2 minute de citit

Lucrări prioritare în vie

În luna mai se continuă legarea şi dirijarea lăstarilor, în momentul în care aceştia au atins lungimea de 30-40 cm.

Lucrări prioritare în vie_b

Completarea golurilor. Protejaţi lăstarii portaltoi cu tuburi din plastic!

În plantaţiile tinere, de până la 10 ani, se face, până la 15 mai, completarea golurilor, folosind viţă la ghiveci sau, dacă nu este posibil, viţă simplă, altoită, parafinată. Este de preferat ca punctul de altoire şi lăstarul să fie protejate cu tuburi din material plastic, spre a nu fi atinse/afectate de substanţele chimice utilizate la erbicidare sau tratamente chimice. Marcotajul este o metodă care nu se mai practică de mult în plantaţiile profesionale.

Metode de mulcire

Mulcirea constă în acoperirea solului, începând din a doua jumătate a lunii mai, cu o serie de materiale reziduale: paie tocate, frunze, turbă, scoarţă de copaci, deşeuri de folie de polietilenă de diferite culori etc. Mulcirea poate fi totală (pe întreaga suprafaţă) sau parţială (în benzi, pe rândul de viţe). Stratul de mulci contribuie la îmbunătăţirea regimului de apă şi căldură a solului, la împiedicarea răsăririi şi creşterii buruienilor. În zonele cu precipitaţii abundente (peste 600 mm anual), unde se folosesc culturi de plante ca îngrăşăminte verzi, mulcirea solului se realizează prin tocarea pe loc a masei verzi rezultate de la culturile respective.
În luna mai sunt recomandate fertilizări cu îngrăşăminte foliare complexe (NPK 18-11-8) cu aminoacizi şi conţinut de bor.

Lucrări prioritare în vie_b
CE TRATAMENTE FACEM ÎN LUNA MAI?

În luna mai, în plantaţiile de viţă de vie pe rod trebuie efectuate tratamente împotriva manei şi a făinării, cu fungicide sistemice şi de contact (ex. Fantic M – benalaxil 4% + mancozeb 65%) şi cu fungicide pe bază de sulf (ex. Thiovit Jet 800 g/kg).
Un prim tratament împotriva manei, a făinării şi a putregaiului negru poate fi efectuat la finalul lunii aprilie, cu un insecticid sistemic (ex. Flint Max – trifloxistrobin 250 g/kg + tebuconazol 500 g/kg).

 

un articol de
Liliana Tomoiagă
Budiu Viorel
SCDVV Blaj, jud. Alba

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →