4 minute de citit

Magazine pline cu legume din import iar ale noastre se strică în solar?!

„Avem probleme cu desfacerea. Până acuma piaţa a fost binişor că nu au fost cantităţi prea mari; de aici încolo va fi problemă mare că vor ieşi tot mai mulţi producători cu marfă pe piaţă. Înainte de Paşti am livrat 70 tone de castraveţi şi am pierdut foarte mult. Contractul era făcut cu 3,5 lei kilogramul, iar în piaţă preţul s-a ridicat la 6,5 lei lei/kg. A trebuit să cumpăr şi am pierdut în jur de 4 lei la kilogram! (80 de bani/kg sunt costurile cu ambalajul, manopera, transportul, cu tot), ne-a declarat distribuitorul din Matca.

Lanţurile de magazine nu preiau legumele româneşti!?

Gheorghe Marin susţine că săptămâna aceasta avusese stabilit prin grafic să livreze 80 tone de castraveţi, însă nu să vândă decât jumătate din cantitate. Motivele: nu merge livrarea şi au spaţiile pline! Acelaş lucru s-a întâmplat zilele trecute şi în judeţul Olt, unii retaileri refuzând să preia cantităţile prevăzute prin contract.
„Ştiu de la un frate de-al meu care a fost la un supermarket din judeţ şi a văzut la vânzare castraveţi din Turcia! Aşa se întâmplă şi cu varza extratimpurie importată din Macedonia şi Grecia; este la raft, în timp ce marfa noastră perisabilă se strică în solar. Am avut ofertă la 1 leu kilogramul de la producătorii olteni, dar nu am luat că nu e cerere de varză pe piaţă. Nu ştiu de ce unele lanţuri de magazine preferă să aducă marfă din afară şi nu iau de la noi?!”, s-a întrebat retoric omul de afaceri, dar cred că ştia şi răspunsul.

În Matca, cerere de castraveţi!

În piaţa en gross din Matca, este ceva marfă, dar vânzarea merge ceva mai lent. Se găsesc castraveţii cu preţuri între 2,6 şi 3 lei kilogramul; fasole păstăi, 10-12 lei/kg, ceva ceapă verde la 5 lei/kg şi cam atât. Peste circa două săptămâni cultivatorii vor aduce primele cantităţi de tomate, ardei şi vânătă.  
Aurel Lupu a vândut circa 400 kg cu 3 lei. „Piaţa merge mai prost ca anul trecut, duminică mai vin cu încă vreo 500 kg de castraveţi, sper să prind acelaşi preţ”, ne-a declarat cultivatorul.

În Târgul Pucheni au dispărut „sacoşarii”!

Am luat pulsul Târgului Pucheni. Varza extratimpurie pleacă de la 2 lei kilogramul şi se vinde cu… 1 leu! Cartofii  între 1,2 şi 2 lei/kg; ceapa verde 5 lei/kg; roşiile româneşti 15 lei kilogramul, aduse de la Adunaţii Copceni şi Dăbuleni.
„Activitatea este OK, am creat condiţii, marfă este; cererea-i mică! Nu mai sunt acei cumpărători cărora le spuneam noi sacoşari care veneau şi cumpărau legume pentru acasă; acum sunt numai angrosişti”, ne-a declarat Constantin Tudor, administratorul Târgului Pucheni.

CastraveĹŁi CorniĹźon Matca_b

foto Arhiva

–––––

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →