Evenimentul, primul din seria celor trei desfăşurate anul acesta pentru a marca „Ziua porţilor deschise”, s-a dorit a fi mai degrabă o lecţie de agronomie în aer liber, în care cei prezenţi au putut urmări evoluţia culturilor de cereale păioase semănate în toamnă, obţinând totodată informaţii extrem de utile cu privire la nutriţia plantelor şi importanţa utilizării adjuvanţilor în aplicarea responsabilă şi eficientă a tratamentelor fitosanitare. De asemenea, întâlnirea a oferit viitorilor ingineri agronomi oportunitatea de a învăţa din experienţa şi cunoştinţele specialiştilor Agrii şi de a discuta cu aceştia despre practicile agricole moderne şi inovatoare în vederea îmbunătăţirii productivităţii agricole.
Genetică validată în câmpurile de testare
În platforma experimentală de la Grabaţ au fost testate în jur de 40 de soiuri de grâu, genetică deja consacrată, dar şi candidaţi care urmează să intre în portofoliul comercial al companiei Agrii, varietăţi de orz, pe două şi şase rânduri, respectiv două soiuri de triticale. „Prin testarea acestor soiuri urmărim să facem o selecţie cât mai riguroasă în vederea identificării celor mai performante genotipuri. În momentul de faţă, avem în portofoliu şase soiuri de grâu exclusive pe care le promovăm, şi anume Alhambra, Ascona, Montecarlo, Monviso, Trublion şi Venezio. De asemenea, oferta noastră comercială include un soi de orz pe şase rânduri – Carmina şi un altul pe două rânduri – Kum”, ne-a declarat Viorel Dincă, director tehnic în cadrul departamentului de seminţe.
„Toată luna mai am dedicat-o întâlnirilor în câmp cu fermierii sau unor workshopuri de genul acesta în care le-am vorbit studenţilor despre produsele noastre, urmând ca în lunile august şi septembrie să organizăm evenimente asemănătoare în care ne vom axa pe culturile de prăşitoare.” – VIOREL DINCĂ, Director tehnic în cadrul departamentului de seminţe – Agrii
Soiuri aclimatizate
Orice soi care intră în portofoliul Agrii este testat înainte timp de trei ani în diferite areale de cultură. Există cinci locaţii de testare în ţara noastră, una în centru şi câte una în fiecare punct cardinal. Specialiştii Agrii urmăresc astfel nu doar performanţele productive ale liniilor genetice selectate, dar şi anumite trăsături, cum ar fi toleranţa la factorii biotici şi abiotici. „Ne interesează să urmărim atât rezistenţa la presiunea bolilor şi a dăunătorilor, cât şi toleranţa la iernare sau la secetă. De asemenea, urmărim adaptabilitatea acestor soiuri la diferite zone pedo-climatice, pentru a le putea, în cele din urmă, recomanda fermierilor genetica ce promite să performeze cel mai bine în condiţiile specifice zonei în care aceştia cultivă”, a ţinut să sublinieze Viorel Dincă.
Laboratorul din câmp
Despre utilizarea adjuvanţilor într-un mod eficient şi responsabil le-a vorbit studenţilor Laurenţiu Ţibulcă, manager tehnic în cadrul departamentului de protecţia plantelor, care a şi amenajat un mic laborator de testare în câmp, unde a efectuat câteva demonstraţii practice. „Adjuvanţii sunt folosiţi pentru a îmbunătăţi, pentru a potenţa sau pentru a creşte eficacitatea produselor de protecţia plantelor, în special a erbicidelor şi a fungicidelor. Noi am ales aici trei produse din portofoliul nostru şi am încercat să le arătăm studenţilor care sunt avantajele utilizării acestora şi modul corect de aplicare. Pentru că, în practică, am constatat că unii fermieri nu respectă ordinea de adăugare a substanţelor fitosanitare în echipamentele de stropit şi de aici pot rezulta o mulţime de probleme”, avertizează reprezentantul companiei Agrii.
Laurenţiu Ţibulcă (stânga)
Puterea adjuvanţilor: 5 experimente concludente
1. Astfel, în cazul adjuvantului Drive (cu diluţia de 0,1%) s-a putut observa o dispersie rapidă şi uniformă a ceea ce s-a dorit a fi simularea aplicării unui erbicid formulat în pudră.
2. Al doilea experiment a vizat reţinerea la nivelul aparatului foliar a soluţiei de tratament fitosanitar care conţinea acelaşi adjuvant Drive.
3. O a treia exemplificare practică a urmărit capacitatea adjuvantului Mig de a scădea nivelul pH-ului, aducându-l în zona de aciditate (pH de 3 sau 4), stimulând astfel substanţele active din erbicide şi fungicide, dar în acelaşi timp eliminând riscul apariţiei incompatibilităţilor atunci când se folosesc mai multe soluţii fitosanitare.
4. Totodată, s-a demonstrat capacitatea adjuvantului Mig de a anihila spuma care se poate forma în tancul de mixare.
5. Ultimul experiment a simulat o precipitare în mediul lichid, anihilată complet după adăugarea adjuvantului Resolve, un produs care momentan nu se află în oferta comercială Agrii, însă va fi disponibil în curând.
CERCETARE INTERNAŢIONALĂ
În platforma de la Grabaţ se află şi una dintre experienţele pe care compania Agrii le desfăşoară în cadrul proiectului european InnoVar, un proiect dedicat cercetării şi inovării în testarea soiurilor, cuprins în programul Orizont 2020. „Sunt în total 16 locaţii de testare în Europa, iar noi avem două în România, una în judeţul Timiş şi alta la Slobozia. Aici avem 30 de soiuri de grâu, dintre care opt sunt comune în toată Europa, zece sunt adaptate zonei pedo-climatice în care ne aflăm iar restul de 12 sunt specifice la nivel local. Pe fiecare soi pe care îl testăm aplicăm diferite tipuri de tratamente în trei repetiţii, astfel încât în final se ajunge la circa 270 de loturi experimentale. Iar noi urmărim evoluţia genotipică şi fenotipică a acestor soiuri”, ne-a explicat, la rândul său, Bogdan Braica, responsabil din partea Agrii pentru implementarea proiectului InnoVar.
Bogdan Braica
un articol de
LIVIU GORDEA