Lucrări de sezon în vii și în livezi - Revista Ferma
5 minute de citit

Lucrări de sezon în vii și în livezi

livada toamna m Lucrări de sezon în vii și în livezi

Tăierile reprezintă cea mai importantă lucrare de sezon (chirurgie vegetală în uscat). Alte lucrări aplicate în perioada hibernării sunt: protejarea trunchiului pomilor tineri împotriva rozătoarelor și a frigului, lucrări mecanice ale solului și încorporarea resturilor vegetale, igienizarea prin incinerare a ramurilor bolnave și dăunate, adunarea și distrugerea fructelor moniliate, strângerea resturilor vegetale în grămezi în vederea compostării lor pentru livezile mici, fertilizări organice și minerale, combaterea rozătoarelor, monitorizarea viabilității pontei de iarnă la acarieni, testarea viabilității ochilor, tratamente fitosanitare etc.

Toate aceste măsuri se fac în complex, în vederea asigurării unei stări culturale bune și foarte bune în livezi și în podgorii. Volumul de lucrări fiind consistent, este necesară o programare judicioasă a acestora.

 

Protecția fitosanitară în repausul vegetativ

Dupa recoltarea fructelor cu maturare târzie (soiurile de măr și de păr cu maturare de iarnă sau soiurile târzii de prun), în livezi se aplică o serie de tratamente fitosanitare, efectuate înainte de căderea frunzelor, cu rol în diminuarea rezervei biologice de boli și dăunători.

• La specia măr, tratamentele se aplică în două treceri (T1 și T2), intervalul pentru primul tratament fiind noiembrie – ianuarie, iar pentru T2 în februarie – martie, recomandat a fi poziționat în fenofaza de urechiușe de șoarece. Înainte de stropirea cu substanțe cuprice, recomandăm aplicarea unui tratament cu uree 46, în concentrație de 5%, împotriva rapănului la soiurile sensibile (Golden și varietăți de Red Delicios). 

Se stropesc frunzele căzute, acestea fiind sursa principală de rapăn. Patogenii și dăunătorii combătuți sunt ciupercile fitopatogene (în special Venturya inaequalis), păduchele din San-Jose, acarienii (pontă și adulți), ouăle de afide și cotari, pupe de macro și micro lepidoptere și gărgărița bobocilor de măr – adulți.

• La păr, tratamentele se aplică în intervalul decembrie – martie, împotriva afidelor, acarienilor, coccidelor, lepidopterelor, dar și împotriva rapănului (Venturya pyrina). La fel ca și în cazul mărului, sunt indicate două tratamente care se aplică la date calendaristice distincte.

Fungicidele recomandate sunt: produsele pe bază de cupru Alcupral 50 PU – 0,3% sau Kocide 2000 – 0,25%, Funguran OH – 0,2%, Bouillie Bordelaise WDG – 0,5%, Copac – 0,3%, Triumf 40 WG – 0,25%, Flowbrix – 0,35% etc.

Insecticidele recomandate sunt Confidor Oil SC 004 – 1,5%, Nuprid Oil 004 – 1,5% în pomicultură și 1% în vie, care se vor aplica toamna târziu sau în ferestrele iernii, în fenofaza de mugure dormind. În stadiul de urechiușe de șoarece, recomandăm aplicarea insecticidului Mospilan 20 SP/SG – 0,045 kg/ha, singur sau în amestec cu TOIL (adjuvant pe bază de ulei vegetal) – 0,5%.

• La speciile sâmburoase, tratamentele se vor aplica defalcat: la prun primul tratament se poziționează după efectuarea tăierilor din repausul vegetativ profund, pentru controlul afidelor, acarienilor, coccidelor, cotarilor, sporilor de ciuperci (Monilinia ssp.) și împotriva ciuruirii micotice, taphrinei, pătării roșii etc. 

• Deținătorii de livezi de cireș și vișin vor interveni cu primul tratament după efectuarea tăierilor, până în fenofaza de buton verde, pentru combaterea păduchilor țestosi, a pontei de afide, a ouălor și adulților de acarieni și împotriva sporilor de ciuperci. Acesta este un tratament cheie în controlul tuturor speciilor de monilioză. 

• La cais și la piersic, tratamentele de iarnă se fac în repausul vegetativ până în fenofaza de dezmugurire, având control asupra ciupercii taphrina, moniliozelor, ciuruirii micotice și bacteriene, pupelor de lepidoptere, ouălor de afide etc. Este un tratament de bază împotriva bășicării frunzelor la piersic.

• În podgorii se recomandă tratamente cu produse cuprice pentru controlul bolilor de scoarță și pentru distrugerea oosporilor de mană. Efectul secundar al acestor tratamente este acela de întărire fizică a corzilor și ca retardant fiziologic. Se folosesc aceleași produse de protecția plantelor ca și în cazul semințoaselor, dar se poziționează în concordanță cu fenofaza recomandată pentru această specie horticolă.

Ca regulă generală de aplicare a tratamentelor de iarnă trebuie reținut:

– se folosește un volum mare de soluție (1500 l/ha pentru cireș, măr, nuc etc), pentru o îmbăiere perfectă a coroanelor;

– temperatura exterioară trebuie să fie pozitivă (6-10oC), fără vânt, pentru a evita driftul, și fără condiții iminente de ninsoare sau de ploaie;

– se aplică pe trunchiuri, ramuri și șarpante uscate.

Pentru a nu afecta nivelul populațiilor entomofaunei utile (prădatori, paraziți etc.), tratamentul cu produse uleioase este recomandat a se efectua o dată la doi ani. Nu este indicat să amestecați produsele cuprice cu cele pe bază de ulei, acestea fiind incompatibile.

 

Călin BACIU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →