Mana cartofului la timpul trecut - Revista Ferma
3 minute de citit

Mana cartofului la timpul trecut

Cultura de cartof tratata 1_b

Despre mana cartofului s-a vorbit mult. Și aceasta deoarece fiecare fermier se confruntă cu această boală de temut în cultura sa de cartof. Ce știm cu siguranță este că ea apare. Ce trebuie să facem este să o prevenim, chiar dacă e greu să estimăm exact când o să își facă apariția, din cauza incertitudinii factorilor care o cauzează: condițiile climatice sau prezența infecției în culturile vecine de cartof. Se instalează pe nevăzute, se declanșează brusc și cotropește rapid suprafețe mari, distrugând întreaga plantă: frunze, tulpină, tuberculi.

 

Prevenție în loc de tratament

 

Cea mai bună soluție este să nu îi dăm ocazia să atace. Cum frunza este principalul difuzor de propagare a bolii către întreaga plantă, iar transmiterea către restul organelor (inclusiv tubercul) este foarte rapidă, tratamentul trebuie să asigure protecția aparatului foliar față de presiunea infecției și să anihileze imediat germinarea sau producerea de spori. Astfel, performanța produsului trebuie să fie prioritară în alegerea fungicidelor din fermă și apoi considerentele economice.

Conform EuroBlight 2020 – scala de referință comparativă privind calculul ratei de eficacitate a fungicidelor împotriva Phytophtora infestans (mană), utilizarea combinată a substanțelor active zoxamidă + dimetomorf + fluazinam, respectiv tratamentul în tandem al produselor PRESIDIUM® și BANJO®, a obținut ratingul de 4,2 din 5 puncte posibile, situându-se chiar în topul listei europene ca eficiență. Acest calificativ a fost primit după testarea unei game vaste de fungicide în mai multe loturi experimentale cu risc mare de atac, pe parcursul a cel puțin 2 ani, pentru a măsura rezistența frunzei la presiunea bolii în urma efectuării tratamentului.

 

Fungicid de ultimă generație

PRESIDIUM®(zoxamida 180g/l + dimetomorf 180g/l) este utilizat de fermieri pe suprafețe considerabile în zonele de cultură a cartofului din România, datorită acțiunii preventive dovedite împotriva manei la cartof. Sinergia dintre cele două substanțe justifică includerea produsului în schema tehnologică:

• Zoxamida – substanță activă foarte lipofilă, non-sistemică, ce inhibă dezvoltarea și germinarea sporilor, cu rol de protecție a tuberculului de cartof împotriva acestora.

• Dimetomorf – acțiune sistemică translaminară, care inhibă formarea pereților celulelor fungice și are un puternic caracter antisporulant.

Tratamentul se face preventiv, înainte de apariţia bolii, ca parte a programului de control al manei, în cazul unei culturi cu risc ridicat de infectare.

Mana cartofului este un patogen foarte versatil. În timp, capătă rezistență la anumite substanțe, din acest motiv, schema tehnologică include aplicarea alternativă de fungicide din mai multe grupe, cu mod de acțiune diferit. O combinație dintre cele mai performante este cea formată din PRESIDIUM® + BANJO 500 SC. Aceasta pentru că noul BANJO 500 SC (fluazinam 500 g/l) are acțiune preventivă de contact, cu activitate reziduală parțială, cu efect antisporulant și risc scăzut de apariție a rezistenței, fiind recomandat ca prim tratament, înainte de închiderea rândurilor şi ca ultim tratament în vegetaţie, pentru protecția tuberculilor.

Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 .

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA

Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro


Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →