Lucrări aplicate butucului în perioada de repaus a viţei de vie - Revista Ferma
3 minute de citit

Lucrări aplicate butucului în perioada de repaus a viţei de vie

Efectuarea tăierilor se execută în luna martie după estimarea pierderilor din timpul iernii. Acestea din urmă se realizează prin controlul viabilităţii mugurilor, recoltându-se probe medii de coarde (20 coarde/ha) de la butuci situaţi pe diagonala parcelei, luaţi la întâmplare (câte o coardă de la fiecare butuc). Coardele trebuie să fie de grosime normală, caracteristică soiului şi să aibă o lungime de 10-12 ochi. Acestea se aşează în găleţi cu baza în apă şi se ţin 24-48 ore într-o cameră încălzită la 18-20°C.

Testarea viabilităţii se poate face fie prin metoda secţionării longitudinale a ochilor cu lama, fie prin metoda de forţare a pornirii în vegetaţie a ochilor. Se notează situaţia fiecărui ochi de pe lungimea coardei, iar la sfârşit se însumează datele pentru toate coardele examinate, stabilindu-se pierderile de ochi în procente.

Tăiere rod viță_b

„Tăierea de rodire decurge astfel: din coardele formate pe cepii de rod lăsaţi în anul anterior se alege coarda cea mai de jos, de vigoare normală şi se scurtează la 2-3 ochi, celelalte coarde din cepul respectiv îndepărtându-se prin tăiere. În cazul în care este necesar să se lase o încărcătură mai mare se mai poate forma câte un cep din coarda următoare. Atenţie, în nici un caz nu se va creşte dimensiunea cepilor! Dacă pe cordon din muguri dorminzi au crescut coarde lacome, acestea se taie tot în cepi (de înlocuire) folosiţi în anul următor la regenerarea formaţiunilor de rod.

Oricât de corect se execută tăierile la un moment dat, atât în cadrul cordonului unilateral, cât şi al celui bilateral se constată depărtarea elementelor de rod de cordoane, degarnisirea lor, ceea ce impune regenerarea (refacerea) acestora. În cazul cordonului unilateral refacerea se poate realiza într-un singur an, iar în cazul cordonului bilateral refacerea cordoanelor durează mai mulţi ani. Mai întâi se reface cordonul mai degarnisit, iar după refacerea sa (2-3 ani) urmează refacerea celuilalt cordon”, ne-a declarat dr. ing. Liliana Pîrcălabu, cercetător ICDVV Valea Călugărească.

 

Refacerea cordonului

 

Omul de ştiinţă a precizat că refacerea cordonului se realizează astfel: „se îndepărtează cordonul ce urmează a fi regenerat, apoi coarda aleasă pentru a înlocui vechiul cordon, care trebuie să aibă o grosime normală de 8-12 mm, crescută cât mai aproape de tulpină se dirijează pe sârma portantă, se taie la 50 cm lungime (egală cu jumătatea distanţei dintre butuci pe rând) şi se leagă în poziţie orizontală. Din ochii de pe această coardă pornesc lăstari, iar în primăvara următoare coardele rezultate se scurtează la 2-3 ochi.
În cazul cordonului unilateral refacerea se realizează asemănător, însă pentru formarea noului cordon coarda aleasă trebuie să fie mai lungă (1.20 m). Se atribuie o încărcătură de ochi optimă atunci când lungimea coardelor rezultate pe butuc este cuprinsă între 1,2 – 1,5 m”.

Încărcătura de ochi care se lasă la tăiere, raportată la numărul total de muguri existenţi pe butuc, trebuie să reprezinte: 30 – 40% pentru soiurile de mare producţie; 20 – 25% pentru soiurile care dau vinuri de calitate superioară; 10 -15% pentru soiurile cu vigoare slabă.

A consemnat
Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →