La TimAgralim 2011 sectorul ovine-caprine a avut caracter internaţional - Revista Ferma
4 minute de citit

La TimAgralim 2011 sectorul ovine-caprine a avut caracter internaţional

colaj m La TimAgralim 2011 sectorul ovine-caprine a avut caracter internaţional

Ultimele şase ediţii ale TimAgralim au fost organizate succesiv la USAMVB Timişoara, cu concursul conducerii, cadrelor didactice şi al personalului tehnic al instituţiei de învăţământ. Anul acesta, evenimentul s-a organizat integral în incinta USAMVB, singura Universitate cu profil agricol din România care are un pavilion expoziţional propriu.

Spre deosebire de ediţiile din anii trecuţi, deschiderea expoziţiei s-a făcut în perimetrul câmpurilor experimentale din apropierea Staţiunii Didactice.

După încheierea deschiderii oficiale, vizitatorii, nerăbdători, s-au îndreptat spre pavilionul expoziţiei cu animale, după opinia mea, cel mai bine organizat din toate cele şase ediţii.


Ţurcana – oaia care scoate sărăcia din casă

Ca de fiecare dată, numeroşi crescătorii de ovine din zona Banatului şi-au manifestat dorinţa de a participa cu animale, dar spaţiul destinat acestui sector a fost limitat la 20 de boxe.
Au răspuns invitaţiei de a expune ovine toate cele trei asociaţii de profil din jud. Timiş (Ovis Banatim, Asociaţia Timiş, Mioriţa Coştei), Staţiunea de Cercetare, Dezvoltare pentru Ovine şi Caprine Caransebeş,

Pau Ioan din jud. Caraş-Severin şi patru mari crescători de ovine din Ungaria.
Dintre aceştia, la sectorul de “Ovine-Caprine” au participat 19 crescători de oi şi un crescător de capre.

Organizatorii acestui sector şi-au propus ca obiectiv major promovarea raselor de ovine româneşti şi a hibrizilor obţinuţi între aceste rase şi cele specializate pentru producţia de carne sau lapte. Expoziţia de ovine şi caprine din cadrul TimAgralim a avut, astfel, un caracter internaţional prin participarea, pe lângă expozanţii români, a patru crescători de ovine maghiari, care şi-au expus animalele performante în cinci boxe.

La acest sector, ovinele au fost prezentate ordonat, începând cu exemplare valoroase din varietăţile şi ecotipurile rasei Ţurcană, apoi rasa Ţigaie, Merinos şi un număr mare de rase de carne din import – Suffolk, Oaia Germană de Carne cu Capul Negru, Hampshire, Dorper, Merinofleisch, o rasă specializată pentru lapte – Lacaune şi două rase prolifice – Romanov şi Bluefaced Leicester.
Rasa Ţurcană cu cele cinci varietăţi – albă, oacheşe, brezată, bucălaie şi Raţca – a ţinut capul de afiş la sectorul ovine – caprine.

Toate ovinele de rasă Ţurcană expuse s-au evidenţiat prin dezvoltare corporală şi armonie, dar în mod excepţional s-au remarcat oile Ţurcane albe (bele), ale crescătorului Ghiorghioi Mircea.
Deşi provin din zona de deal şi montană, chiar şi aici în zona de şes a Banatului, oile Ţurcane sunt preferate de crescători pentru că sunt puţin pretenţioase, armonioase şi bine adaptate la condiţiile locale.

Convingerea oierilor bănăţeni este că oaia, mai ales cea de rasă Ţurcană, poate scoate sărăcia din casă.
Alături de oile Ţurcane de rasă pură, vizitatori au admirat hibrizii de carne între oile de rasă Ţurcană şi rasele Germană de Carne cu Capul Negru, Suffolk, Dorper, Hampshire.


Bergamasca, în premieră la o expoziţie în România

De un interes aparte s-au bucurat şi hibrizii crescătorului Ioan Ardelean, realizaţi între rasa Ţigaie şi rasa Bergamască, originară din Italia, prezentată pentru prima dată la o expoziţie în România.

De aceeaşi atenţie s-a bucurat şi rasa specializată pentru lapte Lacaune şi hibrizii cu rasa Ţurcană, proveniţi de la SCDCOC Caransebeş, dar şi rasele prolifice Bluefaced Leicester, Romanov şi hibrizii acestora cu rasele autohtone de ovine.


Oierii din ţara vecină au făcut vânzare

Cuvinte de laudă a primit tot grupul de oi din Ungaria expuse în 5 boxe: tineret Merinofleisch, miori şi mioare Lacaune, Suffolk şi Germană de Carne cu Capul Negru (2 boxe).

Din grupul de ovine din Ungaria s-au evidenţiat, în mod excepţional, miorii Germană de Carne cu Capul Negru prin spor mediu zilnic între 450-550 g/zi şi armonie corporală. Nu întâmplător, aceşti miori, dar şi alţii de rasă Suffolk, au fost cumpăraţi de câţiva oieri români.

Un entuziasm deosebit au stârnit şi cei doi ţăpişori de rasă Sannen, aparţinând crescătorului Adrian Bumb, care prin vioiciunea şi frumuseţea lor au atras admiraţia vizitatorilor, mai ales tineri.

Expoziţia zootehnică şi-a atins din plin scopul, promovând animalele de valoare, care au reprezentat, în acelaşi timp, un material didactic de excepţie pentru elevi, studenţi şi agricultori, deopotrivă.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →