Lauda de sine duhneşte bine! - Revista Ferma
3 minute de citit

Lauda de sine duhneşte bine!

coperta mai 2010 m Lauda de sine duhneşte bine!

Iar în ceea ce priveşte păşunile comunale, MADR spune că, prin modificarea legislaţiei, a scăzut semnificativ numărul cererilor depuse de Consiliile Locale, în favoarea fermierilor. Astfel, dacă în 2009, depuneau solicitări la APIA 1574 de consilii, în anul 2010 numărul acestora a fost doar de 48.

Bravo Ministerului! Doar că ar fi şi mai interesant dacă ne-ar spune oficialii de la agricultură câte din CL-urile care nu au depus cereri pentru SAPS au concesionat păşunile până la 17 mai beneficiarilor de drept, respectiv crescătorii de animale şi asociaţiile reprezentative? Ştiţi, domnule ministru, câte asociaţii noi au apărut în ultimele două luni, gestionate de primari şi formate din doar 2-3 crescători, restul fiind afacerişti, neamuri şi consilieri locali? E doar un alt exemplu care poate să explice diferenţa faţă de 2009!

Sau ştiţi câţi bani se vor pierde pentru că primarii se încăpăţânează să concesioneze, pe criteriul „nu luăm noi, nu luaţi nici voi?” Dacă nu ştiţi cazuri concrete, domnule ministru, aşa cum aţi declarat recent, vă recomandăm să citiţi presa de specialitate şi le veţi afla.

Şi nu vă mai lăudaţi, că nu prea aveţi cu ce! Plata restanţelor către fermieri nu e motiv de laudă. Şi nici alocarea banilor europeni nu vi-o mai asumaţi ca pe-o mare reuşită a ministerului. De ce nu vă lăudaţi cu credite avantajoase pentru fermieri sau cu o lege a păşunilor care să respecte cu adevărat normativele europene? De ce nu vă lăudaţi cu măsurile de protejare şi promovare a producătorilor agricoli autohtoni în faţa importurilor de produse agricole şi a traficului ilegal şi lipsit de orice control? De ce nu vă lăudaţi cu tinerii pe care i-aţi adus la sate să practice agricultura? Oare toate astea nu sunt priorităţi pentru un minister competent?

Vă mai aduceţi aminte domnule Rădulescu? În urmă cu un an aţi participat la o masă rotundă cu tema „Soluţii pentru scoaterea din criză a agriculturii româneşti şi absorbţia fondurilor europene”, prilej cu care aţi făcut o afirmaţie memorabilă: „toate strategiile anticriză, indiferent cine le propune, se potrivesc situaţiei următoare: pacientul operat, operaţie reuşită, pacientul mort”.

E drept că pe atunci vă aflaţi în tabăra agricultorilor, în calitate de preşedinte al LAPAR. Dar ce spuneţi acum, când bisturiul e în mâinile dumneavoastră?  Fermierii au răsuflat uşuraţi când au auzit că unul de-al lor a ajuns secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Şi-au pus speranţe, au început să facă naveta la Bucureşti, mizând pe o mai mare deschidere a oficialilor de la minister. Şi? Nimic…

Aţi promis public, răspicat şi tare ca să audă tot poporul, că vă veţi ocupa personal de problema păşunilor, de exemplu, de cazurile în care consiliile locale resping cererile de concesionare ale crescătorilor de animale. Când a fost să fie la concret însă, culmea, aţi realizat că problemele astea vă depăşesc atribuţiile…

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →