Legislaţie nouă în apicultură - Revista Ferma
3 minute de citit

Legislaţie nouă în apicultură

Legea promulgată recent de preşedintele Klaus Iohannis modifică o lege mai veche, 383/2013.

Originea la control

Noile prevederi sancţionează dur practicile de falsificare a mierii şi impun un moment al adevărului în ceea ce priveşte originea mierii. Producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil pe etichetă ţara de origine pentru mierea de albine. Pentru amestecurile de miere provenite din Comunitatea Europeană şi/sau ţări terţe, producătorii, procesatorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze ţara sau ţările de origine, după caz.
Este interzisă inscripţionarea pe etichetă a sintagmei «Produs Românesc» dacă nu sunt respectate prevederile art. 2 din Legea nr. 168/2017 privind instituirea datei de 10 octombrie – Ziua naţională a produselor agroalimentare româneşti. Iată ce prevede articolul respectiv: ”…prin produs agroalimentar românesc se înţelege produsul obţinut pe teritoriul naţional din materii prime de bază provenite în proporţie de 100% din fermele din România şi are inscripţionat pe etichetă drapelul României”.

DSVSA în acţiune

Medicii veterinari oficiali de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au primit, prin noua lege, sarcini importante. Ei sunt obligaţi să efectueze supravegherea şi controlul oficial al modului în care producătorii şi procesatorii realizează procesarea mierii şi să recolteze probe în vederea efectuării analizelor de laborator. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va asigura condiţiile şi dotarea cu laboratoare specifice inclusiv la nivel regional sau pentru fiecare direcţie judeţeană.

legislatie apicultura 1_b

Amenzi uriaşe

Noua lege a apiculturii este foarte aspră cu producătorii, procesatorii şi comercianţii care comercializează, cu bună ştiinţă, miere de albine cu adaosuri de zaharuri exogene sau alte substanţe interzise. Ei riscă amenzi între 30.000 de lei şi 40.000 de lei şi, după caz, suspendarea pe timp de 12 luni a documentului de autorizare/înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Apicultorii care amplasează stupine în pastoral sau la iernat sunt obligaţi să comunice în scris autorităţilor administraţiei publice locale în a căror rază teritorială se află locul, perioada, numărul familiilor de albine, precum şi adresa deţinătorului de stupi, asigurând evidenţa acestora, dar şi protecţia familiilor de albine împotriva tratamentelor fitosanitare.

Fii un apicultor informat! Click AICI află în detaliu care sunt noile reglementări ale sectorului apicol în România!

PRIMUL LOC ÎN UE

Apicultura este una dintre activităţile agricole în care România chiar excelează, atât cantitativ, cât şi calitativ. Anul trecut, ţara noastră s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o producţie totală de 30.900 de tone. Mierea românească este căutată pe piaţa comunitară, cel mai mare partener fiind Germania, o veritabilă placă turnantă a comerţului mondial cu miere şi alte produse ale stupului.

un articol de
DUMITRU NEDELCU
mai multe pe această temă
www.revista-ferma.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →