Legumiculturii sunt REVOLTAŢI de reducerea sprijinului cuplat! Autorităţile vor notifica Bruxelles-ul pentru corecţie - Revista Ferma
7 minute de citit

Legumiculturii sunt REVOLTAŢI de reducerea sprijinului cuplat! Autorităţile vor notifica Bruxelles-ul pentru corecţie

„Ne-am trezit cu o chestie care nu era de aşteptat, în sensul că a coborât la 30 la sută valoarea sprijinului de anul trecut la un segment foarte important, respectiv, legume în spaţii protejate, care a perturbat totul! A fost alarmă generală pentru toţi producătorii! Acum în urma intervenţiilor, discuţiilor pe care le-am avut, am ajuns la o înţelegere că luni, 30 martie a.c., vor notifica la Bruxelles pentru o corecţie a valorii!
Acum să vedem ce se întâmplă pentru că oamenii sunt destul de descumpăniţi şi toată lumea trebuie să înţeleagă că dacă înainte prin sprijinul cuplat de anul trecut, se acopereau cam 13 la sută din cost. Costul mediu al unui kilogram de roşii, de exemplu, la o producţie de 100.000 tone la hectar, este de 3 lei! În condiţiile astea în care acorzi doar 2.300 euro la hectar şi coboară la 70 la sută, aportul de sprijin este de doar 4 la sută care este nesemnificativ!”, ne-a declarat pentru Agroinfo, Aurel Tănase, președintele OIPA Legume-Fructe.

„Minciuna stă cu Ministerul Agriculturii la masă!”  
„Mai mult decât atât, la toate culturile astea care sunt beneficiare de sprijin cuplat, legumele în spaţii protejate au fost singurele la care s-a coborât plafonul! La o parte din ele s-au menţinut (la cartoful timpuriu pentru industrializare, la cartoful de sămânța) sau au crescut (la tomatele destinate industrializării, castraveții cultivaţi în câmp pentru procesare), la tomate, de la 7.870.000 euro s-a coborât la 3.460.000 euro. Deci, o chestie de neînţeles! Acum s-au invocat nişte motive, vezi, Doamne! că cineva a notificat anul trecut în august! Nu-i nimic real, eu am făcut nişte verificări şi nimeni nu-şi aduce aminte de vreo notificare făcută la Bruxelles”.   

Consumatorul vrea legume româneşti! Să i se onoreze cererea!
În opinia lui Aurel Tănase greşeala este a producătorilor! Şi o explică: „Prima oară când s-a aplicat sprijinul cuplat, respectiv, în anul 2015, legumele produse în solarii aveau alocate 10,8 milioane de euro pentru o suprafaţă de 3.000 şi ceva de hectare. Însă au fost beneficiare de sprijin doar 23,6 hectare! Şi atunci, probabil, în 2017, cineva a decis să blocheze banii ăştia 10 milioane şi ceva de euro nefolosiţi şi pentru a fi redistribuiţi. Pentru că, într-adevăr, faţă de ce am cerut şi ce a fost eligibil la APIA a fost foarte-foarte mic! Dar an de an suprafeţele au crescut şi, uitaţi-vă, anul acesta avem aproape 1.400 de hectare. Dacă stau să înmulţesc 1.400 de hectare cu o sută de tone o să vedeţi că sunt 140.000 tone de legume, care nu-s de colea! Iară nişa asta în care consumatorul român vrea producţie autohtonă, cred că e o obligaţie a fermierilor şi morală şi cum vreţi, să-i pună la dispoziţie pentru a-i onora cererea!”

REVOLTAŢI, legumicultorii se adresează Guvernului
Nemulțumiți de măsurile adoptate de Guvernul României, producătorii de legume şi-au manifestat profunda nemulţumire faţă de banii alocaţi pentru sprijinirea producţiei în spații protejate pentru anul 2019.
Într-o scrisoare deschisă, aceștia cer guvernanților elaborarea de politici, realmente, de susţinere a agriculturii româneşti, mai cu seamă în condiţiile grele ale stării de urgenţă prin care trece ţara şi economia ei.

Scrisoare deschisă către Guvernanții țării

Draftul de Hotărâre de Guvern privind Sprijinul Cuplat aferent anului 2019 nemultumeşte întregul corp de producători în spaţii protejate prin plafonul alocat. Valoarea de 3.457.080 euro alocată pentru legumele în spaţii protejate pentru anul 2019 reprezintă 30% din valoarea alocată în anul 2018. Se invocă o notificare din iulie 2019 de care nimeni nu ştie. Este inadmisibil să se aloce mai puţin la categoria spaţii protejate, în timp ce la tomatele destinate industrializarii, castraveţii cultivaţi în câmp pentru industrializare, plafoanele cresc, la cartoful timpuriu pentru industrializare, cartoful de sămânţă se menţin. Asta înseamnă 2.300 euro pentru un hectar de spaţii protejate!
Citeam zilele acestea îndemnul ministrului Agriculturii şi al premierului Orban de a cultiva fiecare metru pătrat de pământ ţi de a mări producţia. Cum să putem să facem toate acestea când statul micşorează până şi sprijinul cuplat acordat producătorilor ce cultivă legume în spaţii protejate. Cum să putem să facem asta când producţia de salată, ceapă, spanac, ridichi s-a dus pe apa sâmbetei? Cu ce să putem să înfiinţăm ciclul ll la tomate, castraveţi şi ardei dacă vânzările la legume au scăzut cu 60-70%? Ne este groază de ce ne aşteaptă. Am aflat de la producătorii din Matca că de patru zile nu au avut cui să dea castraveţii. Am aflat de la producătorii din Olt că au vândut 10% din cantitatea de verdeţuri. Statul ar trebui acum, în perioada de criză, să se gândească la starea de sănătate a populaţiei şi la alimentaţie. Gripa asta o să treacă. Poate în iunie, poate în iulie şi-atunci fiecare om o să simtă nevoia să meargă la cumpărături. Din păcate, pe rafturi legume româneşti o să fie puţine. Puţine credem că o să fie şi cele din export pentru că acolo, chiar dacă statul îi susţine, nu au forţa de muncă. Este timpul să vă treziţi, dragi guvernanţi. Acum, măcar în ultimul ceas, şi să aplicaţi politici de susţinere în agricultură. Dacă UE spune că un fermier poate să ia 100.000 euro de ce să nu fie posibil şi pentru fermierul român? Nu pe degeaba, pe baza unor analize: producţie nevândută, culturi înfiinţate, culturi pe rod şi aşa mai departe. Vă rugăm să solicitaţi prin direcţiile agricole, primării suprafeţele cultivate de fiecare producător, culturi existente, culturi prognozate, pierderile avute până la acest moment. Dacă vreţi să avem legume-produs românesc, acum este timpul să acţionaţi!

Semnează:

Breazu Claudiu, președintele Cooperativei Agricole Legume De Glodeanu Sărat și reprezentantul Bazinului legumicol Glodeanu Sărat, jud. Buzău;
Rosculet Roxana, președintele Cooperativei Agricole Ialomiţeana şi reprezentanta Bazinului  legumicol Ialomița;
Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt;
Tănase Aurel, președintele Oipa Legume și Fructe

 RoĹźii din solar la mijlocul lui Gerar_b

Rămâneţi conectaţi cu Celula de Criză FERMA!

 

Ferma Media Grup, primul grup media privat din domeniul agriculturii româneşti, a creat o CELULĂ DE CRIZĂ pentru problemele fermierilor, care va prelua toate sesizările, cererile şi propunerile venite dinspre fermieri către autorităţi, precum şi neliniştile oamenilor cu privire la sectorul agroalimentar. În plină pandemie CoVid-19, Celula de Criză este un demers jurnalistic de utilitate publică, în sprijinul fermierilor şi al populaţiei, lansat şi susţinut de Ferma Media Grup prin site-urile revista-ferma.ro şi agroinfo.ro

 

CUM NE PUTEŢI CONTACTA. În această perioadă, redactorii Ferma şi Agroinfo sunt alături de voi, fermierii români, pentru a vă face publice problemele cu care vă confruntaţi şi pentru a le aduce în atenţia autorităţilor. Vă rugăm să ne trimiteţi întrebările şi sesizările voastre pe adresa redacţiei: redactia@revista-ferma.ro sau să ne trimiteţi mesaje pe paginile de facebook Revista Ferma şi Agroinfo


Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →