Legea anti-secetă: cine despăgubeşte? - Revista Ferma
3 minute de citit

Legea anti-secetă: cine despăgubeşte?

Proiectul parlamentarilor a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor în data de 14 aprilie 2020, a trecut şi pe la Senat, s-a reîntors la Cameră, iar în 27 mai a fost adoptată forma pentru promulgare.

 

legea antiseceta www.canva.com_b

Ce prevedea actul legislativ?

 

De despăgubirile stipulate în lege urmau să beneficieze producătorii agricoli ale căror culturi au fost afectate de fenomene meteorologice nefavorabile, numai pentru daune ce au depăşit 30% din producţie, dar nu mai mult de 70% din cheltuielile efectuate pentru cultura respectivă până la data producerii fenomenului. Pentru a fi eligibili schemei, beneficiarii trebuiau să deţină un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor.
În cazul în care CE nu ar fi emis o decizie de aprobare a schemei, ajutorul financiar plătit beneficiarilor ar fi rămas definitiv suportat de la bugetul de stat.

O suprareglementare

 

Legea a fost adoptată după o lună şi mai bine de când MADR elaborase şi publicase în Monitorul Oficial un ”Regulament privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice”. Cum ar veni, prevederile legii emise de Camera Deputaţilor se suprapuneau peste prevederile acelui Regulament ministerial care era în curs de aplicare: echipele de evaluare se porniseră deja pe teren.

Guvern sau Parlament? Iată ce a decis CCR!

 

Guvernul a atacat la CCR legea respectivă şi a avut câştig de cauză. În 14 iulie, CCR a comunicat public că ”în urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectaţi de fenomene meteorologice nefavorabile este neconstituţională, în ansamblul său”. În motivare, judecătorii CCR au precizat că legea conţine dispoziţii contradictorii care conduc la imposibilitatea de calificare a ajutorului de stat instituit ca fiind unul supus obligaţiei de notificare a Comisiei Europene sau ca fiind unul exceptat de la această obligaţie. De asemenea, Curtea a constatat că în procedura de adoptare a legii criticate nu a fost solicitată fişa financiară de la Guvern. Prin urmare, despăgubirea fermierilor urmează să fie făcută în baza unei hotărâri de guvern.

 

FERMIERII ÎŞI VOR LUA BANII

 

Ministerul Agriculturii anunţă că producătorii agricoli ale căror culturi înfiinţate în toamna anului 2019 au fost afectate de secetă vor beneficia de despăgubiri. Informaţiile potrivit cărora nu mai există cadrul legal pentru acordarea de despăgubiri sunt false, spune ministerul.
Click AICI şi află toate deciziile privind acordarea despăgubirilor pentru culturile calamitate în primăvară!

Până una-alta… 

Seceta a lăsat urme adânci în agricultură!

 

un articol de
DUMITRU NEDELCU

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →