La începutul lunii aprilie, membrii APA Brăila spuneau că sunt hotărâţi să meargă ei la minister “pentru o ultimă tentativă de dialog cu domnul ministru Stelian Fuia”, nemulţumiţi de faptul că l-au invitat pe ministrul Agriculturii la Brăila “pentru o dezbatere tematică, extrem de importantă şi urgentă, în contextul dezastrului provocat de seceta din toamna trecută şi primăvara curentă”, şi deşi acesta a acceptat, nu au reuşit să discute problemele deoarece ministrul Agriculturii „găseşte permanent motive pentru amânări“.
Ca să nu se trezească cu oamenii nemulţumiţi la uşa minsterului, Fuia le-a promis că merge el la Brăila în 20 aprilie, dar a amânat întâlnirea pentru o altă dată, care nu a fost anunţată încă.
Producătorii agricoli brăileni mai declarau că sunt nemulţumiţi de „manifestările de nepăsare, dezinteres şi responsabilitate limitată faţă de problemele grave din agricultură, dar şi de atitudinea sfidătoare faţă de agricultori, pe care le afişează cu dezinvoltură, încă de la începutul mandatului său, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia”.
APIA a plătit peste 1 mld. euro pe suprafaţă pentru 2011
APIA a plătit, până la jumătatea lunii aprilie 2012, 862,7 mil. euro din FEGA, aferente SAPS pe 2011 şi 202,5 mil. euro din bugetul naţional, aferente plăţilor naţionale directe complementare în sectorul vegetal pe 2011 (PNDC1), potrivit informaţiilor transmise de Agenţie.
Pentru măsurile din PNDR Axa II gestionate de APIA, Agenţia a efectuat plăţi de 123,1 mil. euro pentru beneficiarii Măsurii 211 – Zone defavorizate montane, 68,9 mil. euro pentru cei care au solicitat sprijin în cadrul Măsurii 212 – Zone defavorizate altele decât cele montane şi 210,8 mil. euro pentru beneficiarii Măsurii 214 – Plăţi de agro-mediu.
2012: Promisiuni electorale pe hectar
2012 va fi anul cu cele mai multe promisiuni electorale, a avertizat Viorel Matei, preşedintele FNPAR, la Conferinţa „ProCredit Bank – 10 ani de parteneriat în agricultură”, organizată în martie la Timişoara. “Aţi auzit vreodată spunându-se câţi bani primeşte agricultorul român pe 2012 de la APIA? N-aţi auzit şi nici nu veţi auzi, pentru că nu există curaj. Dar vă spun: anul acesta vor fi cele mai mari promisiuni şi s-ar putea să avem ceva mai mult, căci este un an electoral. Aşa au făcut toate partidele când au fost la guvernare.
Probabil ni se va spune: «Da! Primiţi 130 de euro. Vă mai dăm 70 de euro plăţi complementare. Veţi avea 200 de euro». Nu le vom primi, pentru că ne vor spune că se va da rambursat, adică se va trimite spre toamnă. Dar când o să ajungem la 1 noiembrie, să începem să luăm plăţile, ne vor spune că nu au bani, că nu ne pot da plăţile complementare”, a spus Viorel Matei.
“Sprijinul financiar acordat fermierilor români din fondurile europene a crescut de la 50,5 euro pe hectar în 2007, la 91,2 euro în 2011 şi va ajunge la 142 de euro pe hectar în 2013”, declara Raluca Daminescu, director în APIA, în luna februarie 2012, la Romanian Agribusiness Conference.
Potrivit datelor APIA, pentru 2012 alocările financiare de la UE aferente SAPS sunt de 1,086 mld. euro, iar pentru 2013 de 1,264 mld. euro. În 2011, suprafaţa solicitată la plată a fost de 9,813 mil. ha, fiind depuse peste 1,087 milioane cereri de plată pentru măsurile de sprijin pe suprafaţă. Dacă suprafaţa pentru care se vor solicita plăţi va fi aceeaşi şi în 2012 (mai mare cu cca. 1,1 mil. ha decât suprafaţa de referinţă negociată cu UE), agricultorii români ar putea primi pentru acest an echivalentul în lei a cca. 110 euro/ha din bani europeni.
Utilajele neînmatriculate nu vor fi impozitate
Parlamentul va vota până la sfârşitul lunii aprilie 2012 o modificare la Codul Fiscal prin care utilajele agricole care sunt doar înregistrate şi nu trebuie înmatriculate nu vor mai fi impozitate, a anunţat liderul grupului parlamentar PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, aflat în comuna gălăţeană Matca, la o întâlnire cu legumicultorii din localitate, la care a participat şi ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.
„A trecut prin Parlament, sper că marţi (24 aprilie – n.red.) va fi votată, o modificare în Codul Fiscal privind impozitarea mijloacelor de transport care sunt înmatriculate şi înregistrate. Legat de acest aspect se pare că a fost o neînţelegere, în sensul că la un moment dat combinele, utilajele agricole trebuiau impozitate de vreo două mii de ori fiindcă erau numai înregistrate la autorităţile locale şi nu înmatriculate.
Practic, impozitele pe aceste utilaje nu vor mai fi reţinute. Autovehiculele cu numere de înmatriculare vor fi impozitate corespunzător, celelalte care sunt înregistrate, din domeniul agriculturii, nu vor fi impozitate”, a spus Toader, citat de Agerpres.
Se caută soluţii pentru energie ieftină în agricultură
Ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, discută cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) posibilităţi de a oferi fermierilor energie ieftină în sectorul de îmbunătăţiri funciare. „Am avut discuţii cu Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie pentru că încercăm să găsim o cale de a asigura o sursă de energie mai ieftină pentru fermieri.
La ora actuală am semnat foarte multe avize pentru Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) în vederea preluării infrastructurii secundare de irigaţii de către fermieri”, a declarat Fuia, citat de Agerpres. Potrivit Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România (LUAIR), partea de energie reprezintă 80-90% din costurile pe 1.000 mc de apă utilizată pentru irigaţii.
Energia la preţ reglementat, stabilit de ANRE, acoperă aproximativ 50% din piaţa de energie din România. Cea mai mare parte a consumatorilor de energie la preţ reglementat sunt populaţia, instituţiile publice, precum şcoli sau spitale, dar şi o parte din firmele mici.
Fuia anunţă o nouă sesiune pe Măsura 125c
O nouă sesiune pe Măsura 125c – Lucrări de refacere şi modernizare a infrastructurii de prevenire şi de protecţie împotriva inundaţiilor din PNDR va fi deschisă în curând, a declarat Ministrul Agriculturii, deşi calendarul estimativ pentru PNDR pe 2012 nu prevedea această sesiune. “Urmează lansarea unei noi sesiuni de depunere de proiecte pe măsura 125c din PNDR dedicată irigaţiilor, ceea ce va permite fermierilor care îşi preiau infrastructura de irigaţii să depună proiecte.
Banii pe care îi avem îi vom direcţiona numai pe proiecte prioritare de investiţii. Vom continua refacerea unor staţii de pompare de la Dunăre şi vom demara proiectul de impermeabilizare a canalelor pe magistrale”, a precizat Stelian Fuia, citat de Agerpres.
30% din populaţia ocupată a lucrat în agricultură în 2011
Populaţia activă a României era de 9,868 milioane persoane în 2011, din care 9,138 milioane persoane ocupate şi 730.000 de şomeri, arată datele publicate la jumătatea lunii aprilie 2012 de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit datelor INS, 28,6% (peste 2,613 milioane) din totalul persoanelor ocupate lucrau în sectorul agricol, 28,8% în industrie şi construcţii, iar 42,6% în servicii. Comparativ cu 2010, numărul persoanelor care şi-au desfăşurat activitatea în agricultură, silvicultură şi pescuit a scăzut semnificativ, cu 167.000 persoane.