KWS, BAYER şi CLAAS au dat startul campaniei de primăvară - Revista Ferma
8 minute de citit

KWS, BAYER şi CLAAS au dat startul campaniei de primăvară

ion voinea m KWS, BAYER şi CLAAS au dat startul campaniei de primăvară

Prezenţa fermierilor a fost covârşitoare. „În general, participă cam o sută de fermieri. La Timişoara, sala a fost neîncăpătoare, cu participarea a peste 200 de fermieri interesaţi de produsele noastre şi ale celorlalţi parteneri”, ne-a declarat Ion Voinea, director de producţie al KWS Seminţe România.
Ferma a participat în calitatea sa de partener media al evenimentelor.

 

„Sămânţa bună o găseşti la KWS”

Cu un portofoliu generos la sămânţa de porumb – 22 hibrizi, dar şi la floarea soarelui, rapiţă, inclusiv de primăvară, cereale păioase, sorg, sfeclă de zahăr şi cartof, reprezentanţii KWS s-au axat pe prezentarea varietăţilor de porumb.

În categoria grupei FAO 200-300 a fost lansat hibridul Karnevalis, un dentat extratimpuriu excelent la producţia de boabe. „Nu arată bine în vegetaţie, dar randamentul de boabe impresionează, asigurând o producţie medie de 10-11 tone/ha, în România”, a explicat Ion Voinea.

 

Hibrizii semitimpurii ocupă 50% din piaţă

Reprezentatul KWS a precizat că în România, în ultimii ani, s-a balansat foarte mult ponderea în cultură de la hibrizii semitardivi către cei semitimpurii (FAO 300-400). Fermierii au coborât mult în grupa FAO, în prezent hibrizii semitimpurii acoperind mai mult de 56% din piaţa românească.

Pe acest segment, KWS propune hibrizii: Krabas pentru boabe, cu calităţi superioare în hrana animalelor şi păsărilor; Kamelias pentru boabe, cel mai stabil în grupa lui, la care semănatul poate începe foarte timpuriu (6°C în sol); Kinemas, campionul semitimpuriilor, care „în curând va deveni un vârf de lance al firmei KWS, având potenţial de producţie foarte bun, stabilitate a producţiilor, comportament foarte bun la secetă”, a detaliat Voinea.

Alte propuneri la această grupă de maturitate sunt KWS 6471 – rezistenţă bună la tăciunele inflorescenţei şi pierderea rapidă a umidităţii din bob; Garbure – folosit în zonele mai reci, îndeosebi pentru siloz, cu recoltare înainte de brumele timpurii; Kornelius – hibrid din noua genetică, foarte productiv, dar sensibil la primăverile reci.

KWS 2376 este cel mai vândut hibrid al KWS şi în primii zece hibrizi din România (30 mii unităţi vândute în 2011). „Campion fară egal în grupa sa, dispune de o rezistenţă dovedită în condiţii de secetă şi de arsiţă, fiind foarte constant. Nu este un hibrid superintensiv la care să te duci cu foarte multe inputuri, fiind ponderat ca nivel de producţie, undeva la 13 tone/ha”, a spus Voinea.


Hibrizi semitardivi, pentru vestul ţării

Grupa de maturitate FAO 400-500 se pliază cel mai bine pe condiţiile din Banat. În această categorie, noutatea KWS este hibridul Kalimnos, având dublă performanţă în condiţii intensive, recomandat fermelor în care inputurile îl pot pune în valoare.

Lider-ul grupei sale de maturitate, cu producţii excelente de boabe în condiţii intensive şi cantităţi mari de siloz este hibridul Kitty. „La arşiţă extremă, în perioada fecundării poate avea probleme privind umplerea cu boabe a ştiuletelui”, a adăugat Ion Voinea.

Mikado – regele silozului în România – are, de anul trecut, o nouă întrebuinţare, pentru producţia de biogaz.
În 2012, KWS intră în piaţă şi cu patru hibrizi de sorg pentru biogaz şi pentru siloz, dar şi pentru peleţi.


Soluţii flexx-ibile de la BAYER

Daniel Grosz, director tehnic al firmei Bayer pe zona de Vest, a venit cu soluţiile de protecţia plantelor, dar şi cu tehnologiile specifice fiecărei culturi. În prezent, Bayer are omologate, pe România, 55 de produse, compania dispunând de soluţii complete privind protecţia cerealelor păioase, a porumbului, florii-soarelui, rapiţei, la cartofi şi la sfecla de zahăr, dar şi la viţa de vie, pomi fructiferi şi în legumicultură.

„Bayer are programe complete pe toate culturile, dar cel mai mult a interesat noutăţile cu care noi venim în acest an. Este vorba de un fungicid nou superperformant Zantara. La cultura porumbului, pe lângă deja cunoscutele Merlin Duo şi Adengo, am venit cu un nou produs Merlin flexx, care, aşa cum îi spune şi numele, e foarte flexibil, adaptat la orice situaţie, care poate fi aplicat şi singur, dar şi cu alte produse, care pot să mărească spectrul de combatere.

De asemenea, avem un fungicid nou foarte performant, pe care anul trecut l-am încercat în teren – Sfera, pentru floarea soarelui şi sfeclă, la care diferenţele de producţie sunt semnificative”, ne-a spus Alexandru Rădulescu, director regional Bayer CropScience Romania, pentru vestul ţării.

Ca soluţii tehnice, anul trecut Bayer a venit cu un pachet tehnologic complex cu două produse perfect compatibile, pentru tratarea a 20 ha cereale păioase: fungicidul Falcon şi erbicidul Sekator. „Dacă aplicăm un tratament cu cele două produse amestecate, facem automat un tratament simultan cu cinci substanţe active.

Noutatea în cazul acestui fungicid este substanţa activă spiroxamina, care forţează asimilarea tebuconazolului în plantă în timp scurt şi în concentraţie mare”, a explicat Daniel Grosz.

Pentru protecţia cerealelor păioase, o noutate este fungicidul Zantara. Viteza mare de translocare a tebuconazolului în plantă indică o activitate curativă favorabilă care permite o mai mare flexibilitate a aplicării, iar viteza mai redusă de translocare pentru bixafen prelungeşte perioada de protecţie a fungicidului până la 21 de zile.

Pentru cultura porumbului, în 2012, Bayer propune erbicidul Merlin flexx ca soluţie flexibilă. Datorită isoxaflutolului – substanţa activă care se integrează în sistemul coloidal al solului, ierburile ce urmează să răsară sunt combătute prin reactivarea erbicidului. În plus, safenerul ciprosulfamide asigură selectivitate privind planta de cultură şi uşurinţă în aplicare.


Stocuri epuizate

În magaziile KWS, stocurile de seminţe sunt pe final. O explicaţie ar fi eşecul culturilor de toamnă şi intenţia fermierilor de a reînsămânţa suprafeţele respective cu porumb. „Am venit cu o nouă optică privind startul vânzărilor încă de la începutul lunii decembrie.

A fost o măsură bine gândită şi bine aşezată în contextul actual, dovadă fiind faptul că la această dată facem mari eforturi de a acoperi cererea de sămânţă, şi nu de a găsi surse pentru a plasa sămânţa noastră”, a spus Ion Voinea.

 

Program de fidelizare

Reprezentanţii companiei au anunţat ca noutate pentru acest an lansarea programului de fidelizare „BayFidelis”. „Este simplu, utilizaţi produse Bayer, iar câştigul este dublu: aveţi culturi curate, asigurate şi totodată beneficiaţi de anumite premii”, a dat detalii Daniel Grosz.

 

INFO

TEHNICĂ AGRICOLĂ
Gamă completă de utilaje

Agrocomerţ Holding SA Timişoara distribuie, în vestul României (21 de judeţe), tehnică agricolă din producţia a opt firme europene, de la prelucrarea solului, semănat, erbicidat, administrat îngrăşăminte până la recoltat, transport şi depozitarea producţiei agricole. Pe lângă cunoscutele branduri Claas, Lemken, Amazone, Hawe-Wester, Oehler, Mailleux şi Fransgard, de anul acesta Agrocomerţ va distribui şi utilajele de prelucrarea solului ale firmei greceşti Papadopoulos, inclusiv prăşitoare.

„Având în vedere starea de vegetaţie a culturilor la ora actuală, recomandăm clienţilor noştri să analizeze cu foarte mare atenţie necesarul de utilaje, să-şi stabilească o prioritate a acestora şi să acţioneze pentru a le comanda, în aşa fel încât să le livrăm la timp”, ne-a declarat Stănică Coman, director de Vânzări şi Marketing, Agrocomerţ Holding S.A.

Lider de necontestat pe piaţa combinelor din România, Claas are în portofoliu şi tractoare de la 50 la 550 CP. În 2011, Claas a câştigat o cotă de piaţă de 12% şi la distribuiţia de tractoare din categoria de peste 75 CP. Tot din 2012, gama de tractoare Claas va fi extinsă cu noua serie Axion 900, cu puteri de 320, 350, 380 şi 410 CP.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →