insula Mare a Brăilei se aplică o agrotehnică a lucrărilor minime începând chiar de la pregătirea terenului. „Nu-l mai arăm ca să scoatem acei bolovani, acele brazde mari, adânci, aşa cum eram obişnuiţi. Executăm afânarea solului fără întoarcerea brazdei cu utilaje speciale, performante, lăsăm terenul pregătit şi îi dăm elementele fertilizante odată cu această pregătire.

Deci, executăm o singură pregătire, care va fi urmată de lucrarea de semănat”, explică directorul general al TCE 3 Brazi.
Lucian Buzdugan spune că şi pentru campania de primăvară se procedează întocmai; terenul este pregătit din toamnă sub aspectul mobilizării şi realizării patului germinativ, astfel încât în primăvară să se intre în câmp numai cu semănătoarea.

 

Sisteme de fertiirigare la culturile de câmp

În ţările dezvoltate, administrarea apei se face prin sisteme mai puţin consumatoare energetic, de joasă presiune, combinată cu fertilizarea locală printr-un sistem de fertiirigare. „Şi noi practicăm acest tip de tehnologie; adică odată cu transportul apei la plantă, îi ducem şi elementele fertilizante în doze mai reduse, pentru a evita supradozarea în momentul când planta nu are nevoie. Deci, odată cu irigatul, fenofazic, îi asigurăm plantei de cultură şi mâncare”, spune Buzdugan.

Una dintre soluţiile care câştigă teren în cultura mare este sistemul de irigare prin picurare, dezvoltat şi folosit cu precădere în legumicultură, în plantaţiile pomicole sau la viţa de vie.

Prin acest nou concept se urmăreşte ca irigarea culturilor să nu se facă pe deasupra, pentru că o parte din apă se evaporă, iar solul se udă superficial. De aceea, este necesar ca apa să ajungă în zona radiculară a plantei, unde să asigure umiditatea în cantităţi optime şi, de asemenea, elementele fertilizante.

„Noi suntem deja în discuţie cu o firmă să facem o staţie-pilot pentru a experimenta irigarea prin picurare pentru primele zece hectare. Vom încerca în acest câmp experimental toate culturile. Ne vom deplasa, într-una dintre ţările comunitare, să vedem cum funcţionează acest nou sistem”, ne-a declarat Lucian Buzdugan.

Potrivit acestuia, proiectul este gata, iar după ce îşi va dovedi eficienţa în câmpul experimental, va fi implementat pe scară largă în toată exploataţia agricolă, începând cu zona de sud a Insulei.
Sistemul de irigare prin picurare a culturilor de câmp pare a fi viitorul în agricultura modernă.


Apa trebuie să se evapore prin plantă

În Insula Mare a Brăilei există un sistem de administrare a apei foarte performant, poate unul dintre cele mai eficiente, dar după cum recunoaşte şi directorul Buzdugan, mai sunt şi pierderi de apă prin evaporare.

„Noi vrem ca apa să se evapore, dar să se evapore prin plantă. Că orice picătură de apă se evaporă dintr-o plantă, însă în drumul ei către frunze aduce şi mâncare din sol. Picătura de apă trebuie să se ducă în atmosferă prin intermediul plantei. Obţinem, astfel, cea mai bună combinaţie între soare, clorofilă, apă şi elemente fertilizante”, ne-a oferit o explicaţie directorul Buzdugan.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →