Legitimaţii electronice pentru producătorii din pieţe - Revista Ferma
5 minute de citit

Legitimaţii electronice pentru producătorii din pieţe

carne cojocaru m Legitimaţii electronice pentru producătorii din pieţe

Proiectul are drept scop introducerea carnetului de producător. „Carnetul de producător va fi o bază de date cu întreaga suprafaţă deţinută, culturile şi cantităţile obţinute. Practic, va fi un card electronic de acces individual al fiecărui producător în pieţe.

Când intră în piaţă, este scanat codul de bare, iar din totalul cantităţii deţinute i se descarcă cantitatea cu care a a venit în ziua respectivă în piaţă. Intrând într-o astfel de formă asociativă se centralizează producţia, valorificarea şi cantităţile.

Noi ne dorim fiscalitatea pentru că vrem un comerţ civilizat şi nu ne dorim să mai fim păcăliţi de intermediari”, a declarat, citat de Agerpres, preşedintele Cooperativei Agricole Eco Legum Vidra, Vlad Gheorghe, prezent în Piaţa Agroalimentară Pipera din Bucureşti, inaugurată în luna octombrie.

Piaţa Pipera, realizată printr-o investiţie privată de 1 mil. euro, se întinde pe 12.000 mp şi are cca. 200 de tarabe, 36 de magazine, restaurante şi cafenele şi 60 de căsuţe de lemn care sunt ocupate de producători agricoli.

Centralizarea tuturor producătorilor agricoli necesită un sistem informatic extins la nivel naţional, care va fi achiziţionat prin licitaţie publică, o primă ofertă pentru un astfel de sistem ridicându-se la 600.000 euro, potrivit secretarului de stat Daniel Botănoiu. „Acest sistem informatic va fi extins la toate pieţele din ţară, iar codul de bare de pe card va conţine toate informaţiile asupra cantităţilor care intră în pieţe, pe zone.

Producătorul nu mai vine cu certificatul de producător, cu carnetul de legumicultor, cu toate autorizaţiile, ci prezintă cardul pe care scanerul îl va citi cu toate informaţiile. Asociaţiile se vor ocupa de eliberarea lui, pentru că totul se va încărca la nivel local, pentru o sumă modică, iar sistemul informatic central va fi la MADR”, a explicat Botănoiu, citat de Agerpres.

 

Primele standuri cu legume româneşti în hypermarket

În 9 octombrie 2012 a fost inaugurat primul stand special amenajat cu fructe şi legume româneşti în incinta hypermarket-ului Carrefour Băneasa din Bucureşti, prin programul „Alege şi tu produse româneşti!”, iniţiat de Ministerul Agriculturii. „Grupul Carrefour a fost primul care a răspuns solicitării noastre de a promova cât mai mult produsele româneşti.

Din lanţul pe care vrem să-l dezvoltăm de la producător la consumator lipsesc anumite verigi şi de aceea consider că este de datoria noastră să dezvoltăm cât mai multe depozite de legume şi fructe, astfel încât acestea să corespundă standardului de calitate solicitat.

Produsele româneşti vor ajunge mai uşor pe rafturi dacă sunt etichetate, sortate şi ambalate aşa cum sunt reglementările legale în vigoare”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la inaugurarea standului din incinta Carrefour Băneasa, citat de Agerpres.

„Noi suntem flexibili în privinţa cantităţii, dar nu facem rabat de la calitate”, a declarat directorul de marketing Carrefour Romania, Andreea Mihai, citată de Agerpres. „Anual, numărul producătorilor români care au intrat în reţeaua de hipermarket-uri a crescut datorită flexibilităţii oferite de acesta, dar şi cerinţelor consumatorilor, iar ministrul Agriculturii ne-a anunţat că vrea să iniţieze la nivel naţional întâlniri cu producătorii, pentru a şti cum ajung în marile magazine şi ce condiţii de calitate trebuie să îndeplinească”, a mai spus reprezentantul Carrefour.

50% din legumele şi fructele vândute de Carrefour în perioada de vară şi toamnă sunt româneşti, iar media anuală este în jur de 30%. În acest an, chiar şi în condiţii de secetă, ponderea legumelor şi fructelor româneşti a crescut cu 7% faţă de 2011, au afirmat reprezentanţii Carrefour România.

 

ŞTIRI

PREŢURI
Legumele, în topul scumpirilor

Cartofii, legumele şi conservele din legume s-au scumpit cel mai mult în septembrie 2012, cu 27,45%, respectiv cu 9,85% faţă de august 2012, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Fasolea boabe şi alte leguminoase s-au scumpit cu 7,85%, iar ouăle şi uleiul au înregistrat creşteri ale preţurilor cu 7,23%, respectiv 6,04%. Scumpiri au fost înregistrate şi la alte legume şi conserve de legume – cu 7,4%, la citrice şi alte fructe meridionale – 6,02%, mălai – 5,27%, fructe proaspete – 4,46%, făină – 2,5%.

Tot în septembrie 2012, preţul gazelor naturale a crescut cu 2,83% şi al combustibililor – cu 1,57%, potrivit datelor INS.

LEGISLAŢIE
Modificări la solicitarea PNDC

Formele asociative trebuie să deţină acceptul fiecărui membru pentru a solicita plăţi naţionale directe complementare în sectorul vegetal (PNDC) şi să îşi asume responsabilitatea asupra cerinţelor care condiţionează plăţile, potrivit unui Ordin aprobat de Ministerul Agriculturii în 9 octombrie 2012.

De asemenea, conform Ord. 225/9 oct. 2012, publicat în M. Of. 703/12 oct. 2012, declaraţia de livrare a tutunului livrat de producătorii agricoli/grupul de producători trebuie depusă la centrele APIA până la data de 1 mai a anului următor recoltării şi trebuie vizată de reprezentantul desemnat al Direcţiei pentru Agricultură Judeţene, pentru atestarea calităţii tutunului livrat. Lipsa vizei pe declaraţia de livrare determină neeligibilitate la plată pentru pachetul PNDC 4-tutun.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →