LAPAR vrea 20 de mii de fermieri în stradă - Revista Ferma
5 minute de citit

LAPAR vrea 20 de mii de fermieri în stradă

oameni m LAPAR vrea 20 de mii de fermieri în stradă

“Cred că în luna mai o să fie un miting de mari proporţii, undeva la 20-25 de mii de fermieri or să iasă în stradă. Vom lua legătura şi cu ceilalţi colegi care ne-au contactat şi doresc acelaşi lucru. Oamenii ăştia nici măcar nu sunt diplomaţi, pur şi simplu nu-i interesează de noi”, ne-a declarat preşdintele LAPAR, organizaţie care a ceut demisia ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, după ce acesta a amânat întâlnirea promisă agricultorilor, programată pentru 20 aprilie 2012, la Brăila.

Nemulţumirea producătorilor agricoli este cu atât mai mare cu cât ministrul Stelian Fuia le-a promis acestora, după o întrevedere cu reprezentanţii LAPAR în 16 februarie 2012, imediat după preluarea mandatului de ministru, că va încerca să găsească soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă agricultorii din sectorul vegetal în aproximativ două săptămâni de la data întâlnirii.

 

Legumicultorii vor trebui să declare la ANAF şi tehnologia de cultură

Producătorii agricoli care obţin venituri din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor vor fi obligaţi să declare la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi tehnologia de cultură aplicată, respectiv dacă producţia se realizează în sere, solarii şi sistem irigat, potrivit unui proiect de ordin al preşedintelui ANAF care prevede modificarea formularului 221 „Declaraţia privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit”.

Venitul net din activităţile agricole prevăzute în Codul Fiscal se stabileşte pe bază de norme de venit, în cazul în care contribuabilii nu au optat pentru determinarea venitului net în sistem real. Pentru stabilirea normelor de venit, persoanele fizice declară, în formularul 221, o serie de informaţii privind activitatea desfăşurată, referitoare la natura activităţii, suprafaţa cultivată, încadrarea localităţii în zone de fertilitate.

Modificarea propusă de ANAF este motivată de „propunerile transmise de Direcţia Legislaţie Impozite Directe şi de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, fundamentate pe baza situaţiilor prezentate de Direcţiile pentru Agricultură Judeţene, din care rezultă faptul că veniturile realizate din activitatea de cultivare şi valorificare a florilor, legumelor şi zarzavaturilor sunt influenţate de tehnologia de cultură”, precizează ANAF într-un comunicat.

 

UE rediscută reforma vinului

Uniunea Europeană a demarat o procedură de reflecţie privind reforma din sectorul vinului, o primă reuniune a unui grup de lucru „la nivel înalt”, care ar trebui să evalueze până la finalul acestui an impactul pe care l-ar avea eliminarea „drepturilor de plantare” asupra pieţei şi să propună recomandări, fiind dechisă la jumătatea lunii aprilie 2012.

Reforma din sectorul vinului, care prevede eliminarea, până în 2015, a „drepturilor de plantare” a viţei de vie, este din ce în ce mai contestată de principalii producători europeni de vin precum Franţa, Italia, Portugalia şi Spania şi 14 state membre au cerut deja Comisiei Europene să revină asupra reformei introduse în 2008.

În timp ce UE susţine că această măsură are scopul de a permite viticultorilor să beneficieze de mai multă flexibilitate pentru a se adapta la cererea internaţională, având libertatea de a alege soiurile pe care le doresc, statele care vor revizuirea reformei atrag atenţia asupra riscului de supraproducţie şi invocă şi consecinţele nefaste pentru zonele viticole cele mai puţin productive, industrializarea excesivă a sectorului şi devalorizarea viilor nobile prestigioase din cauza creşterii suprafeţei cultivate.


ŞTIRI

Încă un secretar de stat la Agricultură

Ministerul Agriculturii va avea, începând cu cel târziu luna mai a acestui an, trei secretari de stat, faţă de numai doi, câţi sunt în prezent, potrivit unei Hotărâri de Guvern privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, aprobată la finalul lunii martie a.c..

Acelaşi document mai prevede că numărul maxim de angajaţi care lucrează în DGDR AM-PNDR (Direcţia Generală Dezvoltare Rurală Autoritate de Management pentru Programul Naţional de Dezvoltare Rurală), inclusiv structurile judeţene, este de 300, în timp ce ANIF va avea maxim 1.500 de posturi, ADS -maxim 226, iar în direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti vor lucra cel mult de 1.238 de persoane.

Asigurări fără riscuri

Legislaţia pentru asigurările în agricultură are nevoie de o schimbare, a spus ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, la o întâlnire cu legumicultorii din Galaţi. „Realitatea este că sistemul de asigurări din România este foarte boieresc, un sistem de asigurări care acordă asigurare acolo unde nu sunt riscuri. Am avut discuţii şi o să ne întâlnim şi cu Consiliul de Supraveghere a Asigurărilor pentru că este nevoie de schimbarea cadrului legislativ pentru asigurările în agricultură.

Astăzi, agricultorii, şi mai ales cei mici, nu au acele asigurări, iar cei care le au, la fel, sunt puşi în genunchi de aceleaşi companii de asigurări, care asigură orice risc, care nu se poate întâmpla, iar cele care se întâmplă nu le asigură”, a declarat Fuia, citat de Agerpres.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →