Aşadar, verificăm starea de vegetaţie a culturilor înfiinţate în toamna anului trecut, eventual în această primăvară, şi luăm măsuri de prevenire a excesului de apă, când este cazul. Trebuie să protejăm culturile de animalele sălbatice şi domestice şi să aplicăm folie de polietilenă în culturile de salată, spanac, ceapă verde şi de usturoi verde, pentru a le grăbi creşterea.
Pregătirea terenului
Pentru început, solul trebuit afânat la adâncimea de 5-8 cm, prin grăpare.
Tot acum se administrează şi se încorporează în sol îngrăşămintele chimice pentru culturile ce urmează a fi înfiinţate (morcov, pătrunjel, păstârnac, varză şi conopidă timpurie, gulioare, verdeţuri, bulboase, ridichi, bob etc.).
Apoi aplicăm erbicidele pentru culturile bulboase, rădăcinoase, cel de varză şi de conopidă timpurie, pentru verdeţuri, bob etc., înainte de plantare cu 6-8 zile, dar cu încorporarea imediată în sol, înainte de plantat cu 4-5 zile, dar fără încorporare în sol, sau imediat după semănat, la mazăre.
Deschidem rigole la adâncimea de 16-18 cm, în vederea modelării solului pentru înfiinţarea culturilor de rădăcinoase, bulboase, varză şi conopidă timpurie, verdeţuri, în vederea irigării prin scurgerea apei pe rigole, apoi modelăm solul în straturi înălţate.
Înfiinţarea culturilor
Lucrarea se poate face prin semănat direct în câmp: rădăcinoase (4-6 kg/h morcov, pătrunjel păstârnac), mazăre (250 kg/ha), salată (2,5 kg/ha), spanac (20 kg/ha); prin plantarea bulbilor: ceapă (600 kg/ha) şi ceapă verde (1500 kg/ha); prin răsad: varza şi conopida timpurie, gulioare, salată.
Pregătim răsadul pentru plantare, prin udare şi tratarea preventivă, îl scoatem din răsadniţă şi-l transportăm la locul de planare. Apoi marcăm terenul pentru plantarea la distanţa între rânduri de: 70 cm la varza/conopida timpurie; 25- 35 cm la gulioare; 20-25 cm la salată, precum şi între plante pe rând: 20-22 cm la varza/conopida timpurie; 23-25 cm la gulioare; 20 cm la salată.
După ce se distribuie, răsadul se plantează astfel: varza şi conopida timpurie, gulioare, 60-70 mii plante/ha, iar salata, 90-110 mii plante/ha. După aceea irigăm, pentru a asigura prinderea răsadurilor, cu norme de 150 m3 apă/ha.
Producerea răsadurilor la culturile timpurii
Pe de o parte, vom pregăti răsadniţile pentru repicat, iar pe de altă parte, vom continua semănăturile. Despre confecţionarea răsadniţelor pentru repicat am scris în ediţia din ianuarie.
• La tomate, amestecul de pământ va conţine 50% mraniţă, 25% pământ de ţelină şi 25% nisip, care se dezinfectează. Amestecul se transportă (7 m3 pentru răsadurile necesare la un hectar), pentru a umple ghivecele (sau confecţionăm cuburile nutritive de 7x7x7 cm) sau pentru a-l repartiza în răsadniţe ca strat nutritiv (15-17 cm grosime) la repicarea tomatelor timpurii (65-75 mii bucăţi pentru răsadurile necesare la ha).
Apoi trecem la lucrările de întreţinere a răsadurilor: controlat şi dirijat temperatura, aerisit, udat, fertilizat, tratat preventiv contra agenţilor patogeni şi dăunătorilor etc.
• Pregătim amestecul pentru ardei (40% mraniţă, 50% pământ de ţelină şi 10% nisip), pătlăgele vinete (40% mraniţă, 40% pământ de ţelină şi 20% nisip), tomatele de vară (50% mraniţă, 25% pământ de ţelină, 25% nisip).
După ce se dezinfectează şi se transportă, acesta se repartizează în răsadniţe ca strat nutritiv (10-12 cm grosime) pentru semănat ardei, pătlăgele vinete, tomate de vară.
La ardei, la pătlăgelele vinete şi la tomatele de vară, desimea de semănat va fi:
– mai des, când se vor repica (1000-1200 de fire pe m2), la 5-6 cm între rânduri, 1-2 cm între seminţe pe rând;
– mai rar, când nu se vor repica (400-600 fire pe m2 la tomate şi vinete, 600-800 fire pe m2 la ardei), la 8-10 cm între rânduri, 4-5 cm între plante pe rând.
Norma de sămânţă este de 0,300 kg la ha la tomate (60-65 mii fire de răsaduri); 0,800 kg/ha la ardei (80-90 mii fire de răsaduri) şi 0,800 kg/ha la pătlăgelele vinete (60-65 mii fire de răsaduri).
Ulterior vom face lucrări de îngrijire la semănăturile de tomate timpurii din răsadniţe: dirijat temperatura, aerisit, udat (cu apă caldă), plivit buruieni, acoperit (noaptea) şi descoperit (ziua) cu rogojini/folie, completat cu gunoi cald potecile dintre tocuri etc.
PLANTAREA CARTOFULUI TIMPURIU
Epoca de plantat este primăvara cât mai devreme, în sole la 6 -8 cm, când temperatura medie ajunge la 6ºC (20-25 martie în zonele mai calde şi 1-10 aprilie în zonele mai răcoroase). Norma de sămânţă este 3000-3500 kg/ha.
Lucrările sunt următoarele:
– transportarea tuberculilor forţaţi la câmp;
– deschiderea rigolelor de plantare cu adâncimea de 6-8 cm, la interval de 60-70 cm, preferabil cu mijloace mecanizate;
– distribuirea tuberculilor de cartofi încolţiţi pe rigolele de plantare la distanţa de 20-28 cm unul de altul (asigurând 60-70 mii plante la ha);
– acoperirea tuberculilor cu pământ mărunţit, fără a distruge colţii formaţi şi bilonarea rândurilor (rigolele) plantate cu tuberculi.
ORGANIZAREA ACTIVITĂŢILOR
• Actualizăm graficul de activităţi pentru următoarele luni cu estimarea necesarului de forţă de muncă, mijloace financiare etc.
• Întocmim liste cu materialele necesare în lunile următoare pentru contractarea procurărilor.
• Încheiem contracte de creditare, de servicii, de aprovizionare cu produse pentru etapa următoare, precum şi pentru livrarea legumelor.
• Pregătim pentru valorificare (vânzare) unele produse legumicole din silozuri/depozite din producţia anului anterior.