Din cercetările noastre, cauza e cu totul alta! Şi anume, îmbâcsirea sau suprasaturarea solului cu apă. Într-adevăr, situaţia este des întâlnită în această perioadă, dar există şi zone în care grâul şi orzul sunt de culoare verde-albastru.
Solul este un conglomerat unicat de procese. Este, poate, cel mai complex organism viu care însumează parte fizică, parte chimică şi partea biologică. În agricultură ne interesează principala caracteristică a solului şi anume, fertilitatea care, din păcate, este acum într-o continuă scădere la nivel mondial. Cauzele sunt multe: excesul periodic de apă în sol, eroziunea (hidrică), seceta pedologică şi atmosferică, deteriorarea structurii şi compactarea solului (aprox. 7 milioane de hectare în România!), blocaje de elemente nutritive în sol şi scăderea continuă a procentului de materie organică din sol (de la 10% humus în 1991, la 2-3% humus în 2017).
Toate aceste aspecte explică foarte clar problemele care apar în culturile noastre. Dacă în ceea ce priveşte textura solului nu putem modifica nimic, structura acestuia se degradează sau se îmbunătăţeşte în timp. Practic, o structură defectuoasă a solului va fi uşor de recunoscut prin îngălbenirea grâului şi a orzului în perioadele cu exces de precipitaţii, băltiri accentuate, cu apariţia viermilor sârmă şi crăpături excesive în perioadele de secetă. Un astfel de sol, unde nu intervenim pentru a îmbunătăţi structura, va avea rezultate slabe în producţie, atât cantitativ cât şi calitativ. Tocmai de aceea trebuie să căutăm soluţia apelând la problema noastră primordială – SOLUL, şi nu la cauze (diverse aplicări foliare).
Ce îţi recomandăm să încerci şi de ce? TERRACALCO®!
Ce face TERRACALCO? Acţionează pe următoarele 4 planuri:
Pentru discuţii şi informaţii suplimentare contactaţi echipa Carmeuse Agricultură.
CARMEUSE ROMÂNIA
Str. Carierei Nr. 127A, Braşov
Tel: 0268 516 841
Mob: 0757 929 157
Email: agricultura@carmeuse.ro
Web: www.carmeuse-agricultura.ro
Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/210 (ediţia 15-31 martie 2018)