Laptele românesc: ieftin la poarta fermei, scump la raft - Revista Ferma
2 minute de citit

Laptele românesc: ieftin la poarta fermei, scump la raft

mov vacari m Laptele românesc: ieftin la poarta fermei, scump la raft

Crescătorii de vaci de lapte din țara noastră primesc pe litrul de lapte sub 1 un leu. Prețul plătit crescătorilor este undeva între 0,70 de bani și 0,90 de bani.  Cine primește un leu pe litrul de lapte crud este mulțumit. Gavrilă Tuchiluș din Galați, unul dintre marii fermieri, spune că livrează laptele către procesator cu aproape 1,2 lei/litru. 

De prețuri bune pe litrul de lapte se bucură și fermierii care sunt membri într-o cooperativă. Chiar și așa, este inexplicabil de ce litrul de lapte ajunge la raft la prețul de peste 1 euro? Un preț de patru ori mai mare decât cel plătit la poarta fermei!

În plus, cantitatea de lapte cumpărată de procesatori din exploatațiile agricole a scăzut cu 59.000 litri, la 630.977 tone. 

Emil Florian Dumitru, liderul Federației Pro Agro, consideră că ajutorul Comisiei Europene pentru producătorul român de lapte, în valoare de circa 8,3 milioane de euro, este insuficient pentru a avea impactul dorit: „Este o măsură neserioasă și populistă. Dacă vrem să aibă un impact, să dăm o parte din bani pe ce înseamnă etichetare și să facem un concept cu promovare și o etichetare corectă. (…) să explicăm corect clientului din România ce înseamnă laptele românesc și produsele procesate din lapte românesc”. 

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →