Kverneland şi-a făcut temele pentru Agritechnica - Revista Ferma
7 minute de citit

Kverneland şi-a făcut temele pentru Agritechnica

Fără prea mult festivism, gazdele au ştiut totuşi să puncteze cum se cuvine acest moment, oferindu-ne, printre altele, un tur al fabricii din Klepp şi o vizită foarte inspirată la locul unde Ole Gabriel Kverneland a pornit această afacere în anul 1879, loc devenit astăzi muzeu. Dar despre toate acestea vom relata în numerele viitoare ale publicaţiei noastre. În cele ce urmează mi-am propus să scriu despre noutăţile cu care Kverneland se va prezenta în noiembrie la Hanovra.

6300S-Variomat

O nouă generaţie de pluguri
Şi pentru că plugurile sunt specialitatea casei, compania norvegiană s-a pregătit pentru lansarea pe piaţă anul viitor a unei noi generaţii de pluguri reversibile purtate, având caracteristici tehnice apropiate modelului 2500 i-Plow, prezentat în urmă cu doi ani. 2300 S, 3300 S şi 3400 S au fost create pentru a performa în condiţii de teren greu, cu bolovani şi cantităţi mari de reziduuri vegetale, îmbunătăţind calitatea arăturii, datorită robusteţii şi uşurinţei în exploatare. O atenţie deosebită a fost acordată siguranţei transporului. Aceste pluguri se comportă ca nişte remorci pe şosea, astfel încât la viraje nu vor exista înclinări exterioare şi nici tendinţa de a părăsi drumul. Soluţia de transport rămâne însă opţională.
Din punct de vedere constructiv, această nouă generaţie de pluguri are o aerodinamică îmbunătăţită şi o gardă la sol mai mare – înălţimea cadrului este acum de 80 cm. Plugurile pot fi echipate cu disc de tăiere la ultima trupiţă, neted sau crenelat, cu diametrul de 45 cm sau 50 cm. În plus, pentru a adapta lăţimea de lucru direct din cabină, cele trei noi modele sunt echipate cu sistemul Kverneland Variomat, despre care se ştie că economiseşte timp, combustibil şi bani, îmbunătăţind în acelaşi timp performanţa operării şi calitatea brazdei. În funcţie de model, lăţimea de lucru poate varia de la 30 la 55 cm. De asemenea, sistemul Autoline asigură în permanenţă trasa corectă. Modelul 2300 S poate fi echipat cu 3 până la 5 perechi de trupiţe şi necesită o putere de tracţiune de cel puţin 240 CP, în timp ce modelul 3300 S poate susţine o pereche de trupiţe în plus şi este recomandat a fi ataşat unui tractor de 330 CP, iar 3400 S este ideal pentru suprafeţele extinse, având o configuraţie de lucru cu 5 până la 7 perechi de trupiţe şi un necesar de putere de cel puţin 350 CP.

Corpul 38, pentru terenuri grele
Pe lângă cele trei modele, Kverneland a mai lansat acum un plug reversibil semipurtat, destinat cu precădere exploataţiilor mari şi fermierilor care au preocupări legate de conservarea solului. Botezat 6300 S Variomat, acesta este disponibil cu 6 până la 8 perechi de trupiţe, în varianta în care distanţa între trupiţe este de 100 cm, respectiv 5 până la 7 brazde, când se optează pentru un spaţiu mai larg între brazde (115 cm). Dimensiunile mari (440/80 x 24) asigură o capacitate bună de încărcare chiar şi în condiţii dificile de lucru. Poziţia roţii de la capătul cadrului asigură transferul maxim de greutate de la plug la puntea spate a tractorului în timpul aratului. Astfel, necesitatea de tracţiune este redusă şi se evită patinarea, iar acest lucru are un efect pozitiv asupra consumului de combustibil şi asupra uzurii. 6300 S este echipat cu sistemul Variomat pentru reglarea hidraulică a lăţimilor de lucru, de la 35 la 55 cm, direct din cabina tractorului.
În plus, Kverneland a proiectat şi un nou corp de plug, denumit nr. 38, care are aceeaşi formă cu cea a nr. 28, asigurând însă o arătură mai profundă şi performanţe superioare în condiţii de lucru cu tractoare echipate cu pneuri de dimensiuni mari (până la 710 mm). Adaptat oricărui tip de sol, acesta se comportă foarte bine în condiţii de teren mediu spre greu, având o capacitate excelentă de înaintare, fiind robust şi relativ uşor.

iXtrack T6, accesul către liga mare
Tot la Agritechnica va fi prezentată oficial şi noua serie de pulverizatoare tractate iXtrack T6, care se adresează practic unui segment de piaţă mai elitist, punând accentul pe productivitate. Astfel, capacitatea rezervorului poate avea între 5.200 şi 7.600 litri, iar braţele de pulverizare pot fi de tip HSA din aluminiu, cu lăţimi de lucru de 24 până la 33 metri, sau de tip HSS din oţel, cu lăţimi de lucru între 18 şi 40 de metri. Rampele se rabatează în mod compact peste rezervor, departe de cabina tractorului, menţinând un centru de greutate optim în timpul transportului, pentru mai multă siguranţă.
Înălţimea şi suspensia rampei de pulverizare sunt controlate cu ajutorul unui paralelogram, care asigură o stabilitate optimă a braţelor şi o mişcare verticală limitată, minimizând astfel abaterile de pulverizare, pentru o acoperire uniformă a culturilor. iXtrack T6 este echipat standard cu sistemul ErgoDrive de gestionare a capetelor de rând, funcţie care simplifică mult sarcinile operatorului. De asemenea, senzorii ultrasonici de pe rampă pot controla înălţimea de stropire prin funcţia de corectare a pantei centrale şi prin intermediul funcţiei de ridicare a rampei, iar sistemul Boom Guide Pro controlează în mod independent secţiunile rampelor de pe partea stângă şi dreaptă, pentru a obţine o pulverizare precisă şi în cele mai dificile condiţii de teren. iXtrack T6 a fost dezvoltat pentru a asigura protecţia optimă a culturilor şi un impact minim asupra mediului.
Pentru managementul lichidelor există trei opţiuni: controlul manual prin intermediul tabloului de comandă EasySet, controlul semi-automatic cu ajutorul sistemului iXclean Comfort sau gestionarea complet automată a valvelor electrice, soluţie oferită de sistemul iXclean Pro. În acest din urmă caz, toate funcţiile, cum ar fi umplerea, agitarea, stropirea, diluarea, amorsarea, clătirea şi curăţarea rezervorului, pot fi controlate din terminalul compatibil ISOBUS al cabinei, prin simpla apăsare a unui buton!

Semănat şi fertilizat dintr-o singură trecere
O altă noutate pe care compania norvegiană a dezvăluit-o presei la sfârşitul lunii august este e-drill maxi plus, o semănătoare cu totul specială, care pe lângă plasarea seminţelor în sol, aplică şi îngrăşământul dintr-o singură trecere. De asemenea, este posibil semănatul a două culturi diferite în acelaşi timp! Acest model a fost creat special pentru a răspunde necesităţii de a plasa fertilizantul direct la sămânţă. Pentru a echilibra faza de vegetaţie mai scurtă, aplicarea de îngrăşăminte fosforice susţine germinarea iniţială şi dezvoltarea plantelor în cel mai eficient mod, ne asigură reprezentanţii Kverneland. Astfel, există studii cu privire la culturile semănate în primăvară, care atestă o creştere cu 25% a productivităţii prin metoda plasării îngrăşămintelor la sămânţă, faţă de orice altă metodă de aplicare. E-drill maxi plus dispune de un rezervor cu capacitatea de 2.100 litri. Compartimentarea poate fi însă reglată astfel încât să rezulte un raport sămânţă/îngrăşământ de 60:40, 70:30 sau 100:0. Dozatoarele sunt poziţionate pe ambele părţi, iar volumul complet al buncărului poate fi utilizat doar la semănatul unui singur tip de sămânţă.
Am descris succint sunt doar o parte dintre noutăţile cu care Kverneland se va prezenta în noiembrie 2019 la Agritechnica. Pe restul vă invităm să le descoperiţi dacă veţi avea ocazia să vizitaţi standul companiei din hala 5.

 

CULTIVATOARE DE PROFUNZIME
La capitolul prelucrarea solului notăm şi apariţia cultivatoarelor Enduro şi Enduro Pro, cu lăţimi de lucru între 3 şi 5 metri. Acestea au fost proiectate pentru a lucra direct în mirişte sau pentru dislocarea unor cantităţi mari de pământ, având avantajul de a acţiona în profunzime. Prin urmare, lucrările de cultivare, nivelare şi reconsolidare sunt posibile într-o singură operaţie. Adâncimea maximă de lucru este de 35 cm pentru Enduro Pro, respectiv 30 cm în cazul Enduro. Acestea dispun de trei rânduri de organe active, gheare de timp Triflex, a căror formă specială asigură o penetrare perfectă chiar şi pe cele mai compactate soluri.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →