Cei 32,42 euro/ha aprobaţi de Guvern la finalul anului trecut sunt „cu 36% mai puţini faţă de nivelul acordat în 2010 şi cu 56% mai puţini faţă de cuantumul maxim aprobat de UE şi susţinut atât de Ministrul Agriculturii, cât şi de primul ministru pe tot parcursul anului 2011”, afirmă LAPAR.
Irigaţiile, un lux
„A iriga este un lux pe care nu şi-l pot permite fermierii români, deoarece costurile cu apa de irigat sunt foarte mari”, mai afirmă reprezentanţii LAPAR într-o scrisoare adreastă primului ministru. Aceştia au cerut găsirea unor soluţii pentru ca „preţul apei pentru irigat să fie sustenabil, astfel încât costul de producţie să nu influenţeze negativ costul final al produselor agricole” şi propun ca „soluţie urgentă”, „refacerea şi modernizarea sistemelor de irigat, care ar presupune cele mai mici costuri cu apa de irigat şi continuarea lucrărilor la canalul Siret-Bărăgan”, dar şi modificarea legislaţiei „prin introducerea unor pedepse foarte dure împotriva celor care distrug aceste sisteme de irigaţii”.
Totdată, LAPAR a solicitat reducerea birocraţiei şi simplificarea condiţiilor de accesare a fondurilor europene, definitivarea deciziei privind cultivarea OMG prin introducerea biotehnologiilor agricole în România începând din acest an, dar şi iniţierea unui set de acte normative care să stopeze vânzarea terenurilor agricole către străini şi să protejeze fermierii români.
Taxarea inversă, bună pentru stat, rea pentru fermieri
Nu în ultimul rând, LAPAR atrage atenţia că a susţinut introducerea taxării inverse, ceea ce a condus la fiscalizarea comerţului cu cereale, însă „în acest moment, rambursarea TVA-ului este foarte greoaie, conducând la întârzieri foarte mari, nejustificate”.
Pasul 1: Dialog, Pasul 2: Proteste
„LAPAR, în numele producătorilor agricoli din România, doreşte să rezolve pe calea dialogului problemele grave acumulate în agricultura României şi nu agrează acţiuni de forţă, de presiune, de intimidare.
Totuşi, ţinând cont de nemulţumirile agricultorilor generate de tăierea arbitrară şi unilaterală a majoriăţii subvenţiilor pe care le-au primit în ultimii doi ani, se impune găsirea de soluţii viabile şi acceptate de ambele părţi, pentru a nu se ajunge la situaţii disperate din partea celor pe care îi reprezentăm”, se precizează în finalul scrisorii adresate primului ministru, căruia conducerea LAPAR i-a cerut de urgenţă o întâlnire de lucru, solicitare care, potrivit preşedintelui interimar la Ligii, Laurenţiu Baciu, a rămas, deocamdată, fără răspuns.
„Dacă până la sfârşitul lunii ianuarie nu avem nici un răspuns, următoarea măsură este să ne mobilizăm şi să stăm mai mult în Bucureşti decât stau cei din piaţa Universităţii. Consider că era o chestie de respect din partea primului ministru să accepte să discutăm pentru a rezolva problemele din acest sector, dat fiind faptul că jumătate din populaţia ţării se ocupă cu agricultura”, ne-a declarat Laurenţiu Baciu.