Lioara, vaca „eroină” care a fătat 3 viţele - Revista Ferma
3 minute de citit

Lioara, vaca „eroină” care a fătat 3 viţele

Mare bucurie în gospodăria familiei Seviciu din comuna arădeană Şiria: văcuţa Lioara a adus pe lume trei viţeluşe. Atât mama, cât şi fetiţele sunt bine, sănătoase, susţine dr. Gheorghe Back, cel care a acordat asistenţa de specialitate pe perioada gestaţiei şi la fătare. “Nu a fost nimic special pentru a făta tripleţi. S-a făcut montă artificială cu material seminal de la Semtest Târgu Mureş.

 

”Este un miracol”

 

Acum vreo 40 de ani am mai avut o vacă cu doi viţei gemeni fătaţi. Este un miracol şi o mare bucurie pentru noi. Le-am şi botezat: Joiana, Mândruţa şi Liorica, că seamănă mai mult cu văcuţa-mamă Lioara. Viţelele sunt bine, se vede cum cresc de la o zi la alta. De trei-patru ori pe zi le dăm câte 2 litri de lapte, ne descurcăm destul de bine”, ne-a declarat Teodor Lucian Seviciu.

trei vitele Lioara_b

Crescătorul arădean susţine că părinţii lui s-au ocupat cu animalele şi cu lucrările câmpului, iar el, de mic copil, i-a ajutat deseori la muncă. Aşa a prins dragoste de animale. După căsătorie, împreună cu soţia, a reluat cu mai mult aplomb creşterea vacilor de lapte.

 

Vite necertificate

 

Pe Lioara a cumpărat-o în urmă cu trei ani de la o familie de crescători din Bacău de Mijloc, comuna arădeană Bata, unde fătase doi gemeni. Recunoaşte că “din păcate, văcuţa Lioara este un produs metis. Aş dori să vină cei de la Semtest sau de la Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA, cine are atribuţii în acest domeniu, pentru a certifica viţelele, că sunt din rasa Bălţată Românească, rezistentă şi foarte bună de lapte, rasă cu care suntem obişnuiţi. În gospodărie avem acum opt capete, cu tot cu ele”.

 

Fătările trigemelare sunt rare

 trei vitele Lioara 1_bStatisticile oficiale arată că, în România, se înregistrează anual până-n 10 fătări cu tripleţi la bovine!

„Fătările de tip trigemelar nu sunt frecvente, dar sunt posibile mai ales în fermele în care se practică o reproducţie stimulată medicamentos. Dacă se fac tratamente de fertilitate pentru vaci, se întâmplă să se producă poliovulaţia din care să se obţină doi-trei produşi viabili. Eu am avut de-a lungul experienţei multe cazuri cu fătări cu trei viţei care au crescut bine sănătoşi”, ne-a declarat Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.

 

7.500 DE EURO HECTARUL DE TEREN

 

Gospodarul Teodor Lucian Seviciu nu duce lipsă de furaje pentru animale. Lucrează 17 hectare de teren, pe care cultivă grâu, porumb, floarea soarelui şi lucernă. Are un hectar cu vie şi ceva teren unde urmează să mai planteze butaşi. “Am investit mult în utilaje; mai bine cumpăram pământ. La noi e de calitate, a ajuns să se vândă hectarul cu 7.500 de euro. Gospodăria noastră este închegată, încă nu avem destul timp să le facem pe toate”, conchide fermierul din Şiria.

un articol de
MARIAN MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →