Liber la montă pentru reproducătorii metişi! - Revista Ferma
3 minute de citit

Liber la montă pentru reproducătorii metişi!

Preşedintele Asociaţiei pentru Creşterea Bovinelor de Carne din România (ACBCR), Dumitru Grigorean, a acuzat Agenţia Naţională pentru Zootehnie că permite folosirea la montă şi a taurilor metişi, ceea ce ar însemna, în opinia fermierului din Suceava, ”un lucru foarte grav pentru evoluţia zootehniei româneşti”.

 
monta metisi - www.canva.com_b

sursa foto: www.canva.com

Ce prevede ordinul?

Fermierul-preşedinte a postat pe pagina sa de facebook un status ironic, prin care anunţa că vinde ”12 tauri metis Charolaise, vârsta >14 luni, foarte frumoşi (coloraţi, coarne mari, burta mare, unul are o ureche ruptă, dar nu se vede din profil), fără acte (“decât paşaport”) şi 15 viţei masculi metişi, 6-12 luni, care de care mai frumos şi culori atractive”. Prezentând o serie de avantaje şi dezavantaje, Grigorean a făcut trimitere directă la ordinul respectiv, unde la art. 9, pct. 2, este stipulat că ”reproducătorii masculi, indiferent de specie, utilizaţi la montă naturală, sunt autorizaţi de către autoritatea competentă a statului în zootehnie dacă îndeplinesc performanţele minime stabilite prin programele de ameliorare şi cerinţele sanitar-veterinare în vigoare”. Grigorean susţine că fără menţionarea expresă a utilizării la montă a taurilor de rasă pură, pot fi folosiţi şi metişii.
Într-un comentariu ulterior, fermierul din Suceava şi-a prevenit cititorii că postarea sa este ”un semi-pamflet, chiar dacă este foarte aproape de realitate”.

 

Dumitru Grigorean FOTO_b

Vor dispărea vacile de rasă pură?

ACBCR a comunicat în scris, atât ministerului, cât şi ANZ, că noul ordin încalcă legislaţia europeană, mai exact Regulamentul 1012/2016 privind condiţiile zootehnice şi genealogice aplicabile ameliorării animalelor de rasă pură. În acealaşi document, ACBCR a reamintit că societăţile şi exploataţiile de ameliorare au dreptul de a dispune de autonomie în definirea şi desfăşurarea programelor de ameliorare.
În postarea sa din 16 iulie, Dumitru Grigorean i-a avertizat pe fermieri că prin aplicarea ordinului respectiv, ”peste 4-5 ani nu o să mai aveţi de unde să cumpăraţi tauri rasă pură, deoarece fermele de reproducţie, cu vaci rasă pură, o să dispară din cauza politicilor «înţelepte» ale MADR!”
Un alt dezavantaj ar fi că produşii obţinuţi din metişi ”o să aibă carnea un pic mai tare, «câlţoasă»”, spune fermierul-preşedinte.
Grigorean precizează că noul ordin l-ar putea avantaja personal, fiindcă şi-ar putea vinde metişii, dar sectorul zootehnic ar avea de pierdut, prin afectarea procesului de ameliorare.

Citeşte AICI prevederile proiectului de ordin al MADR!

 

”MADR intenţionează să nu mai subvenţioneze genetica, sprijinul cuplat urmând a fi acordat pentru producţie, adică doar pentru animalele sacrificate la abator!” DUMITRU GRIGOREAN, Preşedintele ACBCR

un articol de
DUMITRU NEDELCU

 

Cisteste si...

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →