Mai puțin furaj proteic în hrana puilor de carne - Revista Ferma
3 minute de citit

Mai puțin furaj proteic în hrana puilor de carne

broileri m Mai puțin furaj proteic în hrana puilor de carne

Fermierii cu experiență în creșterea puilor de carne știu că un exemplar, ca să ajungă în cca 6 săptămâni la 2,5 kg, trebuie hrănit cu furaje echilibrate din punct de vedere nutrițional.

 

AA de sinteză în structura furajelor combinate

Acest lucru impune și un nivel proteic ridicat, care se poate obține cu cantități mari de furaje proteice. Astfel de furaje – șrotul de soia, șrotul de floarea soarelui, făina de pește etc. – sunt scumpe, însă proporția de participare a acestor componente poate fi redusă dacă se folosesc furaje care asigură valoarea biologică a proteinei, cum sunt aminoacizii (AA) de sinteză.

Dintre aminoacizii de sinteză care se comercializează la noi în țară amintesc L lizina, DL metionina, L treonina și L triptofanul.
Folosind acești AA de sinteză în structura furajelor combinate, în vederea asigurării aminoacizilor la nivelul cerințelor, necesarul proteic al furajului combinat se reduce cu una și chiar două puncte procentuale.

Condițiile de calitate ale furajelor combinate utilizate în hrana puilor de carne se realizează prin participarea în structura acestora a următoarelor componente: porumb – 55-65%; șroturi de floarea soarelui și de soia – 15-25%, cu mențiunea că în prima perioadă de creștere, datorită conținutului ridicat în celuloză, șrotul de floarea soarelui nu trebuie să depășească 7%; făină de pește – 3-5%; drojdii furajere – 3-4%; grăsimi – 1,5-4,5%; făină de lucernă – 1-2%; în perioada a doua de creștere, pentru îmbunătățirea calităților comerciale ale carcaselor, se folosesc furaje minerale: sare – 0,2%, cretă furajeră – 1-1,5%, fosfați – 0,5-1% și premix vitamino-mineral – 1%.

 

Suplimentarea valorii nutritive a furajelor de bază

Valorile de suplimentare ale L – lizinei în rețetele furajere destinate păsărilor și porcilor se stabilesc în funcție de aportul în acest AA al componentelor furajere de bază. Totuși, orientativ, în nutrețul combinat, proporția de încorporare a lizinei oscilează între 0,2 și 0,5%.

La realizarea nutrețurilor combinate destinate puilor de carne pe bază de cereale și de șrot de soia se va recurge la suplimentarea cu D.L. – metionină, de regulă, în proporție de 0,03-0,1%, în funcție de aportul în acest AA al structurii de bază.

Pentru L treonină, valorile de suplimentare se încadrează între 0,07 și 0,15%, corelat cu aportul în treonină al componentelor furajere.


Structuri de furaje combinate cu nivele proteice mai scăzute

În tabel găsiți structuri de furaje combinate cu nivele proteice mai scăzute față de recomandările existente în ghidul de creștere al hibridului Ross 308, întrucât aminoacizii sunt asigurați la nivelul cerințelor prin folosirea aminoacizilor de sinteză.

Aceste structuri permit economisirea de furaje proteice, ceea ce determină obținerea unor rații de hrană la un preț de cost mai redus. Desigur că, în funcție de materiile prime pe care fiecare crescător le are la dispoziție, se pot face și alte structuri de furaje combinate care permit economisirea materiilor prime proteice.

STRUCTURI DE FURAJE COMBINATE CU AMINOACIZI DE SINTEZĂ

Tabel furaje cu aminoacizi

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →