LA PĂŞUNE. Cum asigurăm PROTECŢIA TURMEI? - Revista Ferma
3 minute de citit

LA PĂŞUNE. Cum asigurăm PROTECŢIA TURMEI?

În absenţa crescătorului, paza caprelor la păşune, în special pe suprafeţele parcelate, se poate asigura de către alte animale, cum sunt câinii, măgarii sau… lamele (foarte utile în America de Nord şi de Sud), care alungă prădătorii. (…)

Cum alegem animalul de pază?
Animalele de pază au nevoie de o perioadă de acomodare cu noua locaţie şi cu noul stăpân. Aceasta este o problemă mai des întâlnită la câini, însă se poate rezolva prin aducerea de exemplare tinere care au o capacitate de adaptare mai ridicată decât adulţii. De regulă, se recomandă folosirea de câini (masculi şi femele) sterilizaţi (castraţi) pentru a reduce agresivitatea faţă de oameni şi faţă de alte animale.

Măgăriţele sunt cele mai indicate pentru paza turmelor de capre. Măgarii masculi, în special cei tineri, nu sunt gardieni potriviţi, deoarece pot deveni agresivi cu ţapii şi cu caprele, mai ales în timpul sezonului de montă. Măgarii dresaţi pentru paza turmei dorm împreună cu caprele, dau alarma când simt miros sau un zgomot cu care nu sunt obişnuiţi şi adesea vor urmări şi vor călca în picioare un prădător. Pe de altă parte, măgarii nu au o aversiune naturală pentru câini sau feline de pradă, motiv pentru care este mai greu de a găsi un măgar mai bun paznic decât un câine specializat pentru pază. (…)

Lamele sunt tot mai populare pentru paza turmelor de capre, însă la noi în ţară nu sunt folosite deloc. Există o limită a eficienţei lor. La fel ca la măgari, masculii necastraţi de lamă pot deveni extrem de agresivi cu oamenii sau cu alte animale în timpul sezonului lor de împerechere. Eficienţa lamelor în paza turmelor de capre şi de oi vine din natura curiozităţii şi curajului lor, completate cu dimensiunea corpului şi cu forma copitelor.

caini de paza_b

Indiferent de animalul de pază pe care îl alegem, este foarte important să ne asigurăm că este dresat pentru a rămâne permanent cu turma de capre sau de oi.
Câinii de pază pot fi cumpăraţi de la producători specializaţi, iar rasa aleasă trebuie să corespundă scopului urmărit.

ATENŢIE! Câinii de pază acţionează în mare măsură independent de om şi fac ceea ce le spune instinctul sau ceea ce au fost învăţaţi să facă. Ei nu trebuie să fie prietenoşi cu oamenii, pentru că de cele mai multe ori îi urmează şi lasă animalele singure.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →