3 minute de citit

Mai mult = mai bun. CARTOFUL: O producție de calitate înseamnă și resurse în plus

foto cartoful kwizda agro romania_b

Adaptabilitatea oricărui antreprenor la evoluția pieței înseamnă asumarea faptului că rata de profitabilitate depinde în primul rând de calitatea producției și abia după aceea de volumul obținut. Într-o piață concurențială, consumatorul s-a obișnuit să aleagă oferta cu cel mai bun raport calitate / preț, ceea ce înseamnă că își selectează loturile cu cel mai mare procentaj de tuberculi de categoria I.

 

Culturi sigure și tuberculi de categoria I

Pentru fermierii care vizează o tehnologie de cultură sigură, eficientă și curată, opțiunea avantajoasă este utilizarea unui produs natural, care, pe lângă creșterea producției calitative și cantitative la cartof, nu poluează chimic și nu lasă reziduuri în frunze sau tuberculi. Stimulatorul de creștere microbiologic Artis® WP îndeplinește toate aceste cerințe, datorită ingredientului activ reprezentat de ciuperca Arthrobotrys oligospora (NCAIM 153/2012, tulpina AO1, (5 m/m%) CFU/g: 5 x 10⁵ min.), care, odată încorporată în sol, proliferează, creând un mediu nefavorabil pentru organismele dăunătoare de genul viermilor sârmă (Agriotes spp.) și nematozilor Meloidogyne spp. Astfel, produsul reprezintă un valoros ajutor non-chimic în dezvoltarea plantelor și obținerea unei producții sporite cantitativ și de calitate mai bună, cu un procentaj ridicat de tuberculi de categoria I.

Motivația principală provine din faptul că ciuperca Arthrobotrys oligospora bine dezvoltată în sol poate crea condiții nefavorabile pentru nematozi, în condiții optime, prin rețeaua de hife pe care o dezvoltă în jurul rădăcinilor plantei de cultură. Cele mai bune efecte au fost observate în prima lună după aplicare, dar urmările benefice ale biostimulatorului Artis® WP au putut fi observate pe durata întregului ciclu de vegetație. Arthrobotrys oligospora facilitează absorbția de nutrienți minerali, cu urmări benefice asupra dezvoltării radiculare și a întregii plante, iar tuberculii au astfel o dezvoltare optimă.

 cartof radacina kwizda agro_b

ARTIS® WP crește profitabilitatea culturii de cartof

Conținutul de Arthrobotrys oligospora din produs este controlat foarte strict, ceea ce garantează numărul de spori activi și viabili și asigură o performanță foarte bună în utilizare, fără reziduuri.

La cartof, doza recomandată este 1,5-3 kg/ha, aplicată prin pulverizare înainte de semănat/plantat sau prin fertirigare. Activitatea maximă a ciupercii Arthrobotrys oligospora are loc atunci când temperatura solului este de 12-22°C, iar umiditatea solului este de 60-70%.

Produsul nu impune foarte multe exigențe în momentul utilizării, însă amestecul de tratare se prepară cu 24-36 ore înainte de aplicare, cu apă călduță, iar pH-ul apei trebuie să aibă valori de 4,5-8,0.

Produsul poate fi aplicat împreună cu insecticide, erbicide, fertilizanți, amelioratori de sol pe bază de bacterii, dar nu și cu fungicide, produse de dezinfecție a solului și produse pe bază de Trichoderma. Aceste restricții vin împreună cu recomandarea de a curăța foarte bine echipamentele de pulverizare, mai ales când prezintă urme de fungicide.

Pentru mai multe informații privind utilizarea acestui produs, contactați Reprezentanții de Vânzări Kwizda Agro Romania – Kwizda Agro Romania +40 37 208 97 00 

un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA – www.kwizda-agro.ro

 

 

 

 

 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →