Mai mulți bani pentru CREDITUL FERMIERULUI. Decizie luată ASTĂZI de Guvern! - Revista Ferma
2 minute de citit

Mai mulți bani pentru CREDITUL FERMIERULUI. Decizie luată ASTĂZI de Guvern!

APIA, bani, fonduri europene
foto:iStock/Francesco Scatena

Schema de ajutor de stat CREDITUL FERMIERULUI va beneficia de o majorare de buget de 650 milioane de lei și va ajunge astfel la peste 1,4 miliarde de lei.

În Ședința de Guvern din 21 iunie 2024 a fost aprobată Ordonanța de urgență pentru modificarea OUG nr.7/2024 privind aprobarea schemei de ajutor de stat „Creditul fermierului”, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi pentru modificarea Legii nr. 218/2005 privind stimularea absorbției fondurilor alocate României pentru agricultură, dezvoltare rurală, pescuit şi afaceri maritime, gestionate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin instrumente financiare de garantare şi creditare, precum şi pentru susținerea obiectivelor naționale de politică agricolă.

În data de 2 mai 2024, Comisia Europeană a adoptat modificarea Cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, prin care prelungește până la data de 31 decembrie 2024 posibilitatea statelor membre de a acorda ajutoare de stat sub forma granturilor suportate de la bugetul național pentru beneficiarii din sectorul producției agricole primare.

Astfel, prin prezentul act normativ se prelungește schema de ajutor de stat prin prorogarea termenului de încheiere a acordurilor de finanțare până la 31 decembrie 2024 și a termenului de plată a grantului până la 31 decembrie 2030Bugetul schemei de ajutor de stat se majorează cu 646 milioane lei (de la 815,5 milioane lei, la maximum 1.461,5 milioane lei).

Sprijinul maxim de care poate beneficia un fermier este de 280.000 euro în 5 ani.

„Continuăm să îi spijinim pe fermierii români și să le asigurăm acces mai ușor la finanțare. Majorăm la peste 1,4 miliarde de lei bugetul schemei de ajutor de stat Creditul Fermierului. Acoperim o mare parte a dobânzii”, a precizat Marcel Ciolacu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →