3 minute de citit

La vremuri grele, taxe noi!

NOU Nicoleta Dragomir_tChiar şi aşa, românul e dispus să cumpere roşia „made in Romania”, chit că va mai ajusta din cantitate. Însă dublarea preţului de la poarta fermei la furculiţa consumatorului pare un şir necontrolat de adaosuri. Evident, toată lumea vrea să câştige, comenta un fermier pe facebook. Şi producătorul, şi intermediarul, şi magazinul. Justificată opinia fiecăruia, dar în halul ăsta??? Îi înţeleg sincer pe producători, iar calculul e simplu în ceea ce-i priveşte. Costurile inputurilor şi cele cu energia au crescut la limita suportabilităţii, iar măsurile guvernamentale sunt subţiri rău.

Ministrul agriculturii ridică din umeri şi chiar afirma, pe un post TV, că ştie ce înseamnă „să mănânci muştar pe pâine”, referindu-se, desigur, la masa sărăcăcioasă de Paşte a românului de rând. Chiar aşa?! Păi nu se lăuda ministerul că intervine să susţină producătorii cu măsuri care să-i mai elibereze puţin din jugul scumpirilor? Ca să aibă poporul hrană la un preţ decent? Şi dacă alimentele ajung pe piaţă la valoarea unor produse de lux, cine ar trebui să ia măsuri? Care instituţii au rol de control în ţara asta? Geaba ai stocuri, domnule ministru, dacă n-au oamenii cu ce să le cumpere!

La ora scrierii acestui text ne aflăm în Săptămâna Patimilor. Au, nu au, românii fac eforturi pentru a-şi cumpăra alimentele de Paşte. Ce va urma? Mulţi dintre fermieri susţin că greul cel mare va fi resimţit din plin anul viitor. De bine, de rău, acest sezon agricol s-a urnit şi va produce.

Preţul viitoarelor recolte va dicta cu siguranţă modul în care ne vom raporta la agricultură. Iar contextul geo-politic actual îşi va pune decisiv amprenta pe harta agricolă a lumii. Cine, cum şi cât va mai produce în condiţiile în care nevoia de hrană e din ce în ce mai mare? Şi, mai ales, la ce costuri pentru noi toţi?

Până la noi ordine… mondiale, lumea îşi revine încet, încet, după doi ani pandemici. Revenirea la normalitate? Puţin probabilă! Efectele economice ale Covid-19 continuă să facă ravagii în sectorul agroalimentar iar războiul din Ucraina duce la extreme nivelul de rezistenţă în faţa unor crize iminente.

SOLUŢIA e cuvântul-cheie. Toate statele lumii caută soluţii salvatoare, soluţii de ieşire din criză, soluţii alternative… România pare să aştepte soluţia minune! Bine ne spun alţii: voi, care aveţi cu ce, nu găsiţi soluţii? Se pare că nu! La noi, în vremuri de criză, domină specula, la orice nivel. Fie că vorbim de intermediarii de pe lanţul agroalimentar, fie că ne referim la cei care profită la maxim de vulnerabilitatea altora şi speculează momentul optim de câştig.

Ultima oră: „Iepuraşul” le aduce românilor taxe noi. Ce altceva?!

 

NICOLETA DRAGOMIR

Redactor-şef Ferma Clasic

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →