Consiliul Local din Mogoș a anunţat că va scoate la licitaţie doar 293 de hectare, din cele 1.351 ha pajişti naturale alpine. Procedura, ofertă cu plic închis.
LICITAȚIE ORGANIZATĂ… PE FUGĂ, DAR CU ÎNTÂRZIERE!
Problema a izbucnit în 15 mai 2023, după ce Consiliul Local Mogoş hotărăşte să scoată la licitaţie doar 293 ha pentru păşunatul animalelor, din cele 1.351 ha pajişti permanente.
Deşi organizată cu mare întârziere (trebuia să fi avut loc până la 1 martie), licitaţia va fi cu ofertă închisă în plic şi va a vea loc pe 15 iunie, la ora 9,00, urmată de o zi de contestaţie! Aşadar, în cel mai fericit caz, adeverinţele APIA vor fi depuse în ultima zi, cu penalităţi!
S-au făcut 60 de caiete de sarcini pentru fiecare lot licitat „să aibă lumea de unde alege”, preţul de pornire fiind între 270 până la vreo 348 lei/ha/an, iar costul unui caiet – 50 de lei.
Deja şi-au anunţat participarea 37 de fermieri care deţin peste 800 de bovine şi tot atâtea oi, dar şi o cooperativă recent înfiinţată.
Temerea crescătorilor din Mogoş este că va câştiga cooperativa „cu vreo cinci membri”care ”ar fi dispusă să ofere şi 3.000 lei/ha/an”, iar ei vor rămâne fără teren de pășunat!
CONTROLUL ȘI AVERTISMENTUL
Primăria şi Consiliul Local erau obligate prin lege (OU 34/ 2013) să dispună cu privire la inițierea procedurii de concesionare/închiriere a păşunilor până la 1 martie a fiecărui an! Din motive de neînţeles nu s-a făcut acest lucru. Astfel că, în urma controlului din 21. 04. 2023, Direcţia Agricolă Judeţenă Alba a sancţionat primăria cu avertisment, conform OUG 2/2001, art 7, alin. 1, 2, 3 pentru nedemararea procedurii de licitaţie.
De asemenea, a constatat că în Registrul Agricol este înscrisă o suprafaţă de 1.351 hectare de pajişti permanente.
CONTESTAȚIILE FERMIERILOR
Constantin Macarie, un împătimit crescător de animale, a depus contestaţii la Primărie şi apoi la Prefectură, nemulţumit că:
1. Caietul de sarcini cuprinde licitaţie pentru doar 293 ha de păşune şi nu întreaga suprafaţă de 1.351 ha trecută în Registrul Agricol ca păşuni naturale;
2. Primarul a promis să treacă păşunile din domeniul public în cel privat al comunei pentru a se putea atribui direct crescătorilor;
3. Şedinţa Consiliului Local Mogoș din 15 mai 2023 hotărăşte organizarea procedurii de ofertare în plic închis, în timp ce crescătorii cer păşunile prin atribuire directă sau licitaţie cu strigare.
Nu pot renunţa la fermă, e păcat! Îmi place agricultura, am crescut de mic lângă animale! Când aveam 10 ani, familia mea avea 8 vaci. De atunci am ştiut că le voi înmulţi şi voi rămâne să le cresc în zona montană! Cea mai mare satisfacţie e când îmi văd animalele păscând.
CONSTANTIN MACARIE
Fermier din Mogoș, jud. Alba
CE RĂSPUNDE PRIMĂRIA?
Prin adresa nr. 2003/17.03.2023, Primăria Mogoş răspunde contestatarului Constantin Macarie:
„1. Caietul de sarcini corespunde cerinţelor din lege, având scos spre licitaţie 293,17 ha, eligibilepentru APIA iar 1057,83 ha, diferenţa până la 1351 ha constă în:
• terenuri împădurite şi neeligibile APIA, terenuri intabulate cu carte funciară 106,55 ha;
• 951,28 ha terenuri neindentificate până în prezent.
2. Nu s-a putut face această modificare de teren în domeniul public al păşunilor comunale în domeniul privat, întrucât nu am avut nicio susţinere nici din partea aparatului propriu al Primarului, nici din partea Consiliului Local Mogoş.
3. Nu am nici o înţelegere cu acea cooperativă, iar procedura de atribuire este conform OUG 34/2013 şi a OUG 57/2019 privind închirierea bunurilor proprietate publică”.
O ASOCIAȚIE ÎN INSOLVENȚĂ…
Întrebare: de ce nu se asociază fermierii între ei?
„Fugim ca dracul de tămâie! Nu ne mai dorim asociere că a fost înainte Asociaţia Crescătorilor de Taurine Mogoş care concesionase 506 ha de pajişti, după care s-au fraudat banii europeni şi s-a ales praful! E în insolvenţă! Şi cum să mai avem încredere în asociere?!”, se întreabă fermierul Constantin Macarie.
… ȘI LIDERUL EI TRIMIS ÎN JUDECATĂ!
Presa locală scrie că în anul 2019, M. I., liderul Asociației Crescătorilor de Taurine Mogoş, a fost condamnat la închisoare după ce a declarat în fals că deține sute de bovine și a primit ilegal subvenție de la stat. Prejudiciul cauzatAPIAeste de 687.665 lei.
De când a fost ales preşedinte al asociaţiei a primit nu mai puțin decât 6 condamnări!
De asemenea, Agenția Națională de Integritate l-a declarat incompatibil pe Viorel Bobar pentru că, în perioada cât a fost viceprimar, a votat, în calitate de consilier local, o hotărâre privind închirierea pășunilor comunale, proprietate publică a comunei Mogoș către crescătorii de animale persoane fizice și juridice.
În baza hotărârii, a fost încheiat un contract-cadru între Primărie și Asociația Crescătorilor de Taurine Mogoș, asociație în cadrul căreia Bobar Viorel era vicepreședinte până la data de 03 mai 2012.
În urma contractului, s-au realizat foloase patrimoniale pentru Asociație din partea căreia a beneficiat de foloase de orice natură.
O LICITAȚIE… FIERBINTE!
Contactat de revista Ferma, primarul comunei Mogoş, Mircea Liviu Macavei, recunoaşte că în toată ţara licitaţiile sunt… fierbinţi!
„Dacă cineva pune în ofertă preţul cel mai mare, eu nu am motive să nu-l calific! Se poate ca doi-trei fermieri să ia întreaga suprafaţă şi ceilalţi peste 30 să rămână fără păşune” şi că „fenomenul ăsta nu se întâmplă numai la Mogoş, văd că fierbe toată ţara!”
Şi a continuat: „Ne obligă Codul Administrativ la licitaţie cu plic închis. Noi acuma am reconstituit terenurile, le-am scris în cadastru. Registrul Agricol nu este actualizat cu realitatea din teren. Am identificat în jur la 500 ha, restul până la 1.300 sunt terenuri neidentificate, nici nu le-a revendicat şi nici nu a sesizat nimeni până acum.
Avem un litigiu cu comuna Ponor care fără ştirea noastră a intabulat eronat 150 ha din pajiştea folosită până anul trecut de fermierii din Mogoş. Aşteptăm ca Ponorul să dea o Hotărâre de Consiliu Local prin care să renunţe la teren în favoarea noastră, în caz contrar, vom ne vom adresa Justiţiei”.
Constantin Macarie are 33 de ani şi e de profesie inginer topograf. A ales să muncească în familie, să îngrijească de ferma cu 30 de bovine!
un articol de
MARIAN MUȘAT