Laboratorul cu bunătăți - Revista Ferma
3 minute de citit

Laboratorul cu bunătăți

“Am fost prezenți în ultimii ani la acest prestigios eveniment care, iată, a împlinit un sfert de veac, ca și la toate manifestările de acest gen din țară, cu produsele noastre pe care dorim să le promovăm. Constat cu bucurie că sunt din ce în ce mai apreciate de publicul larg consumator. În standul de aici am expus rodul muncii noastre din laboratorul de cofetărie pe care-l coordonez: tot soiul de prăjituri, dulciuri, dar și produse de patiserie: plăcintă cu prune și cu mere; când e sezonul, mai facem și plăcintă cu dovleac. Totul este natural. Este un mic business, din asta ne ducem existența”, ne-a declarat Claudia Crăciunean, președintele APPTC Alba – Transilvania.
Aceasta a ținut să precizeze că “Respectăm cu sfințenie rețetele tradiționale – moștenire a patrimoniului nostru cultural, care exprimă rafinamentul poporului nostru în materie de gastronomie. Ne procurăm ingredientele direct de la producători, cum ar fi făina de grâu din morile tradiționale sau direct din gospodăriile țărănești. Avem produse de casă în curs de atestare la Ministerul Agriculturii, însă procedura este destul de greoaie și costisitoare, cere multe documente și poate dura până la aproape un an de zile”.

Laboratorul cu bunătăți

Și-a urmat vocația!
“În casa noastră părintească era și este o tradiție. Duminica, maică-mea făcea prăjituri după rețete transmise din generație în generație. Și acum păstrez caietele ei și ale mătușii mele. Dar, mama este baza, și acum la vârsta ei destul de înaintată face gustoasele plăcinte: pe lespede cu varză, brânză și cartofi (plăcintă codrenească), plăcintă cu ceapă sau plăcintă cu prune și griș – produse ale gospodinelor de pe Valea Sebeșului; dar nu numai de aici, ci din tot Ardealul. Despre prăjituri și torturi, nici nu mai amintesc”, ne-a declarat tânăra albaiuliană.
Tânăra a beneficiat și de un stimulent financiar. În urmă cu cinci ani, în 2012, a primit o sumă modică din fondurile europene prin incubatorul de afaceri, o structură creată pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor aflate la început de activitate. Acum se gândește să depună un proiect european pentru dezvoltarea afacerii cu produse tradiționale.

JUDEȚUL ALBA, ÎN TOPUL PRODUSELOR ATESTATE
Ediția jubiliară a Târgului Apulum Agraria de la Alba Iulia, din 2016, a fost bine reprezentat de cei 160 de producători locali, dar și din Ungaria, cu ofertă variată de bunătăți tradiționale.
Județul gazdă are atestate 75 de produse tradiționale, situându-se pe locul al treilea după Brașov și Maramureș. Ca gen de produse, Brașovul deține întâietatea la brânză, Maramureșul la mezeluri și județul Alba, la pită.

Laboratorul cu bunătăți

Claudia Crăciunean, președintele APPTC Alba – Transilvania: “Aveam 10-12 ani și ajutam la bucătărie; tindeam spre lucrul ăsta. De aceea, după liceu, am absolvit cursurile de Ingineria produselor alimentare la USAMV Cluj. Am știut ce vreau de la început!”

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

 

 

 

 

 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →