Libera circulație a… zoonozelor - Revista Ferma
2 minute de citit

Libera circulație a… zoonozelor

Mai exact, pe 28 noiembrie 2016, la USAMV Iași a avut loc deschiderea oficială a unui nou proiect european, realizat într-un consorțiu academic preponderent ieșean: “Cursuri online video în domeniul comunicării în medicina veterinară, cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratamentul bolilor transmisibile de la animale la om (ZOE – ZoonosesOnlineEducation)”. Proiectul european Erasmus Plus, din cadrul parteneriatului strategic pentru educație universitară, se ve derula tmp de 30 de luni și dispunând de un buget total de 249.000 euro.

Liviu Miron

Zece parteneri, români și străini
Prin metode educaționale inovative, partenerii, coordonați de USAMV Iași, își propun să descrie epidemiologia unor zoonoze, să realizeze cursuri online video pentru educabili de toate vârstele, cu metode pedagogice aplicate. „Proiectul este conceput pentru informarea atât a publicului larg, cât și a specialiștilor în domeniul medical, despre apariția și evoluția unor boli cu transmitere vectorială, care au o re-emergență potențată de încălzirea globală. De exemplu, recent, la Iași, am identificat o specie de țânțar purtător de protozoar provocator al malariei, specie cunoscută a fi prezentă doar în Sardinia, Italia. Prin bagaje sau pe altă cale, iată că a ajuns în această parte de Europă. Si, de fapt, în ultimul timp, în zona Iași, am găsit în total cinci specii care pot provoca malaria. Să nu uităm faptul că, astăzi, circulă mult nu numai oamenii, ci și animalele, prin atâtea importuri, și de aceea trebuie să cunoaștem și să monitorizăm cât mai bine și mai prompt bolile, pe areale cât mai extinse și prin metode cât mai moderne”, a declarat managerul proiectului, Liviu Miron (foto), medic veterinar și prorector al USAMV Iași.
O țintă este identificarea zonelor de risc, la nivel național, printr-un screening epidemiologic coordonat de către specialiști în cele două boli – malaria și dirofilarioza-, acțiune ce urmează a se desfășura în fiecare dintre cele patru țări partenere (România, Italia, Croația și Lituania), chiar în 2017. Concluziile se vor regăsi într-un ghid tipărit în toate limbile țărilor partenere și un curs online, puse gratuit la dispoziția tuturor celor interesați.

Articol publicat in revista Ferma nr. 1 (184) din 1-31 ianuarie 2017

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →