Maia Morgenstern, dincolo de aparenţe - Revista Ferma
6 minute de citit

Maia Morgenstern, dincolo de aparenţe

un reportaj de
LIVIU GORDEA

Sfârşitul lui noiembrie o găsea pe îndrăgita actriţă Maia Morgenstern pe platourile de filmare la Malu cu Flori, un loc idilic din judeţul Dâmboviţa, unde tânărul regizor Victor Canache punea în scenă o nouă ecranizare a poveştii „Capra cu trei iezi” de Ion Creangă, variantă reinterpretată. La fel cum poate să se transpună în doar câteva minute în Medeea, doamna Waren, Maria cea din Patimile lui Hristos regizat de Mel Gibson, Nela din Balanţa şi alte sute de roluri, are capacitatea să devină o femeie parcă ruptă din peisajul sătesc.

Iubirea pentru natură, pentru animale, pentru tot ce ne-a lăsat Dumnezeu în dar este evidentă la marea actriţă. Dar, fără a exagera, tot ceea ce face vine din pasiune, dintr-o imensă ardere interioară. Alături de soţii Canache, care au construit singuri până şi decorul unei mari producţii, ea a pus umărul la realizarea acestui fim de lung metraj, care vine pe urmele variantei scurte ale aceleiaşi creaţii. La finalul lui noiembrie, ei au încheiat acest plăcut dar solicitant proiect, care va mai avea câţiva paşi de făcut înainte de a vedea lumina marilor ecrane.

 maia morgenstern 1_b

 

Agricultura ca hobby

 

Legătura Maiei Morgenstern cu agricultura este, aşa cum afirmă, nostalgia. Ea manifestă respect şi fascinaţie în faţa miracolului cultivării pământului. „Când ne-am mutat în căsuţa aceasta de la marginea Bucureştiului, cu bucăţica sa de pământ, pentru care ştiam că nu o să am timp, pricepere şi putere să îl cultiv, fetele (Cabiria şi Isadora – n.r.) erau mici. Le spuneam că dacă nu ştim noi să lucrăm pământul, măcar să îl păstrăm şi le tot îndrumam să nu distrugă nimic. Mă ascultau ele, dar, de exemplu, mâncau complice nişte piersici în grădină şi aruncau sâmburii pe unde apucau.

maia morgenstern 3_b

După un an, ne-am trezit cu nişte pomişori! Şi acum am trei piersici în curte, care la început făceau nişte fructe care semănau mai mult a măsline cu păr, care însă în fiecare an au devenit mai frumoşi. Anul acesta am dus fructe din producţia proprie şi la teatru”, ni s-a confesat distinsa doamnă.
Maia ne vorbeşte cu drag şi despre roşiile cherry care au început să crească în grădină, deşi nu erau prea mari speranţe în acest sens, despre prunul pe care l-a plantat dar care încă se încăpăţânează să nu facă vreo prună, despre mărul îngrijit de fiul ei Tudor şi de cireşul care a rodit o singură cireaşă.

2 maia morgenstern_b

Sunt atrasă şi absolut fascinată de agricultură şi de mediul rural. Am un respect deosebit faţă de miracolul germinaţiei şi dezvoltării plantelor. Aş vrea să am mai mult timp pentru grădinărit – MAIA MORGENSTERN 

 

Respect şi grijă pentru mediul înconjurător

 

Ne-a povestit că mama sa, a cărei amintire adesea o evocă, a lucrat o perioadă la Institutul Agronomic. Matematician de vârf, Sarah Morgenstern a avut câteva locuri de muncă în copilăria Maiei, de care ea îşi aduce aminte. Deşi nu a petrecut timp la sat, Maia manifestă admiraţie şi recunoştinţă pentru cei care se dedică agriculturii. Cei care trudesc pământul sunt în ochii săi oameni care merită un respect aparte, pentru dedicarea lor în acest domeniu. Deşi profesia îi ia mai tot timpul, având, pe lângă numeroasele roluri, şi calitatea de manager al Teatrului Evreiesc de Stat, îndrăgita actriţă consideră că tendinţele actuale privind eliminarea risipei alimentare şi combaterea efectelor asociate schimbărilor climatice sunt o necesitate. Deşi nu este expert în domeniu, îşi doreşte să afle cât mai multe despre această evoluţie care este în beneficiul populaţiei.

maia morgenstern 3 vie_b 

 

Podgoria de la Măderat

 

O legătură mai palpabilă a Maiei Morgenstern cu agricultura este prin intermediul partenerului de viaţă şi a „celui mai vechi şi bun prieten”, aşa cum mărturisea chiar ea, actorul cu vocea inconfundabilă, Claudiu Istodor. Acesta este proprietarul unui teren la Măderat, în judeţul Arad, unde cultivă viţă-de-vie cu aceeaşi pasiune cu care se dedică scenei. A cumpărat practic un teren abandonat, care cândva aparţinea lui Ştefan Cicio Pop, unul dintre artizanii Marii Uniri de la 1918.

 

Reconversie amânată

 

De fapt, actorul şi-a dorit să finalizeze procesul de reconversie a noii plantaţii de struguri chiar în 2018, pentru a marca astfel centenarul actului de constituire a statului naţional unitar român, însă din motive obiective şi-a amânat cu un an proiectul. „Mi-am dorit să cultiv soiul Mustoasă de Măderat, o varietate de viţă-de-vie prefiloxerică specifică podgoriilor Miniş-Măderat. Unul dintre puţinele vinuri care puteau fi transportate cu vaporul în America. Pentru că are o aciditate anume, dă cumva într-un Riesling. Dar din cauza constrângerilor legate de reconversie am optat până la urmă pentru Fetească Neagră”, mi-a mărturisit Claudiu Istodor.

 

Probleme cu cerbii lopătari

 

Vecin cu familia fotbalistului George Ţucudean, acesta riscă însă să-şi piardă investiţia din cauza cerbilor lopătari care îşi duc veacul în zonă. Ameninţarea este cumva alimentată de proprietarii fondului de vânătoare din apropiere, care au populat pădurea învecinată cu aceste animale, deşi ele nu existau în zona respectivă. „Mie, de exemplu, mi-au mâncat un sfert din vie. Vin în turmă şi preferă în special vegetaţia proaspătă. Eu o să-mi îngrădesc suprafaţa dar cei care întreţin domeniul de vânătoare nu s-au gândit la asta. De fapt, noi am adus în discuţie această problemă, dar nimeni nu ne bagă în seamă. E o bătaie de joc ce se întâmplă. Şi nu e de ieri de azi, situaţia e aşa de cel puţin opt ani, din câte am înţeles”, mi-a explicat actorul pasionat de viticultură.

maia morgenstern 4 si claudiu istodor_b

Cerbii lopătari sunt foarte agresivi. În perioada rutului nu e indicat să te întâlneşti cu vreunul pe câmp, că te ia în coarne. Dar marea noastră problemă e că ne distrug plantaţiile viticole şi culturile agricole din împrejurimi iar autorităţile se fac că nu văd pagubele – CLAUDIU ISTODOR, actor şi viticultor

Foto: Maia Morgenstern alături de Claudiu Istodor
Credit foto: Oana Monica Nae

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →