Încercăm să conservăm resursele de apă din sol, dar nici nu putem renunţa definitiv la plug
LIVIU STANIMIR
Tânăr fermier din Câmpia Bărăganului
„La porumb, ne luptăm şi noi cu răţişoara. Noroc că am avut încă derogare la neonicotinoide că nu ştiu ce ne făceam altfel. Şi aşa ne gândim foarte serios să renunţăm la cultura de floarea-soarelui din cauza acestei interdicţii. Este o problemă specifică zonei noastre şi cei de la Bruxelles ar trebui să înţeleagă că nu avem alternative. E nevoie de mai multă deschidere din partea celor care fac politicile europene. Spre exemplu, nu văd de ce ar încurca aplicarea unui insecticid sistemic la rapiţă în toamnă sau chiar primăvara devreme, că e clar că nu va exista remanenţă până la recoltat. Cum să mai controlăm bolile şi dăunătorii dacă tot mai multe substanţe sunt scoase din uz. Rămânem fără soluţii”, avertizează Liviu Stanimir.
Investiţii în… cai putere
Tânărul lucrează peste o mie de hectare în Câmpia Bărăganului. O suprafaţă atât de mare nu putea fi lucrată decât cu nişte tractoare puternice. La început de iulie a ajuns în fermă un al treilea John Deere, de 340 de cai, investiţie care a costat peste 200.000 de euro. Ataşamentul faţă de brandul american a venit cumva natural, pe fondul experienţelor pozitive înregistrate în câmp.
„Am avut la un moment dat un tractor John Deere care timp de zece ani a ţinut 500 de hectare de unul singur”, îşi aminteşte tânărul de 28 de ani. Pe partea de recoltat a optat pentru Claas. Două combine Lexion 750 aşteptau vremea secerişului. De asemenea, anul acesta a mai achiziţionat un combinator Tiger de la Horsch, echipament care se pretează a fi utilizat în sistemul de tehnologie minim-tillage, pe care Liviu mizează la pregătirea terenului pentru înfiinţarea culturilor de toamnă. În schimb, în primăvară este adeptul arăturilor.
Între timp, acesta şi-a deschis şi o fitofarmacie şi pe lângă asta mai are un site de consultanţă online în domeniul pesticidelor. Chiar dacă tatăl său, Nicolae, a bătut cumva în retragere de când tânărul a preluat ferma, deciziile importante se iau întotdeauna ţinând cont şi de părerea lui.
Mihai Lăceanu
PROVOCĂRI NOI ŞI MAI VECHI
„În fiecare an apar provocări noi sau mai vechi. Din această cauză nu putem aplica o tehnologie standard. Trebuie să ne adaptăm mereu la condiţiile climatice. Nu mai corespund datele. Apar noi generaţii de dăunători. E greu de făcut predicţii. Şi ne confruntăm din ce în ce mai des cu fenomene extreme. În sezonul trecut, din toamnă şi până la semănatul porumbului în primăvară, am înregistrat doat 54 litri de precipitaţii. Iar anul acesta am avut peste 300 de litri, în acelaşi interval de timp”, spune Mihai Lăceanu, inginer mecanic în ferma lui Liviu Stanimir.