LAPAR cere deducerea cheltuielilor cu însămânţările de toamnă - Revista Ferma
6 minute de citit

LAPAR cere deducerea cheltuielilor cu însămânţările de toamnă

foto pag16 m LAPAR cere deducerea cheltuielilor cu însămânţările de toamnă

 „Din cauza instalării secetei atmosferice la începutul lunii august 2011, culturile agricole semănate în toamna anului trecut sunt puternic afectate. Grâul a răsărit doar în proporţie de 30%, iar rapiţa riscă să fie calamitată pe întreaga suprafaţă semănată.

Potrivit prognozelor Autorităţii Naţionale de Meteorologie, seceta, sub cele două forme, se va manifesta şi mai virulent în anul 2012, mai ales în primul trimestru. Din acest motiv, cerem ca, în caz de calamitate, cheltuielile făcute cu aceste culturi să fie deductibile în justificarea cheltuielilor pentru înfiinţarea în primăvara lui 2012 a unei alte culturi”, cere LAPAR în scrisoarea adresată ministrului de Finanţe şi semnată de preşedintele interimar al LAPAR, Laurenţiu Baciu.

 

Preşedintele LAPAR va fi ales în 23 februarie

Preşedintele LAPAR va fi ales în cadrul Adunării Generale a Ligii, care va avea loc în 23 februarie 2012, la Buzău. Tot atunci se va completa şi Consiliul Director al LAPAR. Deşi este cel mai probabil candidat la conducerea LAPAR, actualul preşedinte interimar, Laurenţiu Baciu, ne-a spus că nu şi-a înscris deocamdată candidatura şi că mai aşteaptă să evalueze situaţia din teren.

„Eu nu m-am înscris încă şi nu aş putea să vă spun sigur dacă o să candidez. Până atunci am tot timpul să evaluez bine situaţia din teren, să vedem pe ce stă LAPAR-ul şi să vedem ce putem face”, ne-a declarat Laurenţiu Baciu.

 

O nouă confederaţie, „moşită” de LAPAR

LAPAR a iniţiat, încă de anul trecut, după retragerea din Confederaţia ProAgro, demersurile pentru constituirea unei noi confederaţii naţionale a producătorilor agricoli. Potrivit preşedintelui interimar al LAPAR, Laurenţiu Baciu, până acum au fost purtate discuţii pentru susţinerea unei noi organizaţii cu reprezentanţii crescătorilor de păsări membri ai UCPR, condusă de Ilie Van, cu Rompan, cu Asociaţia Holstein Ro, cu organizaţia depozitarilor şi cu Organizaţia Naţională Interprofesională Prodcom Legume şi Fructe, condusă de Aurel Tănase.

„Au fost discuţii de principiu până acum şi mai trebuie să discutăm cu câteva organizaţii, urmând ca până la sfârşitul lunii ianuarie să stabilim o dată la care să ne întâlnim şi să discutăm statutul. Toţi cei cu care am vorbit au sugerat să reînviem fostul FNPAR, dar pentru aceasta îl roagă frumos pe domnul Matei să se ducă acasă, că şi-aşa a rămas asociat unic. Noi trebuie să constituim o confederaţie care să nu aibă tată, să nu aibă mamă, să nu aibă legătură cu politica”, ne-a spus Laurenţiu Baciu, preşedintele interimar al LAPAR.

 

„Avem un brand, de ce să îl distrugem?”

„Am distrus totul ca să punem în loc nimic. Am distrus FNPAR-ul ca să punem în loc nimic. Am făcut Confederaţia ProAgro, care nu se ştie încă ce statut are. Noi am primit solicitări de afiliere a Federaţiei la încă patru entităţi.

Avem un brand, FNPAR, care este brand naţional afiliat şi recunoscut la COPA-COGECA şi la Uniunea Europeană. Nu e bună conducerea, o schimbăm, dar nu distrugem organizaţia şi nu pierdem brandul. Noi suntem încă membrii FNPAR, nu ne-am retras încă.

În Consiliul Director din noiembrie 2011 s-a stabilit că dacă FNPAR-ul dispare, FCBR să se afilieze la ProAgro şi vom vedea dacă această decizie va fi susţinută şi în Adunarea Generală a Federaţiei din februarie 2012”, ne-a spus Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR, referitor la situaţia actuală a confederaţiilor din sectorul agricol.

 

OUAI-urile vor bani europeni şi în 2012

Liga Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România (LUAIR) a cerut Ministerului Agriculturii prelungirea Submăsurii a1 din cadrul Măsurii 125 din PNDR privind modernizarea infrastructurii de irigaţii şi în anul 2012, pentru ca şi OUAI-urile care nu au irigat în anul 2010, dar au irigat în 2011 să poată accesa fonduri europene.

Totodată, LUAIR solicită ca valoarea maximă nerambursabilă de care poate beneficia un proiect prin această submăsură să crească de la 1 mil. euro la 1,5 mil. euro, pentru realizarea instalaţiilor de energie regenerabilă prin panouri solare ce ar putea asigura sursa de energie necesară consumului pentru irigaţii prin colectare 360 de zile şi consum în 90-120 de zile, având în vedere că partea de energie reprezintă 80-90% din costurile pe 1.000 mc de apă utilizată pentru irigaţii.

 

Irigaţii: LUAIR vs. reorganizarea ANIF

LUAIR atrage atenţia ministrului Agriculturii că în OUG 82/2011, cu normele de aplicare a acesteia, prin care Administraţia de Îmbunatăţiri Funciare se transformă în Agenţie de Îmbunătăţiri Funciare, nu se regăseşte nici un articol care să încurajeze fermierii să se organizeze în OUAI-uri şi cere ca Ordonanţa sa fie completată astfel încât şi FOUAI-urile, OUAI-urile sau părţi din amenajare autonomă funcţională, declarate de utilitate publică cu Agenţia, să primească drepturi şi atribuţii suplimentare.

Utilizatorii de apă pentru irigaţii propun şi modificări ale structurii taxei de îmbunătăţiri funciare şi solicită şi ca taxele de irigaţii să acopere şi o parte din cheltuielile de exploatare a infrastructurii de irigaţii, şi nu doar de realizare sau modernizare a acesteia.

LUAIR mai cere şi ca în structura tarifului de îmbunătăţiri funciare să fie cuprinse şi cheltuieli cu personalul de exploatare, iar lucrările de pază, protecţie şi exploatare să fie executate şi cu personal propriu al OUAI-urilor, dar şi ca, prin OUG 82/2011 sau prin modificarea HG 1872/2005- care reglementează normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătăţirilor funciare nr.138/2004, tuturor FOUAI-urilor şi OUAI-urilor ce se înfiinţează începând cu 2012 să li se atribuie tot ce aparţine infrastructurii pe care o preiau (utilaje, aparatură de masură şi control, ateliere, sedii, autoturisme, echipamente pentru irigat).

Nu în ultimul rând, LUAIR vrea ca odată predate infrastructurile, o parte din specialiştii ce vor fi preluaţi să aibă întreaga dotare pe care au avut-o în timpul exercitării activităţii în cadrul ANIF-urilor sau SNIF-urilor, evitând riscul ca această dotare să fie lăsată la îndemana unora „care nu au cunoştinţe despre sistem şi le vor valorifica la fier vechi”, se precizează într-o scrisoare adresată ministrului Agriculturii, semnată de preşedintele LUAIR, Viorel Nica.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →