Staţia de biogaz este amplasată în comuna Moara, satul Vornicenii Mici, județul Suceava. Centrala de Cogenerare pe Biogaz utilizează combustibil biogaz obținut din fermentarea culturilor energetice (porumb) și a deșeurilor din agricultură (zootehnie). Cele două module de cogenerare produc 3 megawați de energie electrică, care sunt livrați în sistemul energetic național. Energia termică rezultată este folosită în procesul tehnologic de obținere a biogazului și pentru încălzirea clădirilor aferente stației de biogaz.
Hibrizii KWS – adaptaţi pentru producţia de biomasă
KWS Semințe, în calitate de partener, susține activ buna funcționare a centralei prin furnizarea materiei prime destinate producerii de biomasă: 700 hectare de teren sunt cultivate cu hibrizii de porumb KWS – Mikado, KWS 3381 și Kalimnos.
”Parteneriatul dintre KWS Semințe și Total Energy Business (TEB) susține evoluția – unul dintre atributele pe care compania noastră pune accent – și răspunde totodată celei mai mari provocări KWS: aceea de a fi mereu cu un pas înainte în întâmpinarea cerințelor pieței, prin dezvoltarea unui portofoliu de produse adaptat permanent nevoilor consumatorilor noștri”, a declarat Doriana Nițu, country manager KWS Semințe.
Mikado (FAO 550) este unul dintre cei doi hibrizi de porumb de înaltă performanță, cu potențial excelent pentru producția de biogaz, aflați în portofoliul de produse KWS Semințe.
Hibrid competitiv din grupa tardivilor, Mikado are o productivitate impresionantă. Este ideal pentru producția de biogaz datorită înălțimii sale ridicate, din care rezultă o masă vegetală mare ce permite extragerea unei cantităţi optime de metan. Având în vedere producțiile de peste 100 tone de masă verde la hectar pe care le oferă Mikado, utilizarea acestuia în producția de biogaz este o alegere foarte potrivită.
Balasco (FAO 420), cel de-al doilea hibrid, deține aceleași avantaje ca și Mikado și oferă peste 70 tone de masă verde la hectar, atunci când este recoltat în varianta timpurie.
Investiție de 6,3 mil. euro
Noua Centrală de Cogenerare este înființată de TEB, organizație specializată în furnizarea de echipamente energetice, în parteneriat cu Lucosdiov Consulting – companie axată pe comercializarea de cereale și pe creșterea animalelor. Proiectul a fost inaugurat în cadrul unui eveniment desfășurat între 9 și 10 octombrie 2014 şi reprezintă o investiție de 6,3 milioane de euro, proveniți exclusiv din surse private. ”Porumbul reprezintă principala cultură utilizată în Europa pentru producţia de biogaz. Producătorii folosesc în special porumbul pentru siloz în acest scop, datorită producţiei sale medii şi datorită uniformităţii şi productivităţii sale de metan. Costul biometanului, raportat doar la costul de producţie şi de condiţionare a culturilor energetice, se situează la nivelul cel mai mic, în cazul porumbului pentru siloz, respectiv la 6 eurocenţi/mc de biometan, faţă de alte culturi. Porumbul de siloz permite obţinerea eficientă a biogazului, la un cost mai mic, în paralel cu utilizarea unor suprafeţe agricole mai mici”, a explicat Ovidiu Prodaniuc, administratorul Lucosdiov Consulting.
Despre KWS Seminţe
KWS Semințe, subsidiară a Grupului german KWS, se află în topul primelor trei companii multinaționale din domeniul semințelor din agricultură în România, cu o cotă de piaţă în creștere de 13% din piaţa seminţelor certificate. Compania este activă pe piața din România din anul 2002, bucurându-se în prezent de o echipă motivată și profesionistă, care a crescut în 12 ani la peste 100 de angajați.
Cu o prezență remarcabilă în peste 70 de țări din lume, KWS pune accent pe cercetare, evoluție și performanță, utilizând vasta experiență în domeniul ameliorării. Astfel, KWS s-a dovedit întotdeauna a fi partener apropiat și de încredere al fermierului de pretutindeni.
De peste 150 de ani, compania KWS își aduce permanenta contribuție la susținerea fiecărui fermier cu soluții inovative și personalizate pentru recolte performante, profitabile şi pentru independență și prosperitate pe termen lung.